Allemaal op de fiets

Slagersjongens en bakkersknechten jagen door de Amsterdamse straten. In het kader van de Amsterdamse sportweek werd voor deze “loopjongens” een wielerwedstrijd georganiseerd.


Bron: Algemeen Indisch dagblad: de Preangerbode, 14 juli 1950


Aankondiging in De Waarheid van 21 juni:

Maandag 3 Juli zal in het kader van de Amsterdamse Sportweek, waarover wij u reeds eerder berichtten en waarvan wij nog verdere mededelingen zullen doen, de vierde slagersjongensrace worden gehouden. De start zal om 20 uur op het Rembrandtplein voor hotel Schiller plaats hebben. De route is als volgt: Rembrandtplein, Thorbeckeplein, Reguliersgracht, Falckstraat, Frederiksplein, Westeinde, Stadhouderskade, Leidsebosje, Nassaukade, brug Frederik Hendrikplantsoen met als finish: Westerstraat.
De wedstrijd gaat, zoals men weet, tussen de Haagse houten hammen en de Amsterdamse benenkluivers. Inschrijfgeld bedraagt f 0.50. Als waarborgsom voor een rugnummer moet f 1.— worden betaald, welke na afloop van de wedstrijd bij het inleveren van de rugnummers wordt terugbetaald. Inschrijvingen alleen bij de firma Duikelman, Postjeskade 23—25, tel. 87479. Uitsluitend voor slagersjongens op transportfietsen met grote mand!

En een jaar later…

Kruideniersrace
Maandagavond gaat onze belangstelling natuurlijk ook uit naar de race voor jonge kruideniers. Ditmaal dus geen slagersjongens. Het is maar de vraag of de kruideniersbedienden ook in de gelegenheid zijn geweest biefstuk te eten. In elk geval om 19.30 uur komen ze bij de Berlagebrug aan de start. De route is als volgt: Amsteldijk, Stadhouderskade, Leidsebosje, Nassaukade met de finish op de Westerstraat.
Aan belangstelling voor de spannende race zal het niet ontbreken.

3 gedachten aan “Allemaal op de fiets”

 1. Die route moeten we ook maar eens fietsen met zijn allen :-o)

  Is er overigens animo om dit jaar op 25 augustus De Grootte Transportfietstoer voor de tweede keer te vervolmaken?
  Ik ben van plan om een route uit te zetten vanaf station Ermelo naar Drie en via een andere weg weer terug. Het gaat door eeuwenoude beukenbossen, hei en andere bezienswaardigheden.

  Iedereen is welkom.
  Komt allen!

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Leuk initiatief! Momenteel is het vakantieseizoen dus dat kan het geringe animo verklaren. Wellicht komt er wat meer respons, ik heb er in ieder geval wel zin in. Zwijntjes kijken in plaats van zwijntjes jagen…
  Groet van
  Wim

 3. Hoi Wim,

  We gaan zeker fietsen en iedereen die mee wil is welkom.
  We zien wel hoe groot de groep wordt. Dat is altijd zo geweest met De Grootte Transportfietstoer.
  Volgens mij wordt het weer beregezellig. Het is in’t ieder geval weergaloosch mooi daar in die bossen. Het is deze keer een echte ‘natuurrit’ :-o)
  Vijf minuten door Ermelo heen en dan de bossen in waar je niet meer uit komt tot je terug bent.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *