Welke spaakmaat?

hallo Transportfiets.net,

ik heb een oude transportfiets van gazelle gekregen van een oom van mij, en ben hem nu helemaal aan het opknappen. ik heb hem laten poedercoaten.
maar nu wil ik de wielen opnieuw spaken. hier loop ik een beetje vast, want ik heb nieuwe spaken nodig alleen weet ik niet welke maten ik moet gebruiken.

groeten Tim Hoitinga

4 gedachten aan “Welke spaakmaat?”

 1. Hi,
  I use 2.34mm stainless steel spokes for front and rear wheels for “transportfietsen”, they’re durable and don’t rust, and you shouldn’t have any problem getting them in NL. For normal city bikes, I use 2.34mm for rear and 2mm for front. You may be interested in 4mm or more if you have a “bakfiets” though.

 2. Hallo Tim
  Voor de dikte moet je spaak 12 ( = 2,34 mm) nemen, die zat er origineel in. Bij de Gazelle transportfietsen uit de jaren vijftig/zestig zaten er verzinkte spaken in. Als je wil kan je natuurlijk rvs spaken gebruiken, maar die zijn niet echt sterker, wel duurder en lastiger te krijgen. Heb je nog een van de originele spaken ? Dan heb je de lengte ook. Anders heb je ook nog programmaatjes die het voor je kunnen uitrekenen. Op de site van de Belgische spaakfabrikant Sapim kan je zo’n programma vinden. Je moet wel heel nauwkeurig je naaf en velg opmeten (op de millimeter).
  http://www.sapim.be/spoke-calculator
  De spaaklengte is afhankelijk van een hoop factoren; afmetingen naaf (breedte, plaatsing flensen, diameter), velg (diameter, gedopt of niet, materiaal dikte) en het spaak patroon (Achter is dat kruis over vier, voor weet ik niet helemaal zeker, ik dacht ook over vier.
  Over drie of vier gekruist is het meest gangbaar).
  Als je nog nooit een wiel gespaakt hebt, is het raadzaam een keer of twee een oud wiel uit elkaar te halen en deze weer in elkaar te zetten.
  Gr. Erwin

 3. Oeps, ik heb een foutje gemaakt.
  Spaak 12 is geen 2,34 mm, dat is spaak 13.
  Spaak 12 is 2,6 mm. Deze hoort in je Gazelle.
  Gr. Erwin

 4. Geen RVS spaken gebruiken, breken de koppen van af. Spaak twaalf.
  En eh, als je nog eens iets op wilt knappen: zo’n beetje alles is beter dan poedercoaten. Da’s een plastic laagje dat niet aan het staal hecht, bij normaal gebruik hangen met zo’n drie jaar de vellen erbij en ’t frame is totaal verroest. Een lik vet of een kwast teer is al beter. Sorry dat ik daar wat hard in ben, maar die mythe moet ooit de wereld uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *