Germaan kruisframe uit 1951 van Chiel

Vorige week heb ik de kruisframe transportfiets gekocht, hij stond ineens los op marktplaats. De verkoper had eerder ook 3 tandems te koop en de koper daarvan had ook de twee andere transportfietsen overgenomen.

Ik was, toen ze nog samen werden aangeboden (zie eerder artikel), al geinteresseerd in deze fiets. Maar met z’n drieen samen voor €900 en later zelfs €950 ging me veel te ver. Een gewone transporfiets raak je eigenlijk niet meer kwijt boven de €150 a €200.
Nu hij toch los te koop was duurde het niet lang om te beslissen. Maandag heb ik hem opgehaald. Hij bleek best in goede staat, zoals de verkoper al beschreef. 45 jaar in de winkel van zijn vader gehangen.

Bij een eerste check op de Torpedo leek hij uit 1957 maar later adhv. de letter P bij het Framenummer bleek hij uit 1951. Mogelijk gekocht als doortrapper en in 1957 voorzien van de Torpedo? We zullen het nooit weten…

Voordat erop gefietst ging worden moesten wel uiteraard alle assen even uit elkaar. Trappers, trapas en Prenafa vooras bleken in prima staat echter wel uitgedroogd of vol met ingedikt taai zwart vet. Nieuwe kogels en vet erin. De Torpedo was in mindere staat en daar heb ik dan ook vrijwel het gehele binnenwerk van vervangen door (oudere) nos onderdelen. Banden oppompen en daar ging ik in het donker!
De mand en de standaard zijn er nu af en hij rijdt als een zonnetje! Ik kan er zelfs met losse handen op rijden!

Wat deze fiets zo leuk compleet maakt zijn o.a. het balhoofdplaatje, de (gave) bakelieten handvatten en het oude Lepper bakfietszadel. Zelf heb ik ‘m nog afgemaakt met een nieuw achtertandwiel en ketting.

Moet er nog even een passende bel opzetten. Ik twijfel nog om er nieuwe banden op te zetten, deze zijn nogal droog en hebben voor mijn gevoel een hoge rolweerstand. Ik durf ze ook niet al te hard op te pompen.

Chiel

3 gedachten aan “Germaan kruisframe uit 1951 van Chiel”

  1. Pracht exemplaar Chiel! Ik dacht al dat het een goed bewaard exemplaar zou zijn. Dat hij 45 jaar in een winkel heeft gehangen verklaart waarom hij nog zo goed is. Zo kom je ze zelden tegen, helemaal van zulke schaarse modellen.

  2. Dit is een van de mooiere onder de mooie oude transportfietsen. Als ze zo mooi oud zijn en min of meer onaangetast kan je er van uit gaan dat zo’n fiets heel gemakkelijk nog een leven lang meegaat.
    Details zoals de remhevel en het zadel zijn zeer fraai.
    De banden leveren inderdaad wat meer rolweerstand op. Als je daar moderne banden met wat minder of geen profiel op legt fiets het echt een heel stuk lichter.
    Semi slicks van Continental, de comfort contact 28-2.1 zijn jammer genoeg bijna niet te krijgen maar de Fat Frank van Schwalbe voldoen ook erg goed. Zeker als ze een beetje versleten zijn. Hoe minder profiel, hoe lichter het fietst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *