Merk, dateren en nog wat vragen

Hallo,

Ik zal mij eerst even voorstellen, ik ben André Visser, kom uit Leeuwarden en ben 34 jaar. Met transportfietsen heb ik totaal geen ervaring, maar in het verleden heb ik wel een oude gazelle damesfiets (weduwe model) opgeknapt, en vrij recent heb ik een beachecruiser volledig gestript en weer opgebouwd. Helaas zijn dit vrij kleine frames, en met mijn 2m lengte was deze fiets geen succes. Mijn wens gaat al enige tijd uit naar een dikke zware oude fiets, en dan kom je al snel uit bij een transporter. Na een dik jaar jullie site en de vele prachtige projecten met veel interesse te hebben gevolgd, heb eindelijk zelf de stoute schoenen aangetrokken en deze transportfiets via marktplaats aangeschaft.

Volgens de verkoper had hij deze fiets enige tijd geleden vanuit de provincie Groningen gehaald waar deze in een schuur stond. Volgens hem is deze fiets ooit van een groente teler geweest die hem gebruikte om met zijn geoogste groente langs de huizen te venten.

Het is mijn bedoeling om de fiets technisch weer 100% te maken en optisch wil ik er alleen het nodige aan doen om hem te conserveren (en volgens de kenners hier is daar maar 1 middel voor..:-))

Om te beginnen heb ik geen idee wat voor merk het is, er is zowel op het balhoofd noch het achterspatbord enig spoor van een plaatje, noch de restanten ervan te vinden. Er zit een F&S torpedo naaf in het achterwiel met het getal 56 links onder het logo, en de letter M rechts onder het logo (zie foto) Ik ga er aan de hand van deze gegevens dus vanuit dat de fiets ook rond 1956 / 1957 gebouwd is. Verder staat er het volgende nummer op de zadelbuis K5014 (zie foto). Heeft iemand van jullie aan de hand van de bijgevoegde foto’s enig idee wat voor merk het zou kunnen zijn en uit welk jaartal het frame zou kunnen zijn?

Nadat ik de fiets had opgehaald heb ik meteen even wat lucht in de banden gepompt en tot mijn verbazing waren deze de volgende ochtend nog hard (helaas is de dag na mijn proefrit met een kei harde knal een einde aan de voorband gekomen) Zoals je op de foto’s kunt zien heb ik de zadelpen 180gr gedraaid, dit was puur een tijdelijk middel om het zadel wat verder naar achteren te kunnen zetten, het is dan wel een 61cm frame, maar ik vond dat ik nog erg dicht op het stuur zat, dus vandaar deze actie. Het was eigenlijk mijn bedoeling om de zadelpen wat hoger te krijgen, maar deze was met geen mogelijkheid in beweging te krijgen. Na wat wd40 nog steeds niks, en toen voorzichtig met een gasbrander de zadelbuis wat warm gestookt en toen ik kon ik met veel “geweld” de zadelpen 180gr draaien, maar omhoog komen deed ie nog steeds niet. Iemand tips hoe ik deze eruit kan krijgen?
Denk nl dat ik een kaarsmodel comfortabeler vind, omdat hiermee het zadel net wat verder naar achteren staat. De fiets fietste zoals had verwacht, fantastisch!!!! Tijdens het rijden viel mij wel op dat de trapas niet helemaal 100% in orde is, er zit geen ruimte op, maar voelt ook niet helemaal goed aan. Nu viel mij ook op dat de grote stof kap (zie foto, 2dering welke tegen het frame zit) meedraait tijdens het trappen is dit normaal? Remmen deed ie niet ook niet geweldig, maar ik verwacht dat met een goeie beurt van de naaf dit wel verholpen kan worden. In het achterwiel ontbreken 2 spaken, en daardoor zit er ook een kleine slag in het wiel. De overige spaken (zowel voor als achter) hebben een aardige laagje roest. Wat is jullie tip, goed schoonmaken en behandelen met owatrol, en 2 spaken bij laten zetten? Of alles vervangen (kan zelf niet spaken nl) Helaas kwam ik er bij nadere inspectie achter dat het voorspatbord ooit met staalplamuur gerepareerd is, wat mede op z’n plek blijft door tape aan de binnenzijde. Er zit een gat in van ongeveer 1cm breed, en 5cm lang. Ook zitten er nog een tweetal scheuren in de breedte vanaf de rand in het spatbord, en is het spatbord vermoedelijk afgebroken meteen na de horizontale spatbordstang. Dus ik denk dat ik hier maar een vervanger voor moet zoeken, maar dit uiteraard wel een oudje zijn, want een nieuw glimmend spatbord is geen gezicht. Rest nog 1 punt en dat is verlichting, aan het achterspatbord is geen spoor te vinden van een achterlicht wat ooit gemonteerd is geweest, en ook kan ik op de gebruikelijke plekken in het frame ook geen gaten vinden waar ooit een draad doorheen heeft gelopen. Om dit op te lossen zat ik te denken om een oud koetslichtje te nemen, en hier een ledje in te bouwen..of ben ik nu aan het vloeken in de kerk? Voor zit wel een bevestiging voor een koplamp aan het rek, dus ik zal eens kijken of ik hier nog een mooie oude lamp + dynamo voor kan vinden.

Nou het is alweer een flink verhaal geworden, maar ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met al jullie kennis om deze fiets weer goed op de weg te krijgen, en dat ik er de komende jaren nog vele leuke tochten op kan maken.
Uiteraard zal ik jullie op de hoogte houden van het proces en het eindresultaat.

Groet André

7 gedachten aan “Merk, dateren en nog wat vragen”

 1. Hallo André,

  Volgens het framenummer is dit een Burgers. En het Burgers-nummer K5014 hoort ook in 1956 thuis, dus de achternaaf klopt. In 1956 ging Burgers net over van balhoofdtransfers op blikken balhoofdplaatjes, dus waarschijnlijk zat er bij jou nog een transfer op.

  Groeten,
  Herbert

  1. Bedankt voor de snelle reactie, en dit bevestigd mijn vermoedens dat de fiets ooit is geverfd want met de juiste lichtinval en met mn neus op het frame zijn er kwast strepen te ontdekken.

   Na wat speuren hier kwam ik een artikel tegen van Burgers E.N.R. en daarmee valt het volgende puzzelstukje op zn plek want het E.N.R. logo is terug te vinden in de dop van de fietsbel.

 2. Hallo Andre

  Ik zou toch proberen deze zadelpen te behouden ,het is orgineel en omdat die haaks is bied die meer afstel mogenlijkheden voor het zadel .
  Als je de stropbout eruit haalt en telkens wat olie gebruikt wanneer je de zadelpen draait zal die uiteindelijk wel los komen { meestal } ,je kan ook een stukje passende buis op de zadelpen zetten voor meer kracht ,slaan met een hamer raad ik af maar doe je dat toch dan een kunstof hamer en gebruik een klos hout ,zadelpennen en sturen die vast zitten komen vaker voor .
  Het lange voorspatbord vervangen door een andere kan eventueel ook door een achterspatbord in te korten en passend te maken { indien voorhanden } .
  Owatrol voor conservering is een zeer goede en vaak gehoorde sugestie .
  Als je nu toch je Transport Rijwiel klaar maakt zou ik alle draaiende delen schoonmaken en smeren en waar mogenlijk de kogels vernieuwen .

 3. Hé Andre, net als anderen kan ik je met grote nadruk aanraden om deze haakse zadel pen te houden. Ik had het zelfde probleen, heb dit opgelost door een passende stang in de horizontale buis te plaatsen en hiermee heb ik de pen los en omhoog gekregen tot ik er goed op kon ziten. Heb de pen ong. 10 cm hoger kunnen zetten. Al vanaf het begin volg ik deze site en vind het geen gezicht als er een andere dan haakse pen op zit. Dat hoort er op en is een belangrijk kenmerk! Als het je lukt kun je het af maken met een echt transportfiets zadel, ik heb eventueel een voor je te koop. Zo’n zadel onderscheid zich van anderen door hun speciale extra zwaar onderstel met twee klemmen die op de haakse pen klemmen. Het is geen verkooppraatje, maar ik spreek puur als liefhebber.
  Groeten uit Ter Apel

 4. Hoi André,

  De trapas zou ik even demonteren en bekijken.
  Het is overigens normaal dat de stofkap meedraait.
  Die zit op zo’n manier tussen de koon en de contramoer dat je daar mee de trapas af kunt stellen.
  Als ie niet helemaal lekker voelt kan het zijn dat de kogels niet meer helemaal binnen de specificaties vallen :-o)
  Nieuwe kogels en nieuw vet er in doet vaak al wonderen.
  Mocht het zo zijn dat het lagerwerk er niet helemaal mooi meer uitziet moet je daar niet van schrikken want dat is vaak zo en is niet écht een ramp.
  Mooi glad is natuurlijk mooier en mocht het te erg zijn dan heb ik héél misschien nog wel wat liggen maar kijk eerst maar even hoe het er uitziet.

  Burgers is een leuk merk trouwens, leuke fiets en ik ben het met Marcel en René eens wat betreft die zadelpen.
  Mooi zadel er bij met een dubbele zadelstrop en dan klopt het weer helemaal.
  Het zadel wat er nu op zit is mooi maar het blijft natuurlijk wel een zadel voor een toerfiets :-o)

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 5. Bedankt voor alle tips en info. Wat betreft de zadelpen, deze zal ik eerst maar in stand houden dan.

  Ben nu nog even aan het klussen met mijn huis, maar mijn handen jeuken al aardig om deze transportfiets uit elkaar te halen, en weer snel goed de weg op te krijgen.

  Ik hou jullie op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *