Belgische transportfiets – Merk gezocht

Acier Chrome Nickel 33 Royal Nord

Hallo, ik ben in het bezit gekomen van een transportfiets, tot hiertoe goed gezocht naar een framenr, helaas niet gevonden.
enkel een nummer in de achternaaf en trapas.
op het grote tandwiel staat de naam Bristol. verwijst dit naar het merk van de fiets? maar in de trapas staat dan weer Royal Nord.
zowal is trapas en wielnaaf staat 33. vermoed dat dit het bouwjaar zal zijn.
fiets ligt op de moment in onderdelen uit elkaar, om alles eens goed door te smeren, ontvetten en goed rijdbaar te maken.
ben niet van plan te herlakken, ik hou van de mooie patina. dit krijg je enkel door de tand des tijds.

Groet,
Peter

12 gedachten aan “Belgische transportfiets – Merk gezocht”

 1. Nagezonden bericht:

  Hey Bas,
  bedankt alvast, als het kan mag deze foto er ook nog bij.
  is het tandwiel van de transportfiets, met Williams ingedrukt, maar de letters zeggen me niet veel.
  je zou volgens een artikel op de site hier het jaartal moeten kunnen dateren…
  mvg

 2. Hallo Peter,

  Op de Williams kettingwielen is ook een klein symbool te vinden, meestal aan de binnenzijde. Links en rechts ervan staan de letters E en W (Edward Williams). Onder het symbool staat een letter die het productiejaar aangeeft.

  Bristol is dacht ik ook een Belgische fietsmerk. Kleine fietsmerken maakten vaak gebruik van frames en onderdelen van grotere fabrikanten. Het is goed mogelijk dat Bristol trapassen van Royal Nord monteerde. Dit is een veronderstelling. Misschien kan een Belgische fietsliefhebber er meer van vertellen.

  Je zou een berichtje kunnen plaatsen op het forum van De Oude Fiets (oudefiets.nl). Dat heeft veel Belgische leden.

  Groeten,
  Sjoerd

 3. Bedankt alvast voor de reacties, het merk Royal Nord ken ik, maar wist niet dat ze ook transportfietsen zouden bouwen. ik vermoed ook wat hierboven gezegd is dat dit een door een kleine fietsenmaker gebouwde fiets is met allerlei onderdelen van grotere fabrieken. heb nog eens goed aan de binnenzijde van het grote tandwiel gekeken maar kan nergens een symbool bespeuren. het gene wat op de foto staat is het enigste wat aan de binnenzijde gedrukt is… zal in het kort nog wat fotos plaatsen van de andere onderdelen zodra ze wat opgepoetst zijn.

 4. Als er de naam Bristol in het kettingwiel staat en op de achterkant Williams, dan lijkt het mij dat dit kettingwiel door Williams voor Bristol is gemaakt. Dit zou voor een kleine serie wel heel erg duur worden, dus je zou verwachten dat Bristol dan toch wel een groot merk geweest zou moeten zijn. Misschien dat de jaartal code er niet in staat omdat deze kettingwielen in opdracht van een ander merk gemaakt zijn.
  Gr. Erwin

 5. Royal Nord is in 1927 begonnen met het maken van fietsen en in 1931 werd er ook gemotoriseerde tweewielers gemaakt. De bromfietsen kwamen pas eind jaren vijftig. Het is dus heel goed mogelijk er fietsonderdelen onder de naam Royal Nord zijn gemaakt (of hebben laten maken).
  Gr. Erwin

 6. ok dankje voor de info. ik heb nog updatefoto’s gestuurd, maar werden hier blijkbaar niet geplaatst. in de vooras (bout zelf) ook van F&S heb ik ook het jaar 33 terug gevonden.
  plannen zijn gewijzigd, toch maar besloten om de fiets te laten stralen (ondertussen al weg) en te herlakken in satin zwart (velgen, zadelonderstel spatborden, vork stuur en kamwiel. dit was gebruikelijk in de jaren met de originele stripings deze heb ik ook teruggevonden onder het redelijke vuil der jaren er op het frame en spatborden hingen. en paar kleine dingen worden her-vernikkeld. zoals balhoofdserie, assen, bouten en moeren. ik hergebruik dus alles,
  en wederom al begonnen aan de houten bak. helaas zullen er geen fotos komen want ik weet niet om welke reden ze niet geplaatst worden. misschien is het niet de bedoeling hier om ellenlange restauratie’s te posten. maar ben niet zo bekend met de regels hier.

 7. Update van Peter:

  update foto’s van de inmiddels uit elkaar liggende trasportfiets uit 33
  dat het een echte Belg is kan ik afleiden uit de vork, deze heeft een bevesteging voor een “tax” kentekenplaatje wat bij Belgische fietsen voor 80 geen uitzondering was. enkel heeft het frame nergens maar dan ook nergens een framenr? enkel onderaan de trapas de letter V….
  curiosum.
  het jaartal heb ik vooral kunnen afleiden uit de trapas zoals in vorige post geplaatst.

 8. Sorry, dacht dat het automatisch werd gepost. ik heb eens goed gekeken en je hebt gelijk Dick, 3108, en de 1 is groter gedrukt dan de andere 3 nummers. dacht op het eerste zicht dat het beschadigingen waren.
  iemand hier een merk uit afleiden?

 9. Hoi, ik ben in het bezit gekomen van een transportfiets uit 1939 waarvan iedereen zegt dat het een Belgische is. Het frame lijkt ook hetzelfde als die van jou. Kan bij de mijne ook geen framenummer vinden. Inmiddels al iets kunnen vinden over een merk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *