Juncker uit 1961 van Marcel

Hallo allemaal

Een Juncker Transport gekocht, ooit eens opgeknapt toen verdwenen in de tuin of andersom.

Zo moest ik de vooras er met een hamer uitslaan, die zat vast gerot. Ook de kogeltjes zaten vast gerot en zelfs de conen waren niet meer bruikbaar. De buitenbanden waren niet meer bruikbaar, maar dat die zo te zien al eens was opgeknapt heeft er wel voor gezorgd dat het meeste nog in goede staat was, afgezien van een kromme rechter crank en ook het stuur was krom en zat weer vast. Rijklaar/bruikbaar maken en wel zo dat die ten alle tijden opgeknapt kan worden.

Het stuur zij het moeizaam kreeg ik na 2 dagen los waarbij ik remmen reiniger en dunne olie hebt gebruikt. Tevens liet het stuur zich nog aardig richten. De rechter crank liet zich ook goed richten met behulp van een bankschroef en een Koets crank richter.
Boutjes voor bevestiging spatborden en spatbord beentjes vervangen.

Trapas, kettingblad en achter tandwiel zijn in opvallend goede staat, maar toch heb ik de trapas kogels vernieuwd door nieuwe uit 1942 en ook hier weer balhoofd stel kogels en de kogels uit de voor naaf vernieuwd.

De remnaaf uit elkaar gehaald, schoon gemaakt en gesmeerd.

Bij het rek weer gaatjes geboord, zodat het stuur hoger kan en gelukkig heeft dit exemplaar ook een lange zadelpen.

Het zadel vervangen door een al eerder opgeknapt exemplaar. Het Transport Rijwiel afgemonteerd met een nieuwe ketting en NOS buiten banden, nog gemaakt in Doetinchem. De letters Juncker wilde ik even gauw op het frame spuiten, lette niet goed op die J maar in principe lukte het wel aardig:

Mocht ik het Rijwiel gaan opknappen dan doe ik ook de letters opnieuw of middels een transfer.

De verlichting zijn nu led lampjes: achter de Spanninga no 9 die ik nu standaard monteer, omdat het mooi staat op een oldtimer; voor is een Axa retro lamp die is gemaakt in vele kleuren.

De pedalen zijn Union Transport en die waren ook nog opvallend goed nauwelijks speling. De handvatten waren ook nog de originele en het kettingscherm ook nog heel mooi.

Deze Juncker heeft een Universele Transport trapas, die je in veel Transportfietsen tegen komt. Ik ken de Juncker Transportfietsen nu met of een BSA, universele of Gazelle trapas:

Het resultaat:

Groet Marcel.

Eén gedachte over “Juncker uit 1961 van Marcel”

  1. Dat heb je weer goed gedaan!
    Die verschillende trapassen zijn grappig. Ik heb nu vijf Junckers. Twee met een model BSA van het merk Bayliss Wiley, twee met zo’n universele Thompson en een van de laatste Junckers die in de oude traditie is gemaakt en waar dus zo’n Gazelle trapas met krankstel in is gemonteerd ‘om de onderdelen op te maken’.
    De mooiste vind ik nog altijd die met de Bayliss Wiley. Ongelooflijk lichtlopend en onverslijtbaar (als hij niet breekt 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.