Gazelle uit 1962 van Wouter met Gazelle kist

Mijn 1962 Gazelle transportfiets (26 inch) is ook klaar. Deed eerst dienst als bakkersfiets, stond later in een Fries museum en nu doe ik er na grondige restauratie met behoud van alle originele details, mijn dagelijkse boodschappen op.

De Gazelle kist is uniek, er is er maar 1 van en deze is speciaal gemaakt voor de Gazelle transportfiets.

Met vriendelijke groet,

Wouter van Munster

15 gedachten aan “Gazelle uit 1962 van Wouter met Gazelle kist”

 1. Moooiii kissie, en met de fiets is ook niks mis. Aan de indrukwekkende sloten te zien ben je er terecht zuinig op.
  Groet,
  Arnold

 2. dat er met de fiets niets mis is ben ik niet helemaal met je eens ; het voorrek is in ieder geval niet van Gazelle de rest van de fiets kan ik niet beoordelen met foto,s waar deze niet helemaal op te zien is

 3. Hallo Richard,
  Het gaat er maar om wat je mis noemt. Als je daarmee authentiek bedoelt heb je gelijk. Voor mij is dat niet het meest belangrijke, een museale fiets met alle authentieke details fietst niet lekkerder dan een bij elkaar geraapt allegaartje. Transportfietsen zijn tenslotte gemaakt en bedoeld als werkpaarden. Gelukkig staan op deze site legio van dergelijke exemplaren, daaraan kun je zien dat ze hebben geleefd en geleden. Volgens mij moet het geen trend worden om steeds authentiekere fietsen na te streven tegen steeds hogere prijzen.

   1. Standaard is Roelewiel. Het bedrijf was van Roelofsen en v.d. Wiel, uit Woudenberg, zie bijvoorbeeld: http://www.transportfiets.net/foto/transportfiets_1728.jpg
    Vanaf 1946 ging het verder onder de naam Roelewiel. Dit rek is van een model dat vanaf eind jaren ’20 tot en met eind jaren ’30 in gebruik was. Dus al heel wat langer meegegaan dan de fiets waar hij nu op zit.

    Ik heb zelf altijd gemengde gevoelens bij wel of niet authentiek. De verzamelaar in mij wil het zo authentiek mogelijk, maar als gebruiker vind ik het juist weer fijn om een fiets te berijden waar je je niet zorgen moet maken voor ieder krasje en deukje. Mijn dagelijkse fiets is dan ook 23 jaar terug van de sloop gehaald, toen opnieuw opgebouwd, en sinds ik hem 6 jaar terug kocht ook weer veel aan vervangen, alles wat niet transport kwaliteit was of wat versleten was. En wie weet hoeveel er daarvoor nog vervangen is. Het is een fiets met veel gebruikssporen, en mechanisch is hij helemaal prima. Dat wil niet zeggen dat ik er niet zuinig op ben, maar zuinigheid zonder dat dat het gebruik in de weg zit. En gaat iets stuk, dan wordt dat vervangen of gerepareerd.

    1. Dank je wel, idd, ik zie nu dat op mijn 1966 Andrelon Gazelle het originele Gazelle rek zit en geen Roelewiel zoals ik dacht.
     Ik ben wel verrast dat Standaard/Roelewiel niet op op Gazelle hoort en dat Standaard een jaren 30 rek is.
     Hgr Wouter

     1. Er werd nog wel eens (en wordt nog steeds) wat vervangen. Het kan goed zijn dat het originele rek ooit in elkaar is gereden, of gewoon verwijderd, en dat er weer een ander tweedehands exemplaar voor terug is gekomen.

 4. Arnold ; als er gesproken word over,, behoud van alle orginele details ,,moet ik toch constateren dat er dan wel iets mis mee is , of je het mooi vind of niet staat daar los van .

  Verder zegt de term museum mij niets , het wil niet zeggen dat alle musea oog hebben voor originaliteit , wat toch wel belangrijk is als je het verleden op de juiste manier wil weerspiegelen , vaak is het gewoon een verzameling .

  1. hallo Richard,
   Zoals jij de tekst leest en interpreteert heb ik het in mijn reactie niet bedoeld. Met “niets mis” bedoel ik simpelweg dat ik het een heel mooie fiets vind. Net zoals Jeroen in zijn reactie aangeeft heb ik ook de dualiteit van de liefhebber die oog heeft voor authentieke details tegenover het praktische dagelijks gebruik zonder me zorgen te maken over het perfecte uiterlijk. Bij mij gaat de balans richting het laatste, waarbij ik niemand iets tekort wil doen die daar anders over denkt. Gelukkig beleven we onze hobby op de manier die ons het meest bevalt.

  1. Dank, mee eens. Ik wil graag nog even terugkomen op mijn opmerking: met behoud van alle originele details, gezien de reacties daarop. Hiermee bedoel ik niet: de fiets is 100% origineel. Bij restauratie heb ik alle reeds aanwezige originele details behouden. En er nog wat toegevoegd. Deze 1962 is daarmee ‘hoog origineel’.
   Van jullie heb ik bijgeleerd dat het Standaard rek niet door Gazelle is gemonteerd. Het stuur is identiek aan dat op mijn 1966 Gazelle en degene die deze in 1966 kocht, deed dat met dit stuur….
   Hgr Wouter

 5. Wouter ; Vaak zij transportfietsen in het verleden gebruikt als ,,stelfiets,, voor de hondensport en daarbij werden de voorrekken verwijderd, dat zou de reden kunnen zijn dat deze op een later tijdstip weer voorzien is van een ander rek toen deze werd overgenomen door een volgende eigenaar ,vooropgesteld ; dat maakt je fiets natuurlijk niet minder mooi als je geen purist bent .

  Zelf ik heb altijd moeite met de onwaarheden die verzonnen worden als het gaat om een fiets aan te prijzen /al dan niet om te verkopen . zo word de term geheel in originele staat vaak gezet in advertenties op bijvoorbeeld mp als er bijna niets origineels meer op zit , of vooroorlogs als een fiets van ver na de oorlog is[of men moet de koude oorlog bedoelen…] , om de gebruikt in de oorlog door het verzets-verhalen en verstopt in de hooiberg voor de Duitschers- jongensboek verhaaltjes maar niet te noemen .

  Mooi is mooi , maar origineel is geen rekbaar begrip wat mij betreft. mvr grt Richard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *