De jaren ’40 PTT fiets van Jeffrey

Goedenavond!

Enige tijd geleden heb ik een oude transport fiets van de PTT via marktplaats gekocht. Deze zelfde fiets heeft ook wel eens op jullie forum gestaan en ik hoopte daarom dat jullie mij misschien kunnen helpen door een artikeltje op jullie forum te plaatsen.

De PTT fiets (gedateerd jaren 40) gebruik ik bij historische stadswandeling over de Tweede Wereldoorlog in Zwolle. Tijdens deze stadswandelingen vormt de PTT de rode draad en zodoende ben ik zelf ook altijd in oud uniform gekleed. Om wat voorwerpen te vervoeren en het beeld compleet te maken, heb ik de PTT fiets aangeschaft. Net als vroeger, heb ik ook voorop deze fiets een mand bevestigd. Echter zie ik op oude foto’s altijd een stoffen omhulsel om deze manden zitten en ik wil dit graag proberen na te maken. Het is van de foto’s af alleen moeilijk te zien hoe dit gemaakt was. Het COMM (voormalig PTT museum) heeft mij helaas al laten weten mij niet verder te kunnen helpen en ik vroeg mij daarom af of er misschien iemand binnen jullie netwerk meer foto’s van soort gelijke manden of misschien nog wel zo’n mandomhulsel heeft. Het zou mij erg helpen bij het maken van een replica!

In de bijlage enkele foto’s van mij en de fiets en eveneens 2 foto’s waarop de manden zoals vroeger te zien waren.

Jeffrey Koerhuis

Met vriendelijke groet,

15 gedachten aan “De jaren ’40 PTT fiets van Jeffrey”

 1. Beste Jeffrey,

  Om te beginnen alvast een paar opmerkingen van mij: de mand die je erop hebt, is geen transportfietsmand. De originele manden hebben geen opstaande rand aan het deksel, dus gewoon een plat deksel, die daarom aan de voorkant helemaal naar beneden om kan klappen.

  De bekleding die werd gebruikt is canvas. Hoe die precies bevestigd werd, weet ik niet. Ik wil het zelf ook nog eens doen om mijn mand meer waterdicht te maken.

  Hier zijn alvast een paar voorbeelden op de site:
  http://www.transportfiets.net/2018/01/08/de-mand-uit-1933/
  http://www.transportfiets.net/2010/01/09/transportmand-van-de-spar/
  http://www.transportfiets.net/2007/10/14/rieten-mand-voor-transportfiets/

  Afbeelding van PTT fietsen 1940:
  http://www.transportfiets.net/2007/06/27/postfietsen-van-de-ptt/

  1. Beste Jeroen,

   Dank voor de tip over de mand! Ik heb deze ooit bij de kringloop gevonden en nooit bewust naar het deksel gekeken. Ik ga een betere zoeken!

   Van het COMM (voormalig PTT museum) begreep ik ook dat canvas werd gebruikt, dit heb ik inmiddels in huis. De foto’s van de PTT fietsen Anno de jaren 40 zijn inderdaad de foto’s die ik gebruik als voorbeeld voor de replica die ik probeer te maken.

   Eveneens bedankt voor de overige links!

   Met vriendelijke groet,
   Jeffrey

  2. canvas word aan de randen dubbel gevouwen en werden op de hoeken van de mand met kleine nageltjes vast geslagen,
   ook werd er vaak een halve wilgen tak ( in de lengte gehalveerd) gebruikt op de hoeken en dan wederom met nageltjes bevestigd zodat het canvas mooi opgespannen blijft.

   1. Dit type fiets heet in oude brochures ‘dienstfiets’, soms ook ‘half-transport’. Afgezien van de dubbele stang en vooral ook de drager is er niet zo veel verschil in de afwerking; brede wielen en banden, zware trapassen, brede ketting & tandwielen etc. Ze zijn echt wel voor het zware werk gemaakt, maar inderdaad dus geen ‘echte’ transportfiets als je afgaat op die oude brochures. Eerlijk gezegd denk ik dat het de mensen destijds vaak worst zal zijn geweest; drager en mand er op en aan het werk! Die kon je er gewoon als extra accessoire bij kopen.

    Er zijn trouwens best transportfietsen die geen dubbele stang hebben, denk bv aan kruisframes of de ‘dames’transportfiets van Eysink ?

    1. Overgooier er op en je had een transportfiets 🙂
     Maar ja, wel leven nu in 2019 en inmiddels kan dat niet meer natuurlijk!

 2. zelf heb ik nooit een echte dienstfiets van de post gezien met zo,n drager voorop eigenlijk , ze hadden meestal beige canvas tassen achterop met lichtbruine leder afwerking met in het tussenstuk dat over de drager viel PTT in het leder gestanst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *