Transportfiets met 28×2″ “Tractor Transport” banden

Update: Eerder had ik een artikel over deze fiets geplaatst die op marktplaats stond. Er zitten 28×2″ “Tractor Transport” banden op de wielen. Er zijn vrijwel geen transportfietsen bekend met 28×2″ wielen, dus dat maakte de fiets vrij uniek. Ook zijn deze banden in goede staat erg zeldzaam.

Echter, Ronald had deze fiets gekocht voor de banden, om ze te gebruiken op zijn bakfiets. Echter na aanschaf bleken de banden stuk te zijn gesneden. De wielen waren gewoon 28×1,75″, en de randen van de banden erafgesneden om ze op de velgen te kunnen plaatsen. De banden blijken dus volledig onbruikbaar. Dus wees voorzichtig met wat je op marktplaats koopt, want je kunt rare verknoeiingen tegenkomen.

16 gedachten aan “Transportfiets met 28×2″ “Tractor Transport” banden”

 1. ook op mijn phoenix[toen] lagen die tractor transportbanden ik kocht er 2 n.o.s tegelijk bij toeval en heb er de velgen bij gezocht dat is makkelijker als andersom want velgen zijn er zat , toch met geduld is alles te vinden daar ben ik van overtuigd .

 2. Dit was de eerste transportfiets die ik tegenkwam met die dikke banden. Het is niet bekend of de fiets met die wielen zo uit de fabriek of van de dealer is gekomen. Ik denk het niet eerlijk gezegd maar ze zaten er al lang op, dat wel.
  Het fietste ongemeen zwaar overigens. De fiets staat tegenwoordig in een etalage ergens in Waalwijk. ‘k Weet niet precies waar.

  1. Interessant. Ik zie ook eronder de vermelding dat de PTT 28×2″ wielen gebruikte op hun transportfietsen. Dus wie weet zijn dit PTT fietsen. Ik zou liever ook 28×2″ wielen hebben gehad als de moderne 28×2″ banden erop zouden passen. Die velgen zijn een stuk sterker en minder gevoelig voor slagen. Echt zwaarder zou het niet moeten fietsen, zeker niet met moderne 28×2″ banden mits voldoende druk natuurlijk. Iets lichter zelfs dan 26×2″.

 3. ondertussen heb ik de fiets gekocht maar , helaas is dit een zelfknutselband geweest,op het eerste gezicht niet opgevallen, eenmaal thuis wilde ik de banden eens oppompen en bleek dat er bij beide banden een flapje naast hing, dus ik baalde al dat misschien de metalen ring kapot was, toen bleek er dus helemaal geen ring meer in te zitten maar in z’n geheel uitgehaald is en over een nieuwere fietsband geplakt is puur voor het uiterlijk denk ik zo.
  de banden had ik graag voor mijn bakfiets willen hebben,
  tijdje geleden opgelicht door iemand die dus zogenaamd deze banden had en nu dit, er rust ook nog eens een vloek op de maat 28x 2?? nu hen ik er nog twee te gaan dus wie weet is dat wel wat…

 4. ook ik had intresse in deze fiets maar je was me [achteraf gelukkig ] net voor banden in bruikbare staat liggen niet voor het oprapen ….

 5. ik ben op zoek naar voorband 24` x 1/2 x 1.3/4 voor mijn transportfiets. Op de band staat Ceylon – hulpmotor / 2xs / en de voorgenoemde maatvoering. Ik heb een nieuwe 24`band gekocht, maar deze is te klein. een 26` band is te groot.
  Wie kan mij helpen ?

  1. Bedoel je misschien 24 x 2 x 1 3/4? Anders is het wel een heel dunne band. Het is makkelijker om naar de moderne ETRTO maat te kijken, dat zegt meer of de band past of niet. 24 inch is de buitendiameter van de band. Dat betekend niet dat iedere 24″ past.

   Zie bijvoorbeeld deze maattabellen: https://www.internet-bikes.com/maattabellen/bandenmaten/ en https://www.fietsonline.com/fietsonderdelen/fietsbanden/buitenbanden/fietsband-maten-tabel.html

   Voor 24 x 2 x 1 3/4 is de ETRTO maat 47-507. Het eerste getal is de breedte van de band, en het tweede getal de (interne) diameter van de velg of de hieldraad van de band. Die diameter moet precies kloppen, maar de breedte mag wat afwijken.

   Het kan natuurlijk zijn dat je een oude maat hebt die niet meer gebruikt wordt. Dan wordt het een moeilijke zoektocht.

   1. Jeroen,
    de maatvoering is 24 x 1.1/2 x 1.3/4.
    de diameter van het wiel is 550 mm. (buitendiameter / velgrand)
    de diameter van het wiel is 520 mm. (binnendiameter)
    ik ben bij 2 fietsenwinkels geweest en konden mij niet helpen.
    anders moet er maar een ander wiel in.

    1. Fietsenwinkels hebben meestal alleen de meest standaardmaten. Online vind je veel meer. Maar ik ben bang dat je een maat hebt die niet meer bestaat. In ETRTO maat vind ik alleen 23-520 en 57-520. De eerste is een racefiets vouwband, dus dat gaat niet werken. Van de laatste vind ik alleen binnenbanden. En de maten wijken ook te ver af kwa breedte. Een optie is nog om het te vragen op http://oudefiets.nl/forum , wellicht dat iemand nog een oude band in die maat heeft liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *