2 hele oude transportfiets frames van Nick

Fiets #1 met dichte vork ogen…Ooit zo gekocht als kaal frame, framehoogte 60 cm!

Heel apart framenummer, op de tweede lug, dus niet de bovenste lug. Wie herkent het?

BSA type trapas met inschroefcups, maar geen klembouten:

Fiets #2 framehoogte 59 cm:

Typisch is ook de balhoofdbuis uit een stuk én een gaatje voor een stelschroef. De enige andere fiets met die combinatie die ik ken is deze potentieel heel oude fiets van Sjoerd.

Deze fiets heeft 2 framenummers? Links en rechts… dit is rechts:

En links:

Hier lijkt een nok te zitten voor een bandrem. Die kwam alleen bij de allereerste transportfietsen voor. Bij Burgers bijvoorbeeld tot 1911! De laatste die ik ken met bandrem is van Gazelle uit 1917. Nu kan het zijn dat er later een bandrem op gezet is, dat heb ik wel al eens eerder gezien:

Wie kan meer zeggen over deze frames? Ze lijken duidelijk heel oud, vrij zeker van voor 1930 o.a. te zien aan de ingesoldeerde achterpadden.

21 gedachten aan “2 hele oude transportfiets frames van Nick”

 1. Fiets#1 heeft toch geen ingesoldeerde achterpadden? De wijze waarop ze zijn samengeknepen is wel opvallend met die diepe ‘V’ aan de binnenkant, heb ik nog niet eerder gezien. Die typische voorvorkkroon is in de folders alleen te vinden op Gazelle transportfietsen tot 1924. Maar het framenummer is zeker niet van Gazelle… Geen idee dus!

  Fiets#2 is volgens mij exact hetzelfde frame als de ‘potentieel heel oude fiets van Sjoerd’. Behalve de balhoofdbuis uit een stuk, met vorkslot, zijn ook de achterpadden en de bovenste uiteinden van de staande achtervork precies hetzelfde. Ook het balhoofdstel is vergelijkbaar, maar niet helemaal gelijk. En dan nog het rechter framenummer, vijf cijfers beginnend met een 6, net als die van Sjoerd. Dat tweede framenummer aan is wel apart, in een ander font en met TS als achtervoegsel (afkorting van TranSport?). Mogelijk later aangebracht bij een revisie oid?

  Bij het doorneuzen van de oude folders hier op de site en van de Oude Fiets vond ik in ieder geval maar twee transportfietsen met zo’n vorkslot, een Gruno uit 1915 en een Empo uit 1929. De Empo heeft een balhoofdbuis met losse lugs, dus die is het niet. Bij de Gruno kan ik het niet goed zien maar hij lijkt uit één stuk. De Gruno in de folder van 1922 heeft zo te zien wel een balhoofdbuis uit één stuk, maar het vorkslot is dan al verdwenen. Dus, zouden het wellicht Gruno’s kunnen zijn, van ergens tussen 1915 en 1921?

 2. Fiets #1 klopt, geen ingesoldeerde achterpadden. Wel dichte voorvork gaten en het balhoofd ziet er ook uit als een oud model.

  Fiets #2 Dat TS zou idd voor transport kunnen staan, maar dat is natuurlijk gissen. Gruno zou kunnen, maar die heeft geen bandrem. Ik zat ook te denken aan Klaas Baving. Uit 1914 heeft die een balhoofd uit een stuk en bandrem. Maar geen vorkslot. En bij nader inzien heeft dat frame “onzichtbare verbinden” ofwel helemaal geen lugs. Dus die is het zeker niet. Grappig wel is dat Baving in 1929 adventeerd met “zichtbare verbindingen”. Blijkbaar waren die onzichtbare verbindingen niet zo’n succes. Burgers is het ook niet. Het framenummer zou uitkomen rond 1913, en dan gebruikt Burgers geen bandrem meer en is het balhoofd niet uit een stuk. Tenzij het TS framenummer zou gelden, dat komt het uit op 1909. Dat frame lijkt dan weer ook een lugloos frame, en geen vorkslot te zien. Verder zie ik geen exacte match, met bandrem, balhoofdbuis uit een stuk en vorkslot. Het nummer geeft wel aan dat het geen heel kleine maker was. Maar helaas zijn de folders ook erg incompleet in die jaren.

 3. Droevige aanblik / oud ijzer ,persoonlijk vind ik kale frame,s totaal niet intressant , het is het laatste restje wat overblijft van een gesloopte transportfiets, al zou het jaren 20 zijn dan nog niet want de oude onderdelen erbij zoeken kost een veelvoud van een paar mooie fietsen en is haast onmogelijk te vinden , geef mij maar een paar leuke foto,s van een heel en compleet exemplaar

 4. De net zo droevige waarheid is dat bij zulke oude transportfietsen de meeste (zo niet alle) onderdelen al lang zijn vervangen. Ze werden nu eenmaal niet gekocht om er zo af en toe, op een mooie zondag, mee door het park te fietsen…. De kans dat je ergens op een kasteelzolder nog een jaren 20 transportfiets vindt die nog geheel origineel is lijkt me dan ook bijzonder klein, je mag al blij zijn als er nog een paar onderdelen origineel zijn. En die zijn dan waarschijnlijk totaal versleten en/ of verroest.

  Zo’n fiets weer origineel maken is inderdaad onbegonnen werk, maar ‘m weer rijdend krijgen mbv latere onderdelen is meestal wel te doen. Dan krijg je dus een fiets die er uit ziet of hij een lang en intensief gebruiksleven heeft gehad, waarbij een hoop onderdelen zijn vervangen. Niet ideaal, maar wat mij betreft toch beter dan dat zo’n fiets bij het oud ijzer terecht komt.

  1. Ik vind de frames met name interessant om de verschillende combinaties aan details te zien die in latere fietsen zijn verdwenen. Maar net zoals dit voorbeeld: http://www.transportfiets.net/2018/05/30/jaren-20-transportfiets-op-marktplaats/
   Daar was vrijwel alles ooit al vervangen, en zo ver weggeroest inmiddels dat er niets meer te redden was. Dus ook die fiets is zo’n los frame geworden.

   IMO als van een frame het merk en bouwjaar bekend is, en we genoeg informatie hebben uit een prijscourant, dan zou zo’n frame weer gerestaureerd kunnen worden, afhankelijk aan wat er aan onderdelen gevonden kan worden. En dan zou ik het alsnog een restauratie noemen.

   Maar wat ook leuk zou zijn, is frame #2 functioneel opbouwen als een hele vroege transportfiets met bandrem. Dan hoeven niet alle onderdelen kwa leeftijd te kloppen, en ook niet merk specifiek. En dan met een RAT look, dus alles exact laten as is, ongeacht welke toestant ieder onderdeel verkeerd, kaal, overgeverfd of roestig. Dan zie je direct dat het een samenbouwsel is, maar wel een die herinnert aan zo’n heel vroeg model. Dus mogelijkheden zat. Als ik plek had, had ik graag zo’n frame overgenomen en opgebouwd.

 5. Dat frame (http://www.transportfiets.net/2018/05/30/jaren-20-transportfiets-op-marktplaats/) is nu in mijn bezit 🙂 De nieuwe eigenaar zag er al snel geen been meer in, oa omdat alle onderdelen behalve het balhoofd niet origineel én volledig verrot bleken te zijn. Het is inderdaad wel een bijzonder frame, de bovenste ogen van de staande achtervork zijn bijvoorbeeld gesoldeerd. Ik zal je binnenkort wat foto’s en een korte beschrijving sturen Jeroen, zou je die dan op de site willen plaatsen?

 6. Update 2021 : Beide frames vorig jaar overgenomen van Nick,
  Frame #1 weer doorverkocht, maar sinds kort weer bij mij terug.
  Frame #2 is ook bekend waar die is en beland bij een bekende in de transportfiets-wereld ?

   1. En Charles is druk bezig om er een originele Frankenstein van te maken.
    Alles ‘merkspecifiek’! 🙂
    De borgring van de linker cup zat er niet meer bij dus daar ben ik naar op zoek. De buitendiameter óp de draad van de cup is 37,2mm. Als ik het goed begrepen heb dan is dat een afwijkende grote maat.
    Als iemand er een over heeft dan is’t ie weer compleet.

    1. mijn lucas was het draad niet goed meer van en is een erg lastig maatje
     ik heb tken maar besloten om hem maar weg te doen om andere projecten af te ronden
     ik hoop voor je dan er er 1 vind ik houd het voor je in de gaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *