11 mei: De Grootte Transportfietstoer 2014

De Grootte Transportfiets Toer gaat dit jaar op 11 mei van Boxmeer naar Afferden.
Via de Boswachterij Bergen over De Cokse Heide naar het natuurkampeerterrein De Cokse Heide om te picknicken. Vandaar richting Bergen waar we de Maas weer oversteken met een pont. Aan de andere kant van de Maas kunnen dan via het knooppuntennetwerk weer terug naar het station in Boxmeer.
Als iedereen weer een culinair hoogstandje meeneemt en dan wat te veel om uit te delen dan hebben iedereen een diverse maaltijd.
We gaan een beetje ‘spoorzoeken’ en daarom is het niet helemaal duidelijk hoe lang de route is maar veel meer dan 40km zal het niet worden. Eerder korter.
Sinds het enthousiasme voor de analoge fotografie zijn intrede heeft gedaan bij deelnemers van de DGTT, en zeker niet in de laatste plaat bij mijzelf, zullen we ook weer een paar fotomomenten inlassen om te kijken of de camera’s die net zo oud of ouder zijn dan de fietsen waar we mee fietsen het ook nog steeds prima doen.

Gezien de poster wil ik deze keer meedelen dat iedereen op eigen risico meedoet maar ook dat er plakspullen meegenomen zullen worden door de organisatie :-o)

Alvast veel plezier en

Kom allen!!

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

58 gedachten aan “11 mei: De Grootte Transportfietstoer 2014”

  1. Er zijn al veel aanmeldingen en het belooft weer een gezellig samenzijn te worden voor liefhebbers van niet alleen fietsen maar ook lekker eten en veel natuur.
   Aanmelden is overigens niet nodig. Iedereen met een fiets is welkom en er zijn geen kosten aan het evenement verbonden.

   Hieronder is voor geïnteresseerden nog wat info te vinden.
   Het linkje verwijst naar een website van Staatsbosbeheer waar aardige informatie over de Maasduinen en het Bergerbos te vinden is.

   Het Maasheggengebied is nog bijna middeleeuws; de heggen zijn honderden jaren oud, je fietst over zandpaden tussen weilanden vol bloemen, koeien en vogels. En wil je naar een nog ouder natuurgebied? Dan hoef je alleen de Maas maar over te steken naar de Maasduinen, duinen in Limburg.
   Vroeger stonden er veel meer van zulke heggen in ons land, alleen rond Boxmeer heeft een groot aantal de landbouwmechanisering overleefd. De stekelige heggen dienden als perceelsafscheiding, ze gaven de dieren beschutting tegen de wind en ze boden hout om gereedschappen van te maken.
   Karakteristiek voor de Maasheggen is dat het landschap is verdeeld in een groot aantal kleine percelen die van elkaar zijn gescheiden door meidoorn- en sleedoornheggen. De meidoornstruiken worden half doorgezaagd en naar de zijkant geleid, zodat de struiken in elkaar groeien (dit wordt ‘leggen’ genoemd). Daar waar gezaagd is, groeien weer nieuwe takken zodat er een heel dichte heg ontstaat. Doordat de heggen zo dicht in elkaar gevlochten zijn, vormen ze een ondoordringbare afscheiding. Ze dienen vooral als perceelscheiding en veekering, maar helpen ook bij het buiten houden van roofdieren. Iedere keer als de uiterwaarden onder water lopen, helpen de heggen bij het opvangen van slib; als het water zich terugtrekt, blijft het slib achter waardoor de bodem in het gebied erg vruchtbaar is.
   De Maasheggen liggen in de uiterwaarden van de Maas in het gebied bij de dorpen Vierlingsbeek, Boxmeer en Oeffelt. Het eeuwenoude landschap is uniek in West-Europa, en de Maasheggen vormen een bijzonder ecosysteem waar een aantal zeldzame planten- en diersoorten voorkomen; er komen bijvoorbeeld dassen voor en de dichte heggen vormen ook een prima broedplaats voor allerlei vogels.

   In Nationaal Park Maasduinen waant u zich in een oerbos. De bramenstruiken en varens maken van het bos een ondoordringbaar woud. Tijdens uw fietstocht merkt u dat het bos afgewisseld wordt met vennen en heuvelachtig heidegebied. Vanaf de hoge stuifduinen ziet u soms wel zeven vennen tegelijk, elk met zijn eigen karakter en schoonheid. Door het gebied lopen de Maasroute en het Pieterpad. Of u fietst bijvoorbeeld naar landgoed Blijenbeek. Lange lanen met beukenbomen kenmerken dit oude jachtslot.

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 1. Prima, mooie omgeving en rustige route. Hoef ik niet eens zó vroeg op. Ik koop wel tevoren even een voordeel-treinkaartje bij Blokker, Kruidvat of zo.

  groet van
  Wim

 2. Hoi Wim,

  ’t Zou mooi zijn als we voor onze fietsen ook korting zouden krijgen. Kwantum korting of zo :-o)
  Ik heb net even gekeken naar de treinverbindingen en Nijmegen zal wel een meeting point worden omdat er daar overgestapt moet worden als je uit de richting van Amsterdam of Den Bosch komt. Er is in’t ieder geval ruim de tijd om over te stappen. Ongeveer 20 minuten.
  Houdt er rekening mee dat er verder gereisd wordt met Veolia. Dat betekend uit- en inchecken.
  Hoe dat met kaartjes zit weet ik niet precies.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 3. Voor de fiets is er geen voordeelkaart, maar wel voor de begeleidende trapgast, die kaart is voor NS en Veolia. De meeste voordeelkaartjes zijn ook geldig voor andere maatschappijen, maar dan moet je stempelen of zoiets. Tijd genoeg daarvoor dus. Vanuit Weesp scheelt zo’n voordeelkaartje (hele zondag geldig) mij al gauw een euro of twintig, dat is bepaald de moeite waard. Toch al gauw weer een dynamo of een kratje bier :).

  1. Even een punt van aandacht: als we in feite al verzamelen in Nijmegen zitten we wellicht met een stuk of tien fietsen in de Veoliatrein. Vreselijk gezellig! Maar als we dan nét zo’n leuke conducteur hebben als vorig jaar zie ik gebeuren dat er een heel stel moet uitstappen en wachten een van de volgende treinen, het is een halfuurdienst…. En het is nog 45 km naar Boxmeer dus dat trap je ook niet in een halfuur weg. Ik ben geen notoire zwartkijker maar ik probeer waarschijnlijk maar een treintje eerder.

 4. Hoi Wim,

  Ik weet zeker dat het wel mee zal vallen omdat het een sprinter van Veolia is en daar is veel meer plaats voor fietsen dan in de Inter Citty’s.
  Maar het is natuurlijk helemaal niet verkeerd om wat eerder te komen.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 5. Hoi Wim,

  Jazeker :-o) maar transporfiets.net gaat voor éé!? :-o)

  Ik zal het er zo even op zetten.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 6. Hoe reageert de NS als men met een transportfiets met een grote maat mand maatje 80x55x55 mee wil? Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

  1. Ik vrees dat het een beetje afhangt van hoe de pet van de conducteur staat. We hadden de laatste keer op de heenweg een zeikerd die het niks vond, vooral Tom z’n fiets met de grote kist. Op de terugweg troffen we er een die het juist leuk vond. Er valt dus weinig over te zeggen.
   Gr. Erwin

 7. Hoi René,

  De enig problemen die ik zelf ooit heb ondervonden is dat er in de spits geen fietsen met de trein mee mogen.
  Dat was ik even vergeten en moest ik wachten.
  In het weekend is er geen spits dus dan heb je daar met of zonder mand geen last van.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 8. De huidige regel van NS is dat “bagage de overige reizigers niet mag hinderen of in gevaar mag brengen”. Een “fiets” mag mee op een geldige fietskaart, in de daluren. In 2011 is er een voorstel binnen NS geweest om reizigers extra toeslag te laten betalen voor omvangrijke bagage en speciale rijtuigen daarvoor in te zetten; dat voorstel heeft het niet gehaald. Probleem is echter dat een conducteur (die met een rode band is de Hoofdconducteur) baas op de trein is en er alleen achteraf bezwaar tegen zijn beslissing kan worden gemaakt. Als jij alsnog gelijk blijkt te hebben kan je je treinkaartje vergoed krijgen maar wanneer de HC zegt: eruit, heb je dat te doen of je krijgt de Spoorwegpolitie op je dak. Meestal loopt het niet zo’n vaart. Heb je zo’n mopperkont, noem dan de afgewezen regeling uit 2011. Tandems mogen alleen ingevouwen mee maar een transportfiets is gewoon een beetje grote fiets, toch :)?

 9. Charles,
  Niet dat ik mee ga (Moederdag), maar in jouw aanhef spreek je van station BOXTEL en verder over Boxmeer……..
  In Boxtel kan ik jullie uitzwaaien, maar Boxmeer wordt een ander verhaal!

  Frits

 10. Hoi Frits,

  Da’s jammer want dat uitzwaaien gaat niet lukken.
  Wij vertrekken uit Boxmeer.
  ‘k Zal aan Bas vragen of ie het even aanpast.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 11. Oke interessant. Vanaf hier is de reistijd 2 uur en 11 minuten.. Ik heb vorig jaar een gazelle uit beuningen gehaald, en dat vond ik al ver.. (zonder voordrager, dus de conducteur had niet zo veel te miepen)

  De NS rijd vanaf hier meestal ook met antiek materieel die kant op dus ik ga van de week eens even kijken of de fietscabine in die trein wel groot genoeg is, anders zijn we snel uitgefietst 😉

  Vriendelijke Groet, Remy van der Vloet

  1. Hoi Remy,

   Dat gaat vast wel lukken.
   Leuk dat je meefietst :-o)
   Vanwaar is ‘vanaf hier’?
   Gaan we in het najaar bij jou in de buurt fietsen met DKTT.

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. Dag Charles,

    Ik woon zelf in Zwolle 😉 De vorige kleine grote transportfietstoer was hier vlakbij, ermelo geloof ik 😀 Alleen had ik toen geen fiets, haha!

    Ik ga mijn best doen om erbij te zijn (gaat goed komen geloof ik)

    Nu ik je toch spreek, zou jij naar 1 van mijn fietsen willen kijken?? (maw is het mogelijk dat we iets afspreken, ik wil hem je graag laten zien.. volgens mij is het een hele oude en ik durf er verder zelf niets aan te doen met als reden dat ik hem niet wil “verpesten”) Als je op site klikt bij deze reactie krijg je de mijn adv. te zien van mp (ik wil hem je niet verkopen ofzo maar ik weet gewoon niet zo goed wat ik met dit exemplaar aan moet, vandaar dat hij op mp staat..(tijdelijk, hij blijft toch hier vrees ik.

    Tot ergens in Mei!

    Gr. Remy

    1. Hoi Remy,

     Ben je de link naar je fiets vergeten?
     Ik kan hem niet vinden.
     Als je een keer langs wilt komen ben je welkom.
     Ik zit in Tilburg met mijn gedoente.
     Aanstaande maandag krijg ik implantaten dus dan ben ik waarschijnlijk een week uit de running maar daarna kan je komen.

     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

 12. En denk daarbij vooral aan het Kruidvat Spoorkaartje! Is daar momenteel een paar weken te koop en geldig tot half juni. Voor 14 euro (+ een fietskaart van 6 euro) een hele zaterdag treinen vanuit ieder station naar Boxmeer en weer terug.

 13. Charles,

  Dit is het vehikel, http://link.marktplaats.nl/m780267917

  we mailen even denk ik? Alvast beterschap in ieder geval, ik heb Jos Rietveld al gemaild, en hij gaf aan dat het toch geen fongers is waarschijnlijk.. wie weet komen we er wel nooit achter :O haha

  Beterschap tot dusver, en hopelijk tot snel (na de 10 van maart kan ik sowieso wel denk ik;)
  Ik zat al te denken, implantaten.. iets met tanden geloof ik..(*sterkte*)

  Gr. Remy

 14. Hoi Remy,

  Mooie fiets met een voortandwiel wat lijkt of het van Fongers is maar voor de rest is het weer een beetje raden waar ie vandaan komt.
  Maar wat zou het. Als ie lekker fietst dan mag ie blijven :-o)

  Je kunt mailen naar

  fotomaan@hetnet.nl

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Vandaag het treinkaartje van de Blokker in de bus gekregen. Dat scheelt bijna E 30,- voor een retour Amsterdam – Boxmeer. Goeie tip, Bas.
   Gr. Erwin

  1. Ennuuuhh ….. nee, ik ga niet op mijn Germaan want die staat nog niet op zijn wielen.
   Dat komt een volgende keer.

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 15. Nog een paar nachtjes slapen en dan mogen we weer :-o)
  We gaan weer lekker fietsen en foto’s maken met camera’s die net zo oud zijn (of nog ouder) als de fietsen.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 16. Hoi Tran-sportfietsliefhebbers,

  Ik wil graag nog even zeggen dat het héél goed voor je banden is om er een dagje mee door de regen te fietsen :-o)

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Transportfietsen waren gemaakt voor een hard werkzaam leven en vroeger bleef men ook niet op de zaak als het een beetje regende. Weer of geen weer, de goederen moesten naar de klant.
   Ervaar dat gevoel van vroeger; regen of geen regen, gewoon doorkarren met die handel !
   Komt dus allen !

 17. Nou heb ik ‘m nog wel even in de poetsolie gezet, dat is soms nét als een paraplu meenemen zodat het niet gaat regenen. En nu maar afwachten…. Tot morgen!

 18. Wij stappen nu op de fiets naar het station in Nijmegen dus we zien jullie zo :-o)

  Groetjes van Sandra en mij,
  Charles Waagenaar

 19. Da was weer bere gezellig :-o)
  Ondanks de buitjes toch niet helemaal doorweekt geraakt.
  Weer genoten van de omgeving in het zuiden van het land.
  Mooie foto’s gemaakt die nog ontwikkeld en afgedrukt moeten worden.
  Én niet in de laatste plaats weer een locatie voor de volgende toer gecreëerd en dat is Bloemendaal geworden.
  Die wordt aan het eind van de zomer verreden. Moeten nog even kijken wanneer precies maar dat hoort iedereen vanzelf.

  Bedankt voor het meefietsen en tot de volgende keer.

  Groetjes van Sandra en mij,
  Charles Waagenaar

  1. Het was weer super gezellig , Sandra en Charles ontzettend bedankt voor de organisatie,
   groetjes aan alle deelnemers van Helga en Erik

 20. Ook dit jaar was het weer een leuke dag met wat minder leuk weer. Maar ondanks alle regen waren er nog 11 mensen die het er voorover hadden. Toen ik vanmorgen in de spiegel keek had ik zelfs een beetje een kleur gekregen, dus zo slecht was het weer ook al weer niet. Al met al was het een leuke dag met leuke mensen. En met de wind heb ik ook nog wat aan mijn conditie kunnen doen 😉
  Gr. Erwin

 21. Iedereen weer goed thuisgekomen? Allen maar enthousiaste conducteurs ontmoet
  Het was een prachtige tocht, lekker opgefrist en vandaag maar een klein beetje spierpijn. En leuk dat de eerste foto’s er al zijn. Ik ben benieuwd naar de volgende!
  Enne, Bloemendaal is een mooi fietsgebied waar ze ook duinen hebben….

  Groet van Wim

 22. Ja, het was weer een gezellig samenzijn van een aantal transporfietsliefhebbers.
  De organisatie was in handen van Charles, bedankt daarvoor. Ook het nuttigen van zelfgemaakte lekkernijen viel voor en tijdens de lunch in goede smaak, waaronder een notentaart en krentenmik! Dat het weer niet helemaal meezat.., ja we wonen in Nederland en daar kan het v.w.b. het weer alle kanten op.
  Iedereen bedankt voor hun aanwezigheid / gezelligheid en tot wederziens.
  met vriendelijke groet,
  Maurice

 23. Mocht iemand de komende maand nog zin hebben in een tochtje, in bijpassende outfit en een (transport-) fiets van vóór 1960 (zijn er ook nog echte van ná dat jaar?) dan is er op 15 juni een geheel verzorgde historische tocht in Hardinxveld-Giessendam, deelname kost 10 euro. Aan het eind van de rit is er ook nog een pas geopende expositie over fietsen, gratis entree. Opgeven voor 31 mei.
  Mail voor deelname met: koperenknop@planet.nl.

  1. Ja Wim die zijn er echt nog wel ! Juncker van 1968, wel een van de laatste met een orgineel Gazelle trapas!
   zie Steltfiets Juncker
   mvg
   Maurice

  1. Mijn Juncker is van 1968 en dat is/zijn zo’n beetje de laatste transportfietsen die er volgens de oude principes zijn gemaakt.

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *