Eysink Super Standaard van Ronald (zogenaamde “dames transportfiets”)

Recent heeft Ronald dit schaarse model Eysink Super Standaard aangeschaft, van het model ook wel foutief “dames transportfiets” genoemd. Dit is het antwoord van Eysink op de lage instap kruisframe transportfietsen en de opvolger van het mohawk model.

Opvallend is het model voordrager. In de prijscourant uit 1938 staat gewoon het model Standaard/Roelewiel. Dus dat, en omdat het uit rondstaf is opgebouwd, wat normaal nooit voorkomt bij voordragers op echte oude transportfietsen, zou doen denken dat dit een zelf gemaakt rek is. Echter precies hetzelfde rek is al eerder op een zelfde Eysink Super Standaard gezien: https://www.transportfiets.net/2014/09/25/eysink-damestransportfiets/ Dus dit lijkt origineel te zijn. Ook typisch is de bevestigingsnokken die in het stuur geintegreerd zijn, net zoals het eerdere mohawk model Eysink Super Standaard. Dus wellicht is dit een tussenvorm, en ging Eysink rond 1938 over op de Standaard/Roelewiel voordrager.

Het zadel is ook apart. Het is een soort tussen vorm tussen het oude model Lepper transportzadel met hangveren en dubbele strop, maar wel met 4 drukveren zoals de huidige Lepper Primus. Ik heb zelf ook precies zo’n frame liggen, dus ze komen vaker voor. Zie ook de voor Eysink typische brede achtervork lugs:

Crankstel:

Crispy achterband en doortrapper achternaaf:

Voornaaf, en typische extra lugs voor spatbordbevestiging (alleen gebruikt door Eysink, Juncker en Kestein):

14 gedachten aan “Eysink Super Standaard van Ronald (zogenaamde “dames transportfiets”)”

 1. nog even over het rek , want dat blijft me interesseren,
  de buisje lopen ook nog iets taps toe waar de bouten in gaan, overal zitten nette knikjes in, het is jammer dat hier niks over te vinden is…

     1. Hi Ronald. Ik zoek voor een speelfilm “de slag om de schelde” een dames transportfiets. Is het eventueel mogelijk om me te contacteren aub? Alvast bedankt.
      Groetjes Stijn
      0032 486 76 17 70

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *