Drijfkop

Sommige van jullie zullen het vast wel eens hebben, een muurvast zittend opgeschroefd kettingwiel op je Torpedonaaf..
Deze drijfkophouder is dan een erg handig hulpmiddel. Je moet het binnenwerk uit de naaf halen en de drijfkop ontdoen van palhouder, rolletjes en lagers. Je steekt hem in het juiste gat en je kan zonder probleem veel kracht uitoefenen op het kettingwiel. Hoewel dat heeft ook z’n grenzen, ik heb wel eens een drijfkop in stukken gebroken.
Je komt deze drijfkophouders een enkele keer wel eens tegen op beurzen, maar ze zijn erg dun gezaaid.
Ik heb deze ooit op de Vehikel beurs gekocht voor vijf euro of zoiets. Dit exemplaar heeft openingen voor de fiets, transport en motornaaf.
Ik heb ook nog een langere met vier openingen. Geen van beide hebben een merk of zoiets dergelijks er in staan, dus ze zullen niet van Fichtel & Sachs, Styria e.d afkomstig zijn.
Mocht je regelmatig met kettingwielen worstelen kan het eventueel een optie zijn er zelf een te maken. Maak een opening in een stuk papier waar je drijfkop precies in past en lijm dat op een stuk staal (dit exemplaar is van 6 millimeter dik staal). Met boren en vijlen maak je dan de opening in het staal, waarbij je het opgelijmde papier als mal gebruikt. Je bent er even mee bezig, maar het is een erg handig hulpmiddel.

Oja, het is ook wel handig als je een bankschroef hebt om hem in vast te klemmen en ook voor het maken trouwens.
Gr. Erwin

4 gedachten over “Drijfkop”

 1. Ik zet ze altijd in de bankschroef als ik ze heb ontdaan van de palhouder met pallen.
  Even goed kijken of de ‘ribben’ recht zitten en dan vooral niet te vast aandraaien.
  Dat aandraaien hoeft ook niet want de drijfkop hoeft alleen maar tegengehouden te worden.
  Ik heb er dan een eigengemaakte kettingzweep bij die bestaat uit een stuk stalen pijp van een meter waar een oude ketting doorheen gaat. Het uiteinde van de ketting sla ik om het tandwiel heen. Aan de andere kant steek ik dan een schroevendraaier door de ketting die er dan voor zorgt dat de ketting de pijp niet ingetrokken wordt als ik kracht ga zetten.
  Waar ik met deze manier op moet letten is dat alles horizontaal blijft zitten maar dat is niet zo heel moeilijk.
  Het is regelmatig gebeurd dat ik met mijn 90 kilo met alles wat ik had aan die pijp moest gaan hangen voordat ie loskwam. Die tandwielen kunnen écht goed vastzitten maar er is nog nooit een drijfkop gebroken.
  ls ze eenmaal een kwart slag los zijn dan geef je ze een zwiep en ze vliegen er zo vanaf.
  De contramoer heeft overigens linkse draad en het tandwiel zelf rechtse. Is ook wel handig om te weten.
  Grappig om te vermelden is dat de fietsenmaker hier om de hoek een paar jaar geleden géén idee had hoe je zoiets los moest krijgen terwijl die man toch ook al de vijftig is gepasseerd. Hij heeft het een keer aan zijn hulp overgelaten en die heeft een halve dag staan zwoegen.
  Toen ie dat vertelde ben ik zelf maar eens na gaan denken om iets te verzinnen en dat is dus bovenstaande geworden.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Helemaal goed Charles, dit is inderdaad dé manier. Met gezond verstand kom je vaak het verst. Er bestond van F&S een hulpstuk precies zoals jij beschrijft maar dat heb ik zelfs bij Cito (inmiddels ter ziele) niet gezien.
  groeten, Arnold

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *