Uitpakken te gebruiken onderdeel

Vroeger werden veel onderdelen hergebruikt en dus ook { wat ik veel tegen kom } herlakt, zo ook dit stuur. Ik vind het altijd weer bijzonder om te zien hoe goed het werd verpakt, in dit geval ook weer en dan in het bijzonder de uiteinden waar de hand vatten moeten komen. Er stond ook een datum in van wanneer het terug kwam uit de lakkerij, namelijk 24 september 1936.
 
Marcel.

6 gedachten aan “Uitpakken te gebruiken onderdeel”

 1. Hoi Richard

  Zeker , dit na uitpakken van een spatbord die was van volgens mij 1939 { stond ook op de verpakking } maar bleek aangetast door roest .
  Dit stuur had ik ook al lang liggen en ik dacht eerst dat het een nieuw stuur zou zijn maar na uitpakken van het spatbord wilde ik toch weten hoe de staat was .
  De lak was op een plek beschadigd door een val en ik zag de sporen van een eerder gemonteerd rek .
  Nu ben ik bezig met een project en ga ik daar dit stuur voor gebruiken ,zit dan wel weer met het probleem dat de Ponno plastic handvatten die de zelfde diameter als het stuur hebben niet passen ze schuiven er niet over waardoor ze kunnen barsten { is mij vaker overkomen }.
  Iemand zei me dat ik dat kon doen door het glad maken met bijvoorbeeld afwas middel ik kan dan de handvatten eerst verwarmen in warm water echter ik denk dat dit plastic niet snel uitzet ,ik krijg ze er nooit goed op zonder het stuur aan de uiteinde te schuren of zo en monteer dan ook altijd rubber handvatten tips zijn welkom .

  1. Tips voor die handvatten zijn er eigenlijk niet en dat komt omdat de weekmakers die altijd in die oude kunststof aanwezig zijn op enig moment volledig verdampt zijn.
   De technieken zijn niet verbeterd omdat dat niet mogelijk blijkt te zijn en het echt hele harde plastic zoals dat vroeger gebruikt werd is nu dus eigenlijk niet meer te gebruiken omdat het bij de minste geringste vervorming breekt.
   Het enige wat ik kan bedenken is dat de diameter van het stuur waar de handvatten moeten komen verkleind wordt door schuren of slijpen waardoor het handvat zonder weerstand gemonteerd kan worden. Om het op zijn plaats te houden zal er dan een vulmiddel als dikke lijm gebruikt moeten worden.

  2. In warm water doen is niet zozeer om ze te laten uitzetten, maar omdat vrijwel alle kunststoffen zachter en flexibeler worden als ze warmer worden. Ik heb nog geen ervaring met celluloid, maar de hard rubberen handvatten die ik wel eens heb geinstalleerd worden helemaal slap en veerkrachtig als je ze even in bijna kokend water hebt gehouden. Dat duurt echter slechts seconden, dus je moet snel werken. Afwasmiddel helpt om ze er makkelijk op de schuiven, en droogt op, zodat ze daarna goed vast zitten.

 2. Heb nu vanmorgen toch maar rubber handvatten gemonteerd .
  Eerst goed gemeten maar de stuur uiteinden waren dikker dan de diameter van de Ponno plastic handvatten ,die rubberen heb ik eerst in warm water gelegd en op de uiteinde van het stuur heb ik wat zeep gedaan ,wie dat ook doet let even op als je ze geplaatst heb indien er ribbels op de handvatten zitten kun je die direct na plaatsen nog corrigeren en uitlijnen zodat het mooi recht loop ten opzichte van elkaar { de ribbels } .
  Dan nu nog voor dit project een opvul busje { die zijn te koop van aluminium } zoeken om een 1 mm smallere zadel pen te gebruiken .
  Dan ook hier weer het rek volledig uit elkaar halen want ja ook weer zo krom als een hoepel maar het stuur is bij deze ook niet volledig recht dus dat wordt nog een hele klus .
  Ben begonnen met een herlakt frame en een vork welke ogen heeft i.p.v. sleuven wat ook achteraf moeilijk bleek dacht een as te hebben met volledige draad zodat ik die door de ogen kon schroeven maar dus niet en probeer dan maar een langere transport as te monteren .
  Trapas BSA nieuw old stock met een nos cranck stel waarvan ik de rechter kant 1 a 2 tiende mm moest ruimen { de cranck } .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.