Bakfiets van Leo

Geachte redactie, ik ben in het bezit gekomen van een bakfiets welke geheel gerestaureerd is door Brinkhaus fietsen in Venlo. Deze bakfiets is aangekocht door een ondernemer in Venlo en deze heeft destijds in 2014 de opdracht gegeven aan Brinkhaus om hem geheel te strippen en opnieuw op te bouwen en te elektrificeren. Ik probeer te achterhalen van welk merk en bouwjaar de oorspronkelijke (bakker) bakfiets is, ik heb daarvoor enkele foto’s toegevoegd. Wellicht kunt u mij meer vertellen over deze fiets, bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

Leo van den Berg.

13 gedachten aan “Bakfiets van Leo”

 1. Beste Leo,

  Ik zie dat de bakfiets op de eerste foto duidelijk een ander exemplaar is, met een andere framebouw.

  De bakfiets in de andere foto’s heeft een frame zoals onder andere door de merken Maxwell en Juncker is gebruikt. Klopt het dat er een stuurvergrendeling zit die via een voetpedaal kan worden bedient? In dat geval is het een Juncker, zie: http://www.transportfiets.net/2019/02/09/juncker-carriers-1932-33/

  Bij Maxwel is de stuurvergrendeling gemonteerd op de achterkant van de bak, zoals op de meeste bakfietsen. De leeftijd is moeilijk te achterhalen. We weten dat vanaf begin jaren ’30 zulke bakfietsen werden gemaakt, maar niet hoelang daarna nog. Vele bakfietsfabrikanten maakten wel tientallen jaren hetzelfde model.

  1. Heeft inderdaad de pedaal voor de vergrendeling onder het frame zitten. Op de laatste foto waar de fiets helemaal gereed is zie je nog net een stukje van het pedaal boven de framestang uitkomen.

    1. Nog wat info gevonden, blijkbaar zijn Juncker bakfietsen uitgerust met framenummer (meeste bakfietsen niet): “Bij Junckers van voor 1955 staat het framenummer op de zadellug, aan de rechterkant. Na 1955 staat het framenummer op een aangesoldeerd nokje waar de remhevel aan vast geschroefd zit (onder de linker poot van de liggende achtervork) Junckers van voor 1955 hebben dit nokje ook, maar dan staat daar verder niets op.”

     1. Ik heb een paar weken geleden ontdekt dat er een nummer staat op de buis waar de zadelpen ingaat. Het is een kort nummer, heb het niet opgeschreven omdat het onder de laklaag zat. Maar ik ga dat wel morgen noteren en doorsturen. Ik heb de bouwer van de bakfiets verzocht er een nieuw framenummer aan toe te kennen voor de verzekering en dat is inmiddels gebeurt. Ik heb niet gekeken of er een nokje zit onder de poot van de achtervork.

       1. Zou er nog een letter achter kunnen staan? Of is de laatste 0 misschien een letter?

        Er zijn een aantal cijferreeksen gebruikt door Juncker. Voor fietsen tot 1955, met framenummer op de zadellug:
        – 4 cijfers en een letter: vooroorlogs. Een aantal gedateerde exemplaren, L=1928, M=1929, X=1940
        – 5 cijfers en een letter: G=1948, H=1949, J=1950, K=1951, L=1952, M=1953, N=1954
        – en dan nog 6 of 7 cijfers: naoorlogs.

        1. Ik heb het leesbare overgenomen, maar er staat nog iets boven het nummer. Het laat zien aanzien als iets ronds. Maar het kan ook een C of G zijn. Maar ook de laatste 0 van het nummer kan bepalend zijn en die groef die ik zie een beschadiging van de buis.

         1. Dat is meestal de beste mogelijkheid. Doe dat met een staalborstel of verfafbijt. Als je schuurpapier gebruikt, schuur je ook het staal weg en kan het framenummer onleesbaar worden als die niet zo diep is ingeslagen.

          1. Ik zal dat volgende week eens gaan proberen, bedankt voor de tip.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *