Burgers uit 1956

Hallo,

De Burgers uit 1956 is weer helemaal in ere hersteld. Zoals eerder omschreven in dit artikel:
https://www.transportfiets.net/2013/09/05/merk-dateren-en-nog-wat-vragen/

Ik heb de fiets volledig gedemonteerd, tot op het kleinste onderdeeltje is alles uit elkaar gehaald, schoongemaakt en uiteindelijk voorzien van het nodige vet weer gemonteerd. Trapas-, balhoofd en voorwiellagers zijn vervangen voor nieuwe. De F&S achternaaf zag er van binnen nog uitstekend uit, en de lagers hiervan glommen ook nog mooi, dus deze heb na een grondige schoonmaak weer terug geplaatst.
De originele velgen waren nog goed hard, maar de spaken waren flink door de roest aangetast. Deze heb ik eruit gehaald en vervangen voor nieuwe. Voor spaak 12 en achter spaak 13 i.v.m. de naaf. Een hele uitdaging zo’n wiel spaken, maar lang leve het internet en de vele filmpjes die er te vinden zijn over het spaken van een wiel. Ik heb inmiddels al aardig wat kilometers gemaakt (fiets is al vanaf mei weer klaar) maar de wielen zijn nog steeds kaarsrecht. De wielen zijn na het spaken voorzien van een mooi nieuw velglint en een paar mooie dikke Schwalbe Fat Franks.
Het originele voorspatbord was helaas niet meer te redden, er zaten enorme gaten in die met ductape aan de binnenzijde en plamuur aan de buitenzijde waren hersteld. Deze heb ik vervangen door een achterspatbord (i.v.m. de gewenste lengte) welke ik qua vorm en lengte heb aangepast aan de originele.
Alle onderdelen zijn grondig gereinigd, ontdaan van alle roest, en vervolgens behandeld met Owatrol. Zwarte delen zijn behandeld met Owatrol met een toevoeging van zwarte pigment. Hier ben ik erg tevreden over omdat van afstand de fiets als gespoten oogt, maar van dichtbij zie alle tekenen van ouderdom nog erg goed.
Verder heb ik nog een mooi zadel, koplamp, dynamo en houten handvatten weten te vinden welke het geheel net even dat beetje extra geven.

Zoals al eerder geschreven is de fiets sinds mei klaar, en ik heb er al aardig wat kilometers op kunnen maken, en er maar een woord voor….HEEEEEERLIJK!!! Het fietst gewoon beter dan menig nieuwe fietsen die heb gehad, en heb het gebrek aan versnellingen nog geen seconde gemist. Ik heb voor mezelf de lat meteen maar flink omhoog gelegd, en ben van plan om volgend jaar de elf stedentocht mee te rijden op deze fiets.

Groet Andre

6 gedachten aan “Burgers uit 1956”

 1. Gefeliciteerd met het resultaat en leuk dat je er veel mee gaat fietsen.
  Wij gaan er altijd mee op vakantie en dat is ook altijd een feest.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Mooi resultaat Andre,
  Je hebt toch wel ondertussen de stalen kettingkast terug geplaatst?
  En eens een transportfiets wil geen ander meer!!!!
  Groet Ad

 3. De kettingkast was bij alle bevestigings punten compleet doorgeroest, deze moet nog hersteld / gelast worden, maar het is wel de bedoeling dat deze er weer op komt.

  Er is niets aan de fiets verchroomd, alle blanke delen zijn grondig schoongemaakt, gepolijst en in de owatrol ter bescherming gezet.

  1. Jammer van die ketting schermen ze zijn zo mooi maar ook zo kwetsbaar .
   Vooral bij de bevestiging ter hoogte van het kettingblad ,hadden ze die schermen maar van iets dikker materiaal gemaakt .

 4. Dank zij mijn broer ook begonnen met de prachtige hobby.
  Ik kan het beamen dat de fiets iin goede staat en fiets goed.
  Ik wens je veel rijplezier toe, en wie weet samen nog eens de Elfstedentocht op de transportfiets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *