11 gedachten aan “Wielen of naven gezocht voor Gazelle uit 1942”

 1. Hoi Abram

  Het voorwiel { de naaf hiervan } is een Gazelle Transport die we heden ten dage kennen en volgens mij is dat van af 1938 af ongewijzigd .
  De Gazelle voor naaf heeft ook een dikkere as en de kans is groot dat je 1942 Gazelle een Doortrapper was dat was dan een zelfde naaf maar dan met opschroef tandwiel 22 tands { waar door ook iets breder } .
  Of het een Doortrapper was kun je checken als namelijk de as van de voor naaf achter past dan was het een Doortrapper en was de fiets geleverd met remnaaf dan niet .

   1. Hoi Abram

    Nee eerst checken of het ook een Doortrapper was ! wat je dus kan zien als de as van een Gazelle voorwiel achter past { dus eerst zoeken naar een origineel Gazelle TR voorwiel } .
    Probleem is dat de sleuven voor de as van het achterwiel bij doortrappers { Gazelle } breder /hoger zijn waardoor bij montage van een dunnere as het achter pad { de sleuven } zullen uitslijten { zie ik veel } .
    Je kan wel een remnaaf monteren hoor als oplossing had ik bedacht je kan de ruimte tussen de as en sleuven opvullen met een ring bijvoorbeeld van een gordijn rails daar zaag je ringen van om de ruimte op te vullen ,want monteer je een remnaaf met een dunnere as heb je ook het probleem dat het wiel scheef gaat staan .
    Je zal als het een doortrapper was ook beter een echte Transportfiets remnaaf kunnen monteren bij Gazelle was de Doortrap naaf breed en een transport remnaaf is ook breder ,je moet ook rekening houden met de ketting lijn .
    En daarom schreef ik ook dat je eerst moet kijken of het een Doortrapper is geweest .
    Ik ga er altijd vanuit dat men de fiets goed wil maken en ook goed en lang wil gebruiken
    Natuurlijk werden er ook Gazelle Transportfietsen geleverd met remnaaf en als je geluk hebt was jouw frame/fiets ook zo een maar de meesten werden rond die tijd geleverd als Doortrapper .

 2. Heb het even gemeten de diameter van een Gazelle as is 11,9 mm dus als de sleuven 12 mm zijn dan was het een Doortrapper .

     1. Ik heb hier 2 transportfietsen staan die heb ik met elkaar vergeleken met de achter pads
      De eene uit 1955 heeft een as dikte van+-10mm en is de pad +- 110 van elkaar verwijdert
      Het 1942 frame is precies het zelfde
      Dus hoort er gewoon een rem naaf in toch
      Moet er dan special in van transportfiets is of hoeft dat niet perse en hoe makelijk os daar aan te komen

 3. Dan heb je geluk en zou je er een standaard remnaaf in kunnen zetten .
  Transport remnaven vallen { behalve de hele grote en hulpmotor remnaven } vallen eigenlijk niet op want die zijn ietsje langer vanwege een langere rem mantel .
  Gazelle heeft als ik het goed heb ook een bredere remnaaf gebruikt de Husqvarna novo .
  Maar in jou frame zal dan een gewone remnaaf ook kunnen passen { zie ik wel meer } gewoon even een naaf passen .

  1. In het algemeen werden op transportfietsen gewoon standaard Torpedo naven toegepast. Transport versies zijn identiek aan de hulpmotor naven, met uitzondering van schroefdraad voor een extra tandwiel, en zonder extra oogje op de remhevel. Maar die zijn op Nederlandse transportfietsen vrijwel niet gebruikt. Wel vind je nog wel eens een Torpedo met grotere gaten (3.2mm, gemarkeerd op de naafhuls), waar dikkere spaken in passen. Maar die zijn verder identiek aan de normale versie.

   Maar ik meen me te herinneren dat Gazelles begin jaren ’40 uitgerust waren met 40 spaaks achterwielen, en dus ook 40 gaats Torpedo naven. Die en de velgen zijn erg moeilijk om te vinden.

   1. De velg heb ik al de naaf nog niet maar voor mij is een 36 spaaks naaf goed genoeg
    Wil hem wel zo orrigineel mogelijk weer op bouwen
    Werden er in 42 wel torpedo nafen gebruikt tis wel duits en in de wwıı gebruikte nederland geen duits spul
    Gebruik liefer wel een torpedo naaf die zijn nog redelijk te vinden denk ik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.