Gazelle uit 1956 van Rob

Zojuist mijn gerestaureerde Gazelle Transportfiets uit 1956 of ’57 gefotografeerd. Met foto’s van hoe hij ervoor uitzag:

(en na restauratie)

Een paar details; 28 x 2 inch banden, de ketting is van een lichte bromfiets(1/2 x 3/16″), en op de Torpedonaaf staat een nummer 56 onder de adelaar, dus hij is vermoedelijk uit 1956-1957.

Verder heb ik Hammerite grondverf en Hammerite zwarte spuitverf gebruikt, omdat die op roest gespoten kan worden en slagvast en waterafstotend is. Alles is origineel, inclusief het zadel, alleen het slot en de dingdongbel niet, die waren niet meer te redden.

Groeten,

Rob Koetsier

7 gedachten aan “Gazelle uit 1956 van Rob”

 1. Mooi gedaan!
  En mazzel dat de originele Phillips pedalen er nog op zaten. Die kom je niet meer zo vaak tegen.
  En het achterlicht lijkt wel nieuw op de foto :-o)

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hallo Charles,

   Ja die pedalen. Ze zijn wat versleten, maar rollen nog goed. Ik heb ze alleen een vers druppeltje olie gegeven, en verder zo gelaten. Het verroeste achterlicht heb ik helemaal blank geschuurd, in de hammerite grondverf gezet, heel fijn geschuurd, nu met korrel 400 en met Hammerite radiatorlak gespoten. Het duurde trouwens even voor ik doorhad dat het rode glaasje samen met het binnenwerk vastzat aan een koperen schroef, die ook zorgt voor de aarde, mooi voorbeeld van een degelijk en goed doordacht ontwerp! Het spatbord en het achterlicht vind ik ook een van de mooiste gedeelte van de fiets geworden, helemaal als je bedenkt hoe het er eerst uitzag!

 2. erg mooi geworden ! een puntje van kritiek vind ik je voorspatbord , die loopt vreemd van vorm : is je beugel te lang of je spatbord niet orgineel ?

  1. Ja dat viel mij als eerste al op bij de aanschaf, toen was hij nog los van de spatbordbeugel. Ik heb de tekening/foto uit de folder uit die tijd bestudeerd, maar daar zit hij niet heel veel anders. Het is misschien ook een beetje een vertekend beeld wat je ziet omdat ik er een spatbordflap op het gezet.
   Maar voor zover ik het kan nagaan is het precies hetzelfde soort spatbord als die van achter, zelfde dikte, zelfde afsnede.

 3. Mooi resultaat Rob!
  fijn dat je de smaak te pakken hebt gekregen om een oude Gazelle transportfiets op te knappen en nu op zoek bent naar een oude bakfiets. Vandaar dat ie dus te koop is op Marktplaats https://link.marktplaats.nl/m1243942584. Klopt het dat je rek alleen nog de beugeltjes mist om hem vast te zetten aan het stuur?
  Groeten Maurice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *