De kolenbakfiets is klaar

hallo beste mensen,

eindelijk is het zover, afgelopen zaterdag de laatste werkzaamheden verricht aan mijn ouwe kolen bakfiets. Hij is klaar. Helemaal origineel is ie niet maar ik vind ‘m mooi zo. Hij heeft de uitstraling die er bij hoort. Na hier en daar nog wat naslagwerk te hebben gedaan en vergelijkingen met andere verzamelaars is het bouwjaar vrijwel zeker 1938, over het merk zijn de meningen verdeeld. Batavus en Lely word het meest genoemd en ik heb een man ontmoet op een rommelmarkt die ervan overtuigd is dat het een Germaan is. Ik weet het niet meer. Ik heb er zo’n 98 uur in zitten, maar wel met veel plezier aan gewerkt. Ik ben blij dat ik er nu weer de straat mee op kan. zie de foto’s.

Mvg Fons

8 gedachten aan “De kolenbakfiets is klaar”

  1. Erg mooi hoor!!
    Banden passen er erg goed bij,ik wou dat ik de ruimte had voor een bakfiets maar helaas

    Groet Ad

  2. Wat maakt het uit hoe oud ie is of wat voor merk er aan hangt.
    Het is een prachtige bakfiets geworden en de bak is op zijn minst origineel te noemen :-o)

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  3. Heel mooie bakfiets geworden.
    Inderdaad maakt het merk niet uit, wel het resultaat.
    Mijn bakfietsframe is nog lang niet zo ver.
    Wat heeft u voor hout gebruikt voor de bak?
    Ik noem het prachtig schrijnwerk, proficiat!

    1. iedereen bedankt voor de mooie reacties.
      Ik heb de gok genomen om moderne nieuwe Schwalbe banden 26 x 2 in het bruin te kopen. Eerst had ik twijfels over de reflectie maar eenmaal op de velgen valt het amper op. En de bruine kleur neigt een beetje naar de welbekende ”spekbanden” kleur van vroeger. En daar ging het me om. En de reflectie lijkt niet meer dan een wit randje langs de zwarte velg. Het is dus aan te bevelen.
      Het model van de bak is een mix wat ik ooit gezien heb bij andere bakfietsen en een beetje creatief zijn. Het hout is niet meer dan gebruikt afvalhout van mijn werk. Het zijn ruwe planken die ik met constructie lijm en nieten heb gemaakt. Zo krijg je een sterke stabiele bak zonder lelijke spijkers of schroeven. Een laagje lichte eiken beits erover en klaar.
      En inderdaad Charles, in het begin was ik best wel benieuwd naar een merk, maar als je dan alles weer gaat monteren en je ziet het eind resutaat dan maakt het ineens niet meer uit. Gewoon weer lekker van genieten.
      Want ik gebruik ‘m dan ook nog regelmatig als ik naar het stort ga, naar de bouwmarkt, een verhuizing in de buurt, het maakt me niet uit en de reacties zijn altijd leuk.
      mvg Fons

      1. Gebruikt afvalhout, dat vind ik persoonlijk helemaal goed.
        Zelf sleur ik regelmatig afvalhout mee terug van klussen, vaak te mooi om weg te gooien.
        En het maakt het resultaat van uw bakfiets nóg mooier, wat mij betreft.
        Een eco-bakfiets..

        Vr. groet Erwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *