Stelfiets-Juncker

Beste Bas,

Eind 2012 had ik een Junker steltfiets gezien op Markplaats, een fiets die gebruikt werd voor het trainen van politiehonden.

Daarin zat een voor mij gezochte Gazelle transportfiets crankstel die ik zocht voor het opkappen van een Gazelle project.

Echter toch nog een los crankstel gevonden, waardoor dit een eerstvolgende project zou gaan worden in 2013.

Afgelopen maanden aan gewerkt, eerst gezorgd dat ie rijdbaar werd en mijn dagelijkse Transporter werd en nu is ie bijna klaar.

Alleen het achterspatbord wil ik nog aanpakken, maar daar is het om te spuiten nu nog te vochtig buiten.

Bij het opknappen van deze fiets was het grootste probleem het vastzitten van het stuur, dat ook nog krom was geworden, waarschijnlijk door het vele laten vallen van de fiets tijdens de hondentrainingen.

Vele weken het stuur in de kruipolie zetten, proberen los te krijgen, veel geduld en brute kracht hebben ertoe geleid dat het stuur uiteindelijk loskwam. Door Charles Wagenaar het stuur en de vork gericht zodat die ook weer in een lijn stonden.

Ook het remmen wat ie niet meer deed volledig nagekeken en het probleem hieraan opgelost.

Tevens een paar Continental Retro-ride banden 47/622 maat gevonden en vervangen, omdat ik het mooier vind dat er crème gekleurde banden opzitten i.p.v. de orginele zwarte Vredestein banden.

Ook een orgineel achterspatbordstangetje waar het verlichtingssnoertje doorheen gaat gemonteerd en een transportrek gemonteerd. Verder alles voorzien van nieuwe kogellagers en vet, waardoor ie weer als nieuw fietst.

Een mooi antieke transportfietsbel geplaatst en voor de verlichting een mooie Elga (Elektriciteit Gazelle) 6 volt 0,35 ampère DRP (Dynamo Regulator Positive) een oude VT koplamp en een kattenoog achterlicht geplaatst.

Een nieuwe achtertandwiel en ketting erop . Achteras is er een van F&S 36 (spaaks) 2.8 (mm dikte spaak) .In het voorwiel zit een Union-as.

Deze Juncker met nummer L079716 kan weer jaren mee.

Ik weet nog niet van welke jaar dat hij is . Misschien heeft iemand een nummerlijst van Juncker?

Met vriendelijke groet,
Maurice

8 gedachten aan “Stelfiets-Juncker”

 1. Hoi Maurice,

  Het framenummer van mijn Juncker uit dezelfde periode is G022753. Dat staat voor 1968.
  Hieronder een citaat van Herber Kuner over mijn fiets.

  Het framenummer van je fiets is G022753 als ik het goed zie, m.a.w. er staat nog de letter G voor. Dat slaat dan op 1968. Kijk eens wat er op de achternaaf staat, die lijkt mij nog origineel en voor 1968 zou daar dan “F&S L” op moeten staan.

  “Je hebt daarmee een van de laatste oude transportfietsen die nog gebouwd werden. Modernere herenfietsen met dubbele bovenbuis tel ik niet mee, dat zijn gammele retro-fietsen. Ik ken geen ander merk dat met de transportfiets zo lang doorgegaan is als Juncker, bij Gazelle houdt het naar mijn weten ergens in 1966 of 1967 op en de rest was er al (veel) vroeger klaar mee. Juncker had in 1968 ook geen transportfiets meer in de prijslijst staan, maar deze is al de derde uit die periode die ik van Juncker tegenkom. In 1966 stond de transportfiets nog wel in de Juncker prijslijst, voor 270 gulden. Over 1967 heb ik helaas geen gegevens.”

  Het grappige van onze fietsen is dat iedereen denkt dat het kranckstel met de gazelle’s er in niet origineel is. Dat is het echter wél. Ik heb ooit een gepensioneerde docent fietstechniek gesproken die bevestigde dat er in de laatste productiejaren van de transportfiets, Juncker is overgenomen door Gazelle, onderdelen van Gazelle en Juncker bij elkaar in een fiets gemonteerd werden tot de onderdelen op waren. Dit typische staaltje van Nederlandsche zuinigheid heeft natuurlijk niet zo heel lang geduurd. Op is op. Er zijn dan ook niet echt veel fietsen uit die periode maar ik ben er inmiddels wel al vier tegengekomen. Allemaal met het Gazelle tandwiel. Ze zijn relatief jong en ze werden ook niet meer zo intensief gebruikt omdat de bestelwagen het overnam en mensen vaker hun boodschappen gingen halen inplaats van het te laten bezorgen. Die van jou is dan weer een uitzondering omdat ie als steltfiets dienst heeft gedaan. Misschien juist wel de reden dat ie überhaupt nog bestaat.

  Typisch van deze fietsen is naast het genoemde kranckstel de dikwandige binnenbalhoofdbuis en het balhoofd zelf. Er zit namelijk geen klem meer boven en in het bovenste balhoofdlager is reliëf gestanst. Het frame is kort wat te zien is aan de ruimte tussen de zitbuis van het frame en het achterspatbord. Daar zit bij deze fietsen bijna geen ruimte.
  Verder nog de meegegoten bevestigings ‘potjes’ aan de kroon van de voorvork, de spatbordstangen met de beugeltjes omhoog, de aangelaste beugel om de remhevel te bevestigen en de draadventielen voor het achterlichtsnoertje.
  Verder is de voornaaf van UNION ook nog noemenswaardig. Het is een relatief lichte naaf maar wel met stofringen die als ‘dubbele vuilkering’ functioneert. Het zijn twee ringen die in elkaar grijpen zodat het vervuiling twee keer een bocht om moet om in het lager te kunnen komen. F&S heeft hetzelfde principe toegepast aan de hevelkant van de Torpedo.
  Alles bij alles een zeer originele en bijzondere fiets.

  Verder nog twee kleine dingetjes. D.R.P. staat voor het Duitse rijks patent ‘Deutsche Reich Patent’ en ELGA voor Elektrisch Licht GAzelle :-o) De dynamo’s werden gefabriceerd in Duitsland door Balaco. Gazelle liet daar haar eigen naam in stansen.

  Nog een citaat:
  De Nederlandse fietsfabrikant Gazelle komt vanaf 1929 met eigen verlichtingsmerken, met legendarische namen als Elga (Electrisch Licht Gazelle), Prico (Prima concurrentie) en Arko (Arentsen en Kölling).

  http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/fietsverlichting_verplicht_1_107782

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Ha die Charles,
   bedankt voor je reactie en aanvullende informatie en
   correctie aangaande de juiste afkortingen van D.R.P. en Elga.
   Ik heb nog even voor naar de achteras gekeken en daar staat “F&S L” op. Hieruit blijkt het inderdaad dat hij van 1968 moet zijn. Raar vind ik wel het verschil van de letter/ nummerreeks van jou en mijn fiets . G022753 en deze L079716; beide zijn van 1968, maar hiervan zie ik de logica dan niet. Al met al een fijn fietsje en trapt lekker licht vergeleken bij de Gazelles. Zijn deze Juncker Transporters dan van dunnere buizen gemaakt?
   Groeten Maurice

 2. Hallo Maurice

  Dat is een mooie stoere fiets geworden
  Ook erg mooi en functioneel is de achterspatbordstanghouder met bumper,ik betrap mij zelf wel eens dat ik mijn achter spatbord beschadig bij het uit rijden van mijn transporter uit m,n schuurtje de steeg in ,heb jij geen last van!
  Mooi ding hoor!

  Groet Ad

 3. Hoi Maurice,

  De bagagerekken van Gazelle zijn een stuk zwaarder dan die van Roelewiel die Juncker gebruikt.
  Verder is de ‘geografie’ van het frame anders en staat de voorvork in een andere hoek. Zou je zeggen dat dat niet zoveel uitmaakt? Dan moet je het rek er bij beide fietsen er maar eens vanaf halen en dan nog eens proberen dan kom je er achter dat dat best veel invloed heeft. Ik heb op veel fietsen gefietst en vind die van Juncker, samen met de Göricke het lekkerste fietsen maar daar moet wel heel duidelijk bij gezegd dat het ook met je lichaamsbouw te maken heeft. Het ligt niet alleen maar aan de fiets.
  Het verschil in gewicht zonder rek scheelt niet zoveel.
  Helemaal zeker weet ik het niet maar een Juncker is er meer op gebouwd om te fietsen dan een Gazelle. Zoveel is wel duidelijk.
  De Gazelle die ik in Beuningen heb staan heeft ook nog een keer 28×2 velgen en banden van de oude maat.
  http://www.transportfiets.net/2010/11/01/nieuw-in-het-arsenaal/
  Dat is echt een heftig zware fiets. Daar heb ik echt spieren voor moeten kweken en ik dacht dat ik toch wel wat gewend was.
  Wel een super mooie fiets overigens :-o)

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 4. Denk dat de merken Tors en Apollo ook iets langer doorgingen na 1968 ,kan iemand hier uitsluitsel over geven ? .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *