Göricke transportfiets

Goedemiddag,

Ik zit al wat uurtjes te neuzen en te speuren.
Maar ik kom maar niet verder met mijn fiets.
Ik bezit een Göricke transportfiets. Deze is naar zeggen van de verkoper (die de fiets als sier stuk had staan in huis) 100 jaar oud inmiddels.

Nu wil ik graag deze fiets blijven gebruiken als fiets. Al heeft hij wel wat jaartjes in mijn slagerij gestaan als reclame zuil, omdat de trapper er steeds af schoot. Nu heeft de fietsenmaker om de hoek er naar gekeken, maar die kan enkel oordelen dat er een nieuwe trapper as op moet. En dan verdwijnt het ketting blad dus ook. En volgens mij zit het origineel er nog op.
Er zijn 2 dingen die ik graag wil weten, en waarvan ik hoop bij jullie een antwoord te krijgen.
1) Hoe oud (ongeveer) is mijn slagers fiets? Kan nergens een frame nummer vinden overigens.
2) Waar kan ik reserveonderdelen vinden voor de trapper as. Want nieuw wil ik helemaal niet eigenlijk. En ik internet zoek ik waarschijnlijk niet goed genoeg.

Met vriendelijke groet
Houdoe wôr,
Mit freundlichen Grüßen,
Kind regards,

J. Vaartjes (Jan)

www.janvaartjes.nl

Eén gedachte over “Göricke transportfiets”

 1. Beste Jan,

  Göricke is een Duits merk, dat zowel Duitse als Nederlandse modellen transportfietsen bouwde. Daarmee is het ook de enige bij mij bekende fabrikant in het buitenland die Nederlands type transportfietsen bouwde. De fiets die je hebt is echter een Duits model. Van Duitse transportfietsen kan ik niet heel veel zeggen in het algemeen kwa datering. Maar omdat van Göricke ietsje meer bekend is, kan ik wel wat aanwijzingen geven. Op het forum van de Oude Fiets kun je het een en ander vinden over de datering van een Göricke transportfiets: https://oudefiets.nl/phpbb3/viewtopic.php?f=44&t=1064&p=6330&hilit=goricke#p6330
  Daarbij valt direct op dat het balhoofdplaatje dat op de fiets die je hebt veel moderner dan de exemplaren in de bovenstaande link uit 1925, 1927 en 1942. Dus je fiets is in ieder geval van na de oorlog. De opgelaste bevestiging van de baggagedrager in de derde foto is ook vrij modern, in ieder geval jaren ’50 of later. Het zadel is dan wel een echt model transportzadel, die niet na de jaren ’60 meer zijn gemaakt. Dus als die origineel is geeft dat in ieder geval een kader waarbinnen de fiets gemaakt kan zijn. Nu zit er in het achterwiel een Torpedo naaf. Die zijn precies te dateren. Daarvoor vind je informatie in deze link: http://www.rijwiel.net/artdaten.htm

  Voor de reparatie heb ik gedetailleerdere informatie nodig. Kun je foto’s sturen die aantonen wat los gaat? Is het het pedaal die los komt van de crank, of de crank die los komt van de as? Als het de crank is, welk verbindingssysteem heeft hij? Volgens mij zie ik dat het een vierkante as is, waarbij de crank met een schroef wordt vastgezet, wat ook in moderne fietsen wordt toegepast. Dus geen spieverbinding.

  Met vriendelijke groet,

  Jeroen (redactie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *