Balhoofdhoeken

Het kwam bij de oudste transportfietsen een paar keer ter sprake dat de balhoofdhoek nogal stijl was. Dus ik ben eens gaan meten, vanaf foto’s en prijscouranten, om te kijken of er een duidelijke lijn was in de stand van het balhoofd, of hier een technologische omslag te zien was en daarmee fietsen eventueel gedateerd kunnen worden. Dat blijkt niet zo. De balhoofdhoeken varieren tussen zo’n 63 en 69 graden, zowel bij vroege als late transportfietsen. Je ziet helemaal in het begin wat meer stijle hoeken, maar het aantal voorbeelden dat ik heb is daar ook kleiner (voornamelijk Burgers). Verder zie je ook bij sommige merken na de oorlog nog redelijk stijle balhoofdhoeken. Houdt rekening dat niet alle metingen 100% nauwkeurig zijn, en ik soms een graad mis kan zitten. En soms zijn het tekeningen in prijscouranten, die niet noodzakelijk heel nauwkeurig zijn. De slechtste tekeningen uit prijscouranten heb ik weggelaten. Bij foto’s is het meten nog wat minder nauwkeurig, als die niet recht van opzij zijn genomen.

De verschillende hoeken per jaartal, met daarin Burgers, Simplex en Gazelle uitgelicht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *