Aankoopadvies

Beste transportfiets.net,

Ik heb op marktplaats een oude transportfiets op het oog.
Nu vroeg ik mij af of deze fiets de moeite waard is om op te knappen.
De fiets heeft een tijd in de tuin van de verkoper gestaan, verder staat er bij dat de fiets afkomstig is uit de jaren 50.
Er staat een foto bij de advertentie, ik hoop dat u er iets uit kunt opmaken.

Met vriendelijke groet,
Simon Bakker.

Eén gedachte over “Aankoopadvies”

  1. Beste Simon,

    Dit is geen makkelijk of goedkoop project om daar weer een goede fiets van te maken. Pluspunten: het is een echte oude, eind jaren ’20 tot jaren ’30. Het crankstel is typisch voor jaren ’20 transportfietsen. Als hij werkelijk zo oud is, dan is het interessant deze fiets op te knappen vanwege de zeldzaamheid. Verder pluspunten: er zit nog het origineel zadel op en zo te zien originele transportpedalen, en zo te zien zelfs nog de originele bakelieten handvatten.

    Maar, er zijn belangrijke minpunten: De wielen zijn niet origineel, en de verkeerde maat. Dat betekent dus andere wielen, en dat je ook de originele naven niet meer hebt (belangrijk dateringsmiddel). De spatborden zijn en de verkeerde maat (voor) en gaar. Dus je hebt ook vervangende spatborden nodig. En die zijn moeilijk aan te komen, of gewoon erg duur. Het voorrek mist een van de steunen. En verder natuurlijk de zwaar verroeste staat. Het zou kunnen dat het frame nog ok is, maar het is mogelijk dat er allerlei rotte plekken inzit. Verder wat je nooit kunt zien is of de trapas nog goed is (vrijwel onvervangbaar), die zijn vaak erg versleten. Als het crankstel aan de trapas gelast is, dan weet je zeker dat die in slechte staat verkeerd, maar dat is hier niet te zien. Verder een fiets die je moet gaan verven is absoluut niet mijn voorkeur. Een fiets die nog in de originele lak zit is veel mooier (ook al zit er redelijk wat roest op, dat wordt met poetsen en oliën juist mooi), en het is ontzetten veel werk om het goed te doen.

    Dus weet waar je aan begint. Mijn advies is als je maar een transportfiets wilt, zoek er eentje die zo origineel mogelijk is, en niet als tuin ornament dienst heeft gedaan. Dat zijn de moeilijkste en zeer dure projecten, waar je erg veel ellende vindt. Een goede transportfiets kun je met een beetje goed zoeken vinden voor ongeveer 200 euro. Een slechte fiets opknappen kan makkelijk 500 euro kosten en wordt nooit zo goed als een goed bewaard exemplaar. En dan besteed ik liever meer aan een goed bewaard exemplaar dan aan het opknappen van een mindere. Maar aan de andere kant, het is potentieel wel een heel oudje. En bij transportfietsen van die leeftijd moet je voor lief nemen dat er werk aan zit. Het helpt zowiezo enorm als je de beschikking hebt over een draaibank, kunt lassen en/of hardsolderen etc. Daar kun je veel mee repareren. Maar om eerlijk te zijn, ik zou persoonlijk alleen aan die fiets beginnen als zeker is dat hij uit de jaren ’20 komt, puur vanwege de zeldzaamheid. Is hij nieuwer dan dat, dan is er veel betere keuze makkelijk te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *