Transport zadels van de voormalige Utrechtse fietsenmaker Wim de Groot

Wim de Groot was een fietsenmaker in Utrecht. De inmiddels overleden fietsenmaker had nog een opslag vol met bakfietsen en onderdelen, die inmiddels verkocht zijn. Toen Wim de Groot nog leefde, heeft Herbert hem geïnterviewd en een artikel geschreven.

Wim verhuurde bakfietsen. Exemplaren die buiten bedrijf raakten werden opgeslagen, stapels hoog. Die hebben minstens 30 jaar in opslag gestaan. Zie hier twee foto’s van wat eerder, toen alles er nog stond:

Toen ik gisteren op gebezoek ging, stonden er best nog aardig wat:

En een mooie haringkar op 28×2″ wielen (helaas banden niet te koop Ronald 😉 ):

Maar waar ik eigenlijk voor kwam was de verzameling aan transportfiets/bakfietszadels. Er waren er een stuk of 30. Ik dacht voor een paar exemplaren te gaan, maar omdat ze weg moesten, kon ik ze allemaal aanschaffen. Dus mijn fiets volgeladen met 30 zadels, en met de trein naar huis, mand vol en twee boodschappentassen vol 🙂

En daar zijn ze dan, thuis aangekomen. Het zijn er nogal wat. Merken als Lepper, Erjeka, Vasad en een boel niet te achterhalen. Het zijn vrijwel allemaal zadels met werk. Veel van het leer is op, en/of er is iets stuk aan het frame. Maar er zijn nog heel wat goede zadels van te maken. Ik ga ze zeker niet allemaal houden, dus er komen er heel wat beschikbaar. Dus laat maar weten als je wat zoekt (via frx.geo at yahoo.com).

Nog wat close-ups:

Wie herkent dit merk?

15 gedachten aan “Transport zadels van de voormalige Utrechtse fietsenmaker Wim de Groot”

 1. prachtig om nog te vinden zulke tijdcapsule,s , er is nog genoeg- oude fietsenmakers waren vaak eigenaardige personen die niets weggooiden en die aan vreemden niets verkochten,vaak na overlijden komt er veel vrij / of word veel alsnog gewoon weg gegooid …

  1. Ja, voor de een is het rommel, voor de ander uiterst waardevol. Ik had laatst ook helaas gemist dat de opslag van een gepensioneerde fietsenmaker werd leeggehaald. Waarschijnlijk allemaal bij het oud ijzer beland.

 2. hoi jeroen
  zou je mij in contact kunnen brengen met deze mensen heb wel interessen in alles wat er nog
  is heb samen met mijn broer een verzameling bakfietsen van een dertig stuks
  bvd wim

 3. Er blijven helaas helaas steeds minder van deze schatkamers over, en daarom een pluim dat je de tijd en energie hebt genomen om al deze zadels van de vergetelheid te redden. Vooral de foto met alle zadels van boven gezien vind ik prachtig, je ziet als het ware de afdrukken van al die zwetende konten nog in het leer staan… Ik ben erg benieuwd naar het resultaat van je werk, laat je er hier t.z.t. nog iets van zien?
  Groet,
  Arnold

  1. Natuurlijk. Het gaat nog wel eventjes duren eer ik er aan toekom. Vier frames heb ik as is verstuurd naar naar nieuwe eigenaren om er zelf zadels mee te bouwen. Maar een reeks zadels ga ik proberen weer bruikbaar te maken. Ik lees steeds meer truukjes ook om leer te herstellen. Zo kwam ik er achter dat je ook een uitgerekt zadel weer kunt laten krimpen. Er zit een zadel bij waarvan het leer best prima is, maar de spanbout al in uiterste stand staat. Dus dat wordt een mooi projectje om te kijken of ik die rek weer kan herstellen.

 4. Je kan bovenlaag van het leer reinigen met wasbenzine en het soepel maken met babyshampoo (zonder formaldehyde)

  1. Hmm… dat zou ik niet doen. Juist voor zadels is het noodzakelijk dat er vet in zit. Shampoo is namelijk niet watervast. Het spoelt er uit als het nat wordt, en voorkomt niet dat water je zadel in komt in de regen. Drie dingen die belangrijk zijn bij het herstellen van leer: voldoende flexibiliteit terugkrijgen (maar niet te veel), waterafstotend maken, en schimmelwering. Als een zadel per ongelijk in de regen staat, maar het zadel niet doorweekt worden. Als je er dan op gaat zitten rekt het helemaal uit. Brooks gebruikt een middel genaamt Proofide, wat een mix is van o.a. rundervet en bijenwas, met nog wat middelen om het zacht te maken zodat je het kan inwrijven, en schimmelwering. Het moet ook voornamelijk aan de onderkant aangebracht worden. Aan de bovenkant alleen een beetje om de opperhuid terug te brengen naar zijn oorspronkelijke flexibiliteit. Maar ook zorgt met name de bijenwas om het waterafstotend te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *