De Grootte Transportfietstoer 2019

De volgende De Grootte Transportfiets Toer wordt verreden op zaterdag 18 mei 2019.

We fietsen die dag van Zutphen naar Deventer aan de ene kant van de IJssel. Daarna met de pont naar de andere kant en weer terug.

De rit is 39,3km lang en als we weer terug zijn in Zutphen kunnen we daar misschien nog een rondvaart maken met een fluisterboot over de singels van Zutphen.

Aan de noordkant van het station is een parkeerplaats. Ik stel voor dat we daar verzamelen. Vlak daarbij is een hele mooie fietstunnel onder het spoor door zodat de parkeerplaats makkelijk te bereiken is.

De catering wordt weer volgens het beproefde concept voorgesteld en dat is dat iedereen weer wat meeneemt wat hij of zij heel erg lekker vindt om het vervolgens uit te delen zodat iedereen en diverse lunch kan genieten.

Verzamelen vanaf 10:45u dan kunnen we om ongeveer 11:15u vertrekken. De trein naar Zutphen komt om 11:02u aan.

https://www.fluisterboot-zutphen.nl/

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

66 gedachten aan “De Grootte Transportfietstoer 2019”

 1. Ik ben er ook bij, met m’n oudste fiets, de Nederlandsche Kroon uit de jaren 20. Dat wordt dus doortrappen… Daar ben ik nog niet zo bedreven in, dus vergeef me als ik de IJssel inrij πŸ˜‰ Komen er nog meer van die oude transportfietsen? Ik ben wel benieuwd!

  Groetjes, Rob

 2. Waarschijnlijk doe ik deze keer ook mee. Nu nog kiezen met welke fiets:
  Cyrus mohawk uit 1958
  Batavus uit 1958
  Jaren 30 doortrapper
  Gazelle 28inch of 26inch beide jaren 50.
  Moeilijk……

  Groeten Sven

 3. Morgen 5 mei! Was jij dan niet jarig Marcel en werd het deze keer niet 50….. Alvast van harte gefeliciteerd en nog heel veel mooie jaren toegewenst :)))

    1. Hoi Jeroen

     Dank je wel ,hoop dat er nog veel jongeren { volgende generatie } interesse en liefde krijgen /vinden voor oude Rijwielen en of Transportfietsen en de geschiedenis ervan .

 4. Ik kom (zeer waarschijnlijk) ook met mijn low gravity fiets.

  Mijn dochter van 8 jaar heeft een (moderne) schwinn fiets, is zij ook welkom?

  Groet
  Dennis

  1. Misschien is het slim om even aan je dochter te vragen of ze 40km lang een kruissnelheid van ongeveer 17km/u vol wil houden.
   Vorig jaar is er iemand mee gegaan die daar niet echt tegenop gewassen was. Die heeft toen een duwtje nodig gehad πŸ™‚

   1. Hoi Charles

    Dat lag heel zeker niet aan de persoon { die fietst veel meer dan ik } maar aan mijn fiets ! ik gebruik deze fiets normaal bij korte afstanden met 20 tandjes achter heb recentelijk het achter tandwiel vervangen door een 22 tands en vorige week er ook 30 km mee gefietst en dat ging mij ook niet goed / fijn af deze Transporter fietst nog heel zwaar ,ga dan ook dit achter tandwiel vervangen door een 24 tands want ja ik moet er ook een heuvel /helling mee op kunnen en ik wil deze houden vanwege de frame hoogte 62 CM .
    Mijn project { Transport Rijwiel die ik recentelijk gebouwd heb } is voor mij te laag maar zelfs dan nog fietst dit Rijwiel lichter .
    Trouwens kan het ook zo zijn dat er mensen mee fietsen die wel een Transport Rijwiel hebben maar het bijna nooit gebruiken { geen gelegenheid } en ook voor die mensen zal het dan wat zwaarder zijn .
    Ik zeg het vaker maar probeer maar eens een fiets van een ander ,ze rijden bijna allemaal anders en voor mij is het zo een Transport Rijwiel moet wel fijn rijden .
    Trouwens tot nu toe ben ik bij de Transportfiets tour altijd aanwezig geweest met een DOORTRAPPER .

    1. Er zijn zoveel factoren die bepalen hoe licht een fiets loopt. Ik probeer mijn fietsen altijd zo te tweaken dat ieder beetje onnodige weerstand eruit is. Hoe strak staan de lagers in de naven, trapas, pedalen? Hoeveel vet zit erin (niet te veel!)? Hoeveel slijtage is aanwezig? Hoe strak staat de ketting (niet te strak) en is die niet te versleten en wel goed gesmeerd? Hoe goed is alles opgelijnd? Hebben de banden voldoende spanning (bij Vredestein Extra Zwaar nooit onder 3,5 bar rijden, dat rijdt alsof je door de blubber rijdt). Het is niet altijd makkelijk om te vinden waar iets nog niet helemaal lekker loopt. Mijn dagelijkse fiets bijvoorbeeld, daar heb ik nu al een tijd last dat de ketting niet helemaal lekker loopt over het achtertandwiel. Ik heb het tandwiel weer wat bijgewerkt (weerhaakjes weggeslepen, scherpe randjes afgerond) en het loopt al weer stukken beter, maar nog niet optimaal. Ik heb een vermoeden dat mijn achtervork mogelijk niet goed staat sinds de aanrijding waarbij mijn wiel krom werd gereden, dus binnenkort eens opmeten.

     Maar zoals Marcel zegt, probeer eens op de fiets van een ander te rijden, en het verschil te ervaren.

     1. Als je geluid wilt maken dan kost dat energie.
      Probeer maar eens te bedenken dat ieder geluidje wat uit je fiets komt energie kost. Dat moet uit de benen komen.
      En dat wil dan weer zeggen dat, naast alle andere aspecten die al genoemd zijn een stille fiets lichter loopt dan een waar geluid uit komt πŸ™‚
      Verder zijn banden erg belangrijk. Ik fiets graag met banden met weinig profiel.
      De theorie wil dat het, net als geluid, energie kost als je rubber wilt vervormen. Hoe meer profiel, hoe meer rubber er vervormd wordt, hoe zwaarder het fietst.
      Er zijn door Continental wel eens slicks gemaakt voor fietsen met trapondersteuning in de maat 54-622 of 28 x 2.1 maar omdat iedereen in de verkeerde veronderstelling is dat een fietsband profiel nodig heeft zijn die weer uit productie genomen.
      Currently unavailable. Dit zijn ze
      https://www.amazon.co.uk/Bicycle-28-Continental-Comfort-Contact-Reflex/dp/B071ZS9G4N
      Verder is een goed ingelopen ketting die af en toe een druppeltje olie krijgt beter dan een nieuwe als het gaat om weerstand.

      1. Dat van die banden klopt 2 dezelfde fietsen een met gladde banden een met noppen echt een heel groot verschil , dat speelt ook zeker mee bij m,n 62 CM hoge .

       1. Ook banden met rond of afgeplat profiel maakt veel verschil. Vredestein Transport Extra Zwaar hebben een meer afgeplat oppervlak, dat geeft meer wrijving, en maakt ze veel gevoeliger voor te weinig druk. Ronde banden zoals de Continental Ride Cruiser hebben een rond profiel, en dus veel minder dragend oppervlak. Dat verschil voel je ook duidelijk. Verder hebben beide banden een vergelijkbaar profiel met noppen en een doorlopende middenbaan om weerstand te verminderen.

     2. P.s. mijn achtervork blijkt netjes uitgelijnd te staan. Dus nog maar eens zoeken wat de oorzaak is van het niet goed oplijnen van de ketting. Ik heb overigens al een bus van 1cm er links tussengevoegd om het wiel een halve cm naar rechts te verplaatsen, maar de ketting lijkt nog steeds naar rechts getrokken te worden. Dat terwijl het kettingblad zo links mogelijk zit als het maar kan, zonder tegen het trapashuis aan te lopen. Wellicht zat er oorspronkelijk een crankstel op zonder klink verbinding, die zijn minder breed, en een passende trapas met korter uiteinde aan de rechterzijde (die heb ik nog liggen, daar past een crank met klink of boutverbinding niet op).

      1. Ik ben ook wel eens aan het stuiteren geweest met een dergelijk probleem en heb uiteindelijk bedacht dat er ooit doortrappers zijn ontworpen met veel bredere achternaven waarbij het trapashuis ook breder moet zijn dan bij een fiets die bedoeld is voor een Torpedo naaf. De trapas zou ook langer uitgevoerd kunnen zijn maar dat was een wat minder populaire manier van bouwen.
       Als je het midden van het trapashuis neemt en vandaar de afstand tot het midden van het kettingblad meet en die vergelijkt met de afstand van de plek op de achternaaf waar het midden van de velg zich bevindt tot het midden van het achterste tandwiel dan weet je of het wel of niet in lijn zou moeten zitten. Mocht die afstand precies hetzelfde zijn dan is er iets anders aan de hand.
       Het is een zeldzaam probleem maar ik ben wel eens een fiets tegengekomen waarbij de trapas niet meer helemaal haaks op het frame stond.
       Het zou ook nog zo kunnen zijn dat je frame kaarsrecht is en dat de velg van het achterwiel niet precies midden tussen de konen op de as is gespaakt. Als je het wiel dan monteert en je richt het tussen de liggende achtervork dan staat het niet in lijn met frame en staat het achterste tandwiel ook niet precies op het kettingwiel gericht.

       1. En weer gefixt! Er zat nog wat te veel speling op de achternaaf sinds ik het tandwiel had bijgewerkt, dus even beter afgesteld. Als die te los zit trek je het tandwiel scheef. Ook de ketting nog weer even gesmeerd, en nu loopt hij weer helemaal soepel.

 5. Ik ben er deze keer zeker bij. Niet met een doortrapper maar ik ben evengoed wel van plan om dat toch flink te gaan doen πŸ™‚

 6. Hi Charles,
  Vorig jaar heeft ze 30 km met wat stops volgehouden maar ik zal het in beraad nemen. Het lijkt me wel een mooie route. Ook ff het weer in gaten houden.β˜€οΈ

  Gr Dennis

  1. Het verschil tussen dertig en veertig kilometer is niet zo groot dus dat zal wel gaan lukken πŸ™‚

 7. Ik heb het KNMI gebeld. ’t Heeft wat gekost maar ze gaan voor mooi fietsweer zorgen πŸ™‚

 8. Mijn dochter voelde zich vanacht niet lekker, en ik ben al vanaf 3 uur wakker. Dus ik ben helaas genoodzaakt thuis te blijven. Balen! Ik had me al het hele jaar op de Transportfietstoer verheugd. Hopelijk kan ik dit jaar nog met de Kleine Transportfietstoer mee rijden, wellicht hem zelf organiseren (in overeenstemming met Charles natuurlijk). Ik hoop dat jullie een leuke tocht hebben en neem veel foto’s. Dan kan ik nog en beetje ervan meekrijgen.

  1. Jammer dat je er niet bij was.
   Ik ben weer volop aan het fietsen en dat betekend automatisch dat De Kleine Transportfiets Toer in de maak is maar als jij leuke ideeΓ«n hebt dan doe maar een mailtje. Dan maken we daar wel wat moois van πŸ™‚

 9. Waneer komen de fotos onlibe ven wel benieuwd
  Twas indd een super lekker weertje om te fietsen dus ik hoop tot volgend jaar

  1. Volgens jaar wordt 16 mei 2020 maar er komt eerst nog De Kleine Transportfiets Toer πŸ™‚
   Maar daar gaan Jeroen en ik ons eerst nog even over buigen.

   1. Op 16 mei naar het mooie Weesp? Via Muiderslot naar strand IJburg en via Ouderkerk a/d Amstel weer terug?

    Groet,
    Bas

    1. Da’s een idee πŸ™‚
     Ik ben inmiddels weer helemaal fit en heb weer twee benen tot mijn beschikking dus ik zal er eens werk van maken.

   2. Ik doe graag mee als het lukt. Ik kan alleen zelf helaas niet beloven erbij te zijn, door de wisselende thuis situatie. Maar ik mis het inmiddels behoorlijk om weer met de transportfietsen op pad te gaan πŸ™‚

 10. Tsja, vorig jaar kon ik niet mee en nu laat het zich er naar aanzien dat het niet mag. Uit het hele land bij elkaar komen, knuffelen en handjes geven en dan weer terug naar waar je vandaan komt lijkt mij niet verstandig.
  Dussss …. wordt het later dit jaar.
  Ik ga er stiekem en hoopvol van uit dat het in september nog volop mooi weer is en dat we dan weer met een gerust hart en een zuiver geweten met zijn allen kunnen gaan fietsen.
  Daarom dit jaar alleen maar en onder voorbehoud De Kleine Transportfiets Toer.
  Mee eens iedereen?

  1. Ja, helaas maar beter zo. Ik mis het wel, vorig jaar kon ik ook niet van huis weg en nu zit ik om andere reden ook weer vast :S

   Ondertussen probeer ik de hobby levendig te houden met veel nieuwe artikelen op de site. Ik heb nog een goede voorraad materiaal om toe te voegen, dus dat komt wel goed.

 11. Heb ik de aankondiging van 2021 gemist, of is deze er nog niet?
  Dan misschien in juli, Hoorn-Enkhuizen-Medemblik?

  Groet,
  Bas

  1. Geen idee Bas ,blijkbaar kijken we liever naar onze Rijwielen dan we ermee fietsen ! .
   Ik zie hele groepen Mountain bikers en Wielrenners maar de oude Rijwielen zullen wel liefdevol worden vertroeteld in schuren en op zolders ? ,maar Bas ik fiets met jou mee ! .

  2. Die is er nog niet.
   Het is door de Corona allemaal een beetje in de war geraakt maar als iedereen hier er geen problemen mee heeft om met een groep te gaan fietsen dan ga ik een datum en jouw route voorstellen. ?
   Jij hebt er waarschijnlijk al ideeΓ«n over dus ik neem deze week wel even contact met je op over eventuele tips i.v.m. de route.

   1. Mocht het niet door gaan kunnen jullie ook met zijn allen die wel graag willen fietsen naar grijpskerk toe komen daar schijnt ook een hele leuke tocht van rondt de 25 km te zijn?

  3. De Grootte Transportfiets Toer wordt dit jaar verreden op zondag 20 juni 2021.
   De tijd en plaats, een NS station, wordt later bekend gemaakt.
   Het zal weer een tocht worden van ongeveer vijftig kilometer. Onderweg zal er weer een picknick zijn waarbij iedereen wordt uitgenodigd weer wat lekkers mee te nemen om uit te delen zodat er van een diversiteit aan versnaperingen genoten kan worden ?
   Uiteraard is iedereen die een fiets heeft welkom.
   Meer info komt deze week in een apart topic. ?

   1. Even de huidige regels erop nageslagen, buitensporten mag met maximaal 30 mensen. 50km fietsen op een zware transportfiets hoort naar mijn mening tot buitensport, dus ik zie wat dat betreft geen belemmeringen.

    Ik ga dus zeker mijn best doen om weer van de partij te zijn. Nu nog even kiezen met welke fiets. Waarschijnlijk de stafiets. Ik zou graag de doortrapper van stal halen, die hangt inmiddels ook al een aantal jaar in de schuur. Maar ik ben niets meer gewend, dus eerst maar 50km op een van de makkelijkere fietsen rijden.

    1. Gezien het beperkte aantal plaatsen meld ik me ook maar vast aan dan. Met welke fiets is ook makkelijk, dat wordt de militaire transportfiets πŸ™‚

     1. Aanmelden hebben we nooit aan gedaan met de transportfietstoer, dus ik verwacht dit keer ook niet. Meestal zijn het toch tot maximaal rond de 30 man, dus dat komt automatisch wel vrij goed uit. Mocht het echt zo groot worden dat we met veel meer mensen gaan rijden, dan zal de groep zich al vrij automatisch opsplitsen, omdat met zoveel man tegelijk elkaar bijhouden vrijwel onmogelijk is.

      1. Haha, we melden ons meestal hier wel aan maar natuurlijk is er nog nooit een deelnemerslijst geweest. Dat past ook niet bij het anarchistische karakter van DGTT toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *