Verschil in transportpedaalassen tussen Union en Phillips

Omdat ik op dit moment toevallig zowel Phillips als Union transportpedaalassen voor me heb liggen, eventjes naast elkaar leggen. Dan valt op dat de Phillips pedalen een stuk forser en sterker is uitgevoerd (pedalen zijn ook bijna een centimeter langer):

De afmetingen van beide assen:

Union: lengte 142mm, diameter lager binnenkant 11,3mm, diameter schroefdraad buitenkant 6,7mm
Phillips: lengte 150mm, diameter lager binnenkant 12,5mm, diameter schroefdraad buitenkant 7,8mm

De Phillips assen zijn een stuk dikker en dus sterker. De assen zijn dus ook niet uitwisselbaar.

4 gedachten over “Verschil in transportpedaalassen tussen Union en Phillips”

 1. Heb er al een paar verprutst door ze geheel te demonteren { de Phillips pedalen } op de assen die door de rubbers gaan zit zo te zien alleen op het gedeelte waar een moertje zit draad .
  En dus is mijn tip niet uit elkaar halen alleen eventueel de pedaal as zelf maar het gaatje op de stofkap zit er niet voor niets hier kan je de olie spuit op zetten ,natuurlijk wel eerst de eventuele speling uit het oude pedaal halen .

 2. De dikte van de as maakt niet zo heel veel verschil. Ik heb tenminste nog nooit een kromme pedaalas gevonden van een UNION transportpedaal.
  Dat is overigens mede te danken aan de hogere positie van de trapas bij transportfietsen ten opzichte van toerfietsen.
  Het grotere koontje van het lager aan het uiteinde maakt wel verschil in duurzaamheid.
  Vaak zijn die van UNION nog wel goed maar ik ik er toch wel eens moeten vervangen als resultaat van slecht onderhoud.
  Gelukkig ben ik op de beurs ooit een doosje met nieuwe tegen het lijf gelopen. Het zijn samen met de rubbers de onderdelen waarmee je ze draaiende kunt houden.
  De kogeltjes worden nog steeds gemaakt en zijn makkelijk te vinden.

 3. De meeste assen van mijn Union pedalen zijn volledig versleten. Daarmee maakt de grootte wel uit, een dikkere as wordt lager belast, met de kracht over meer kogels overgedragen. Overigens zijn al die assen nog recht, ondanks dat er een hele diepe baan uitgesleten is uit de kogelbaan, en ook daar waar de pedaal is gaan slijten op de assen. Ze doen het nog wel, maar het is meer een glijlager geworden, dan dat de kogels nog functioneren. Grotere kogels heeft ook niet zoveel zin, omdat de as assymetrisch zijn gesleten. Van de Phillips pedalen heb ik alleen twee sets die nog bijna nieuw zijn, dus daar zit zowiezo nog geen slijtage op de assen. En met een setje reserve assen, kan ik daar nog heel lang mee vooruit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *