Trapas gezocht

Beste transportfietsliefhebber,

Sinds enige tijd ben ik de trotse bezitter van een Joka stafiets (gekocht van Richard). Ik gebruik de fiets dagelijks voor woon-werkverkeer, en heb er dus al ongeveer tienduizend kilometer mee afgelegd.

Toen ik de fiets kocht bleek deze in niet al te beste staat, waarvan speling in de trapas en een ovaal voorwiel de grootste mankementen vormden. Ondanks dat kocht ik de fiets, want het blijft natuurlijk een bijzonder exemplaar. Het voorwiel is volledig opnieuw gespaakt door Smerig in Amsterdam, tegen zeer geringe kosten hebben zij heel mooi werk geleverd, waarvoor hulde. Er is ook een paar keer gesleuteld aan de trapas, maar de speling komt steeds terug, en inmiddels na al die kilometers is deze duidelijk snel aan vervanging toe. De mooie oude banden die op de foto’s (zie bovenstaande link) te zien zijn hebben het jammer genoeg niet lang vol gehouden. Ik heb ze tijdelijk vervangen door Chinese exemplaren, heb eerder eens oude Vredestein transportbanden gekocht bij Toon Mensinck, maar die hielden het helaas ook niet lang vol. Als iemand nog een tip heeft voor een elegante doch duurzame oplossing, dan hoor ik het graag. Maar terug naar de trapas.

Met enige spoed ben ik op zoek naar een nieuwe trapas. Bij AKZ in Zaandam waren ze zo vriendelijk de maten op te nemen: de diameter van de as is 18mm, de lengte 153mm en de cupmaat van de schroef is 36mm. Ik heb geen idee of dit gangbare of juist zeldzame afmetingen zijn, bij AKZ hebben ze hem in elk geval niet (mooie ouderwetse zaak, een onderdelenhuis waar alles te krijgen is behalve dus een trapas voor mijn fiets, de eigenaar bood me aan om de as voor me te monteren als ik erin geslaagd was een te vinden, ook hulde voor dit monument in de Zaanstreek).

Nu we toch bezig zijn, ik heb nog een vraag voor de experts op deze site, het zadeldek van mijn Joka is ook hoognodig aan vervanging toe. Er zat altijd al een scheurtje daar waar de slijtage zich altijd als eerste manifesteert. De scheur wordt groter, vroeg of laat zie ik mijzelf letterlijk staand fietsen.. Het is geen Lepper, maar het merkje is onleesbaar geworden. Ik vermoed dat het zou kunnen gaan om Lepper fabrikaat onder een andere naam. Wie weet in de omgeving van Amsterdam een vakman die het dek kan vervangen?

Alvast bedankt voor alle reacties!

Met vriendelijke groet,
Andreas Schäfer

14 gedachten aan “Trapas gezocht”

 1. leuk om te lezen dat je er al weer zoveel kilometers mee gereden hebt !wat banden betreft er zijn mooie creme kleurige vredestein classics te koop in 28 x 13/4 [ wel met refectie streep maar die is makkelijk te verwijderen ; mvr grt

 2. Dat de Vredestein transportbanden het niet lang volhouden verbaast me. Waren dit nieuwe (zwarte, extra zwaar)? Dat zijn toch wel zo’n beetje de meest duurzame banden die er zijn dacht ik. Ik heb wel al een aantal zeer oude exemplaren eruitgereden, die al helemaal vol scheurtjes zaten. Die gaven het na zo’n 1000-2000km op, of door doorscheuren van de wapening, of breken van de doorgeroeste ijzerdraad (klabam!:)). Ik ben zelf ook wel gecharmeerd van de Vredestein retro banden (http://onlinefietsonderdelenkopen.nl/buitenband-28×1-75-47-622-reflectie-vredestein-retro-creme?utm_source=beslistslimmershoppen&utm_medium=cpc). Maar ik heb er nog geen ervaring mee. Ze zijn gelukkig niet zo duur, dus die ga ik gewoon uitproberen.

  Kwa trapas, als Toon Mensick er geen een heeft gaat het heel moeilijk worden. Let wel: vaak onstaat speling omdat de verkeerde, net te kleine trapas geinstalleerd is voor de cranks. Als de trapas net een paar tiende mm te klein is, dan gaat hij vanzelf loswrikken, en zit je uiteindelijk met hetzelfde probleem. En transportfietstrapassen zijn in beperkte aantallen nog aanwezig. Die vervangen betekent letterlijk dat er een andere transportfiets gesloopt moet/moest worden. Toon heeft een aantal NOS exemplaren in verschillende maten, maar als die op zijn zijn ze ook echt op. Dan wordt het nieuwe laten draaien, ook een optie.

 3. Je leren dek ziet er uit of het de standaard maat is voor dergelijke zadels.
  De dekjes van de nieuwe zadels van Lepper passen er ook op.
  Als je de twee bovenste moeren in de veren losdraait kan je het dek er af kantelen.
  Aan de voorkant zit het over de stelschroef geschoven.
  Zo’n dek is nog wel aan te komen.
  Dergelijke banden gebruik ik al jaren. Als je een paar goede hebt en je stalt de fiets binnen dan gaan ze heel lang mee.
  Iedere band met de ETRTO maat 622 past er op maar ze moeten natuurlijk wel een beetje dik zijn.
  Fat Frank van Schwalbe, Retro Ride van Continental of de Retro van Vredestein zijn leuke moderne vervangers.
  De trapas zal lastig worden. Ik vind het vreemd dat de speling steeds terugkomt. Dat kan betekenen dat de verkeerde maat kogels is gemonteerd. Ik neem aan dat de 18 millimeter waar je het over hebt de uiteinden zijn waar de krancks overheen geschoven zitten.
  Dat is zelfs voor een transportfiets best dik. Gazelle monteerde deze maat assen standaard in transportfietsen en het zou zo maar kunnen zijn dat er een as van Gazelle in is gezet.
  Als dat zo is moeten er kogels in met de maat 9/32″ maar dat is dus niet helemaal zeker.
  Misschien heb je iets aan de info.
  Er liggen bij mij nog wel onderdelen van trapassen waar je misschien iets aan hebt maar het is erg moeilijk om dat via dit forum te bepalen. Dat moet je echt passen i.v.m. met heel veel verschillende schroefdraden en andere maten.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. De cups en conussen van de lagers zijn gehard, maar dat is alleen aan de oppervlakte anders zou het materiaal te bros worden. Dat er zeer snel weer speling in komt betekend dat de harde laag is weggesleten. Ook als de cups te ver zijn uitgesleten kan je de speling niet meer bijstellen, de cirkel van kogels wordt dan te groot. Deze raken de conus dan op de verkeerde plek. In dat soort gevallen kan je de as alleen nog maar vervangen of een andere laten maken. Aan dat laatste zit alleen een pittig prijskaartje en waarschijnlijk ook een zoektocht naar iemand die dat kan.
   Gr. Erwin

 4. Ik heb je verhaal gelezen en ik heb nog genoeg assen(NOS) en lagercups(NOS) in bijna alle maten. Ze zijn allemaal gehard. Mooie oude kwaliteit in nieuwstaat. Ik heb veel van die spullen, waar ik nog een keer van af moet…….Laat maar weten welke cups je zoekt. De as zal ik moet kijken anders kan je een andere mooi as van mij nemen en die laten afdraaien door een bankwerker. Dat is altijd nog goedkoper dan van nul beginnen. Stuur mij maar wat foto’s van de as en cups met de exacte maten.

 5. Allemaal bedankt voor jullie reacties.

  Ik denk dat de speling steeds terug komt omdat de trapas te veel versleten is. Maar ik sluit niet uit dat het komt omdat de trapas de verkeerde maat heeft.

  Glenn, is het misschien mogelijk om eens bij je langs te komen met de fiets, en dan ter plekke kijken of je een as (en lagercups) in de juiste maat hebt?

  Anders kan ik misschien bij Charles Waagenaar langsgaan, maar ik hoop op een adresje wat dichter in de buurt van Amsterdam..

  @ Jeroen Zuiderwijk, volgens mij zit de speling tussen de cranks en trapas.

  Je zou zeggen dat het niet moeilijk zou moeten zijn om een as te printen, alleen moet je dan wel weten hoe.. Of zeg ik nu iets heel geks? Zijn er nog 3D-print experts hier?

  1. Als de speling tussen de krancks en de trapas zit dan is er met de trapas waarschijnlijk niets mis maar wel met de spieën.
   Is het zo dat als je daar een mep op geeft dat de speling dan even wat minder wordt?
   Als dat zo is dan zou ik er niet meer op fietsen voordat het euvel verholpen is anders dan trap je de trapas alsnog kapot.

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 6. Check of the spiebaan nog vlak is. In mijn geval was door jaren speling en wrikken van de crank de spiebaan gesloopt. Vlak vijlen hielp niet meer, want er moest zoveel af dat een spie hem niet meer kon lokken. Daarnaast was bij mij de as zelf ook afgesleten aan het eind, zodat hij gewoon niet meer goed de crank ondersteunde. Als de trapas nog wel goed is, dan kan het idd zoals Charles zegt alleen een kwestie van de spie goed vastzetten zijn. Wat eventueel kan helpen is de spie smeren voor je hem erin zet, dan trek je hem wat makkelijker aan zonder dat je de draad breekt. Dan krijg je hem er ook weer makkelijker uit wanneer dat nodig is. P.s. de spie zelf moet ook vlak zijn. Soms moet een spie worden geslepen voor hij past. Maar als hij niet mooi vlak is dan steunt hij niet goed en krijg je ook snel speling.

  1. Hoi Jeroen

   Trapas cups vind je op de beurzen in overvloed een goede vinden lijkt me daarom niet moeilijk en ik zou daarom de versleten cup toch vervangen om het spul goed te houden om verdere slijtage hierdoor te voorkomen .

 7. Ha Jeroen,

  Je cups zijn waarschijnlijk gewone BSA-cups, met een draad van 1.37 x 24 tpi. Die kan je nog nieuw kopen, dat is ook wel zo leuk voor je nos trapas. De rechter (vaste) cup heeft normaal gesproken een tegendraadse schroefdraad. Het kan zijn dat je fiets twee linker cups nodig heeft, omdat ze met klembouten vast worden gezet. Dan zul je twee setjes moeten kopen 🙂 Even de schroefdraad van de nieuwe in de oude klikken, dan weet je zeker of ze passen.

  De reden dat BSA trapassen rechts meestal langer zijn dan links is dacht ik niet in de grotere breedte van de rechtercrank + kettingwiel. De uiteinden van de trapas moeten nog steeds dezelfde afstand tot het midden hebben anders is je crankstel niet gecentreerd tov het frame. De reden zit ‘m volgens mij in de vaste cup rechts. Daarvan ligt de lagerschaal verder naar binnen omdat die geen borgring heeft en om dat te compenseren is de as daar iets langer. Bij trapassen met trekbouten zoals je stafiets hebben beide zijden geen verdere borging nodig en dan gaat dat dus niet persé op. De as die ik voor mijn jaren 20 frame heb gevonden heeft twee gelijke zijden en die zit precies gecentreerd, met twee exact dezelfde (linker) cups. Jouw as heeft twee verschillende zijden en is dus anders, maar als dat bij de oude goed zat zal de nieuwe ook wel passen. Zou het trapashuis misschien off-center staan, of heeft de rechter cup een dikkere wand? De nieuwe as is wel ietsje korter zie ik dus let ook op je kettinglijn.

  Veel plezier met knutselen, ik ben benieuwd naar het resultaat!

  Groetjes, Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *