Oude transportfiets van Jan

Dag beste transportfietsliefhebbers,

Ik rij sinds zo’n jaar of vijftien rond op een transportfiets die ik indertijd aangeschaft heb bij De Rijwielpleister in Amsterdam. Medewerker van dienst aldaar, Anton, dacht indertijd dat het frame een Simplex uit de jaren 50 kwam, maar zeker wist hij dit niet. Ik heb het altijd zo gelaten, veel origineels zit er ook niet meer op het vehicle, en ondanks dat ik zonder meer een trotse eigenaar ben gebruik ik hem vooral uit een praktisch oogpunt.

Maar nu begon het toch te knagen, en wil ik wellicht toch een poging wagen een en ander een ietwat origineler tintje mee te geven. Ik heb me een beetje ingelezen op jullie website, alsmede het forum, maar kon helaas merk noch productiejaar ontsluieren.

Ik heb een aantal foto’s toegevoegd, kunnen jullie me helpen? Het framenummer leest volgens mij 551346.

NB: de eerste foto is van enkele jaren geleden, tegenwoordig heb ik ook een achterrek met fietstassen, en een groter zadel, moesten jullie dat verschil bemerken.

Vriendelijke en hoopvolle groet,

Jan

2 gedachten aan “Oude transportfiets van Jan”

 1. Beste Jan,

  Alhoewel het meestal erg last is om een transportfiets te identificeren en te dateren, zeker als die fiets in de loop der tijd flink verbouwd is, is dat hier niet het geval.

  Ten eerste zijn de vaste pomphaakjes zeer typerend. Alhoewel heel vroege transportfietsen die ook hadden (waarvan helaas vrijwel geen exemplaren meer zijn overgebleven), was er nog een merk die dit kort toepastte, van circa 1936 t/m 1938, namelijk Gazelle.

  Het framenummer klopt kwa lokatie en orientatie voor Gazelle. Het eerste framenummer uit 1938 is 529.904 en het eerste uit 1939 is 556.369. Dat bevestigt de datering en identificatie.

  Tot slot zijn de hangende schouders van de voorvork ook typisch Gazelle. Dus je hebt een Gazelle uit 1938! Best een stukje ouder dan je had gedacht.

  Hoe deze fiets uit de fabriek kwam kun je hier zien:
  http://www.transportfiets.net/2011/11/08/gazelle-1938/

  Er is dus niet veel origineel meer. De bagaggedrager, crankstel, achternaaf, zadel, pedalen etc. zijn ooit vervangen. Al werden, zoals je daar kunt lezen, Gazelle transportfiets in die tijd ook zonder bagaggedrager geleverd.

 2. Buiten dat er niet veel orginele onderdelen meer aan zitten is de uiterlijke staat ook echt zeer slecht , het lijkt wel een bodem – of in dit geval -gracht vondst,
  een nieuwe laklaag dan wel een grondige restauratie kan geen kwaad zo te zien .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.