Bracket Batavus transportfiets

Hallo
Ik zal me zelf even voorstellen, ben Klaas Visser (de broer van André Visser uit Leeuwarden )
En woon in Oosterwolde Friesland. Vroeger mocht ik graag sleutelmacht mijn racefiets later een mountainbike, alles uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Schoonmaken en reviseren vond ik erg leuk werk. Toen de kinderen kwamen ging er meer tijd in mijn gezin zitten en werd het fietsen niet zoveel meer. Sinds enkele jaren heb ik racefietsen weer opgepakt en sinds vorig jaar ook het mountainbiken. Mijn broer André had een oude transportfiets gekocht en vertelde me dat hij deze ging renoveren.Ik was meteen verkocht en dacht ik wil ook een oude transportfiets en deze gaan opknappen. Zo gezegd zo gedaan, via Marktplaats een oude Batavus transportfiets gekocht bij Richard van Vuuren (ook een bekende in de transportfiets wereld).

Inmiddels gaat het demonteren van de fiets mij redelijk goed af, alleen merk ik wel dat geduld een schone zaak is.
Ik ben nu aan de bracket toe om deze te demonteren, alleen loop ik tegen het volgende probleem aan. Hoe demonteer ik de bracket. Er zit een grote ring om de as heen, deze is erg dun zodat er geen waterpomp tang omheen past. Is hiervoor special gereedschap, en hoe krijg ik de bracket eruit.
Hierbij stuur ik jullie een foto van de bracket. hierop is te zien dat de buitenste ring de ring is die niet met een waterpomp tang los wil. De schroefdraad die erop is zit is tegen de wijzers van de klok in. Aan de andere kant zit tandwiel met de trapper.
Hopelijk kan iemand mij helpen.

Met vriendelijke groet.
Klaas Visser

6 gedachten over “Bracket Batavus transportfiets”

 1. Hoi Klaas,

  Wat jij ‘de ring’ noemt is een koon. Dat is een van de vier lagerdelen van de trapas. Daarachter zitten de kogels van het lager die dan weer in een bus, de cup draaien.
  Als je een schroevendraaier of iets dergelijks in de uitsparing van de koon zet en dan zonder de schroefdraad te beschadigen kracht uitoefent in de tegengestelde richting van de klok dan moet ik er af gedraaid kunnen worden. Door de leeftijd wil dat wel eens lastig gaan maar uiteindelijk komt ie er wel af.
  De koon zit er in’t ieder geval opgedraaid met schroefdraad. Dezelfde als de borgring die er al van af is.
  Prachtige fiets overigens.
  Ik heb al twee zeer mooie fietsen van Richard gekocht. Die zitten beide nog in mijn verzameling.
  Dit is ook zo’n mooie.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Hoi Klaas,

  Nog even voor de duidelijkheid, de as moet in tegengestelde richting van de klok gedraaid worden. De koon zelf met de klok mee.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *