Batavus Transport Driewieler, 1930?

Hallo Bas,

Alfred Wolfis plaatste nog niet zo lang geleden foto’s van zijn project, een vroeg model bakfiets met een nogal opvallend frame. Nu kwam ik bijgaande afbeelding tegen uit een Batavus catalogus. Het frame heeft dezelfde typische horizontale verbinding tussen de gebogen framebuis en de zadelbuis. Het kan haast niet missen of die van Alfred is ook een Batavus. Die van Alfred is denk ik nog iets ouder dan deze. Waarschijnlijk heeft Batavus het frame bij latere jaargangen versterkt.

En wat Jeroen al veronderstelde, namelijk dat de wielen ooit vervangen zijn omdat er origineel de niet meer gangbare maat 28 x 2 onder zat, blijkt ook waarschijnlijk. De Batavus catalogus geeft namelijk als bandenmaat 28 x 2 op.

Jammer genoeg weet ik niet van wanneer de Batavus catalogus is waar deze bladzijde uit komt. Wat in elk gaval op een vroeg bouwjaar wijst is dat de bakfiets nog met terugtraprem geleverd kon worden. Vanaf de jaren dertig waren doortrappers met een grote trommelrem algemeen. Bij deze Batavus moest voor zo’n trommelrem nog extra betaald worden.

Groeten,
Sjoerd

4 gedachten aan “Batavus Transport Driewieler, 1930?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *