Apollo Truck

Ik ben onlangs in het bezit gekomen van een Apollo truck.
Stom toevallig liep ik er tegenaan, deed een bod en de buit was binnen.
Ik weet niet of het hier de juiste website is maar ik zag een oud medewerker dhr Visscher, van Apollo trucks.
Mijn geval is nu dat ik wil weten of er hier dus iemand is die mij kan vertellen om wat voor type apollo het gaat en waar deze voor gemaakt zijn.
ik kan verder niets vinden over de “ijzeren hond” maar mogelijk vind ik via deze site informatie over deze truck.
het betreft een diepvries wagen met een 250 cc intermotor ( lombardini ).
Wat ik verder wil weten in welke jaren dit is geproduceerd en/of de motor erop orgineel gemonteerd vanuit de fabriek is.
De versnellingsbak ik een ALBION met 3 vooruit en 1 achteruit.
Ik hoop op verdere info van mijn, nu al geliefde, “IJzeren Hond”
Omdat er op internet niks te vinden is ga ik ervan uit dar het een redelijk uniek karretje is.

Groeten
Marco St-Nicolaas

35 gedachten over “Apollo Truck”

 1. Hallo Marco,

  Leuke vondst, die Apollo ‘ijzeren hond’. Dat soort voertuigjes blijft maar zelden bewaard.

  Zoals je waarschijnlijk al gelezen hebt op deze site werden de Apollo twee-, drie- en vierwielige transporters in de voormalige Gazelle fabriek te Aalten gebouwd in de periode 1975-2004. Ik vermoed dat je driewieler uit de jaren ’80 is. Als je het frame/chassisnummer kunt vinden kan ik een meer nauwkeurige datering geven.

  Groeten,
  Sjoerd

  1. beste Marco ; je hebt m,n raad opgevolgd n.a.v je vraag op mp zie ik wel ; verstand heb ik er niet van maar dit is sowieso ouder dan van 1975 als je het mij vraagt , de voorkant met de lampjes komt sterk overeen met de bakkers en groente karretjes van spijkstaal uit de 60 er jaren mvr grt

   1. Hoi Richard,
    Inderdaad je had een goeie tip.
    En ja ik dacht zelf ook aan zo’n jaren 60 misschien laat 60 .
    Maar we wachten rustig af of er nog meer reacties komen.
    Wie weet…..
    Marco

  2. Beste Heren en Dames,

   Ik heb net een ijzerenhond gekocht als project.
   Nu moet ik hem van Lunteren naar Delft verhuizen hebben jullie de breedte en lengte maten voor mij?

   Ik zou hem graag op een boedelbak zetten maar vrees dat dit te klein is.

   Obbe

  3. Beste Sjoerd,

   Ik heb een chassisnummer gevonden, althans een ingeslagen nummer.
   Zou je hier iets mee kunnen omdat je aangaf dat je een meer nauwkeurige datering kon geven.
   Het nummer is 2000303
   Op de vriezer staat een plaatje gepopnageld met nummer 620.
   Ik hoor het wel.
   Alvast bedankt.
   Marco

   1. Hallo Marco,

    Pas nu zie ik op transportfiets.net dat je het chassisnummer van je Apollo gevonden hebt. Ik hoop dat je hier nog een keer de berichten leest. En loopt je ijzeren hond al?

    De eerste twee cijfers geven aan dat het bouwjaar 1989 is. De laatste twee cijfers zijn een code voor het soort voertuig (01 trapbakfiets, 02 brombakfiets, 03 motortruck). De drie cijfers er tussenin zullen het serienummer zijn. Dan is je ijzeren hond het derde exemplaar dat in 1989 door de fabriek in Aalten vervaardigd is.

    Zijn er hier mensen die een Apollo transportfiets hebben? Ik ben benieuwd of die ook op deze manier genummerd zijn.

    Groeten,
    Sjoerd

    1. Beste Sjoerd,

     Het is al even geleden dat je dit voor me uitgezocht heb.
     Ik heb er momenteel nog 1 staan met nr 1400403.
     Kan het zijn dat deze dan 6 jaar eerder gemaakt is??
     Ik hoor graag van je.

     Marco

    2. Beste heren,
     Ik weet niet of ik
     hier aan het goede adres aanklop, maar ik hoop dat iemand mijn vraag kan beantwoorden en mij van enige informatie kan voorzien. Sinds een tweetal weken geleden ben ik in bezit van een ijzerenhond (een elektrische driewieler 24volt).
     Voor op mijn voertuig staat een “V”. Ik neem aan dat dit de logo is van de merknaam. Het doet mij denken aan de logo van Verheul, maar dan alleen het “V” teken. Verder is het chassisnummer V V E 8907028. Weet iemand misschien merk en bouwjaar te achterhalen? Waarvoor zou het toen zijn gebruikt…

     Bvd.,
     Maryleen

     1. Hallo Maryleen
      Ik ben wel een afbeelding van een Verheul vrachtwagen tegen gekomen en daar stond ook alleen een V op de gril.
      Het zou dus kunnen dat het een Verheul is. Over bouwjaar kan ik je niks vertellen, maar de “ijzeren hond” werd hoofdzakelijk voor “deur tot deur” distributie gebruikt. Ze waren veel in gebruik bij melkboeren in de stad.
      Gr. Erwin

      1. Hallo Erwin,
       Bedankt voor jouw reactie.
       Het blijft inderdaad een uitdaging.
       Vooral het vinden van de onderdelen.
       Mijn ijzerenhond heeft wel gelopen, maar nu staat ivm het vinden van een onderdeel. Wel een leuke bezigheid!

       Ik hou jullie op de hoogte,
       En zal eventueel nog foto’s plaatsen als dat hier kan.

       Mvg.,
       Maryleen

   1. Beste, Krikke
    ik heb geen ijzeren hond maar heb er nog wel een Gazelle Apollo staan ook op 3 wielen en er zit een elektro motor onder incl. laadstation div onderdelen.

     1. Goedemiddag, ik ben in het bezit van een prachtige Apollo gazelle. Ze word gebruikt om ijs te verkopen. Ze heeft een elektrische aanvoering. Dus niet meer origineel. Ze lijkt als 2 druppels water op bovenstaande foto. Ze zou zomaar het laatste exemplaar kunnen zijn of gemaakt van bovenstaande foto. Na dit seizoen gaat ze in de verkoop. Ik ben even aan het oriënteren wat een acceptabele vraagprijs zou zijn. Iemand daar een idee over? Antwoord mag op idaatje69@gmail.com.
      Groetjes Ida.

 2. Hoi Sjoerd,

  Ik kan nergens een typeplaatje of chassisnummer vinden.
  Niet in hoekjes en holletjes en al helemaal niks op het chassis.
  Heb jij enig idee?????
  De informatie die je geeft over apollo wist ik inderdaad al, maar verder dus niks te vinden.

  Marco

  1. Hoi Marco,

   Misschien dat je het nummer nog een keer tegenkomt als je er mee aan het werk gaat. Bij mijn Apollo bakfiets was het ook nauwelijks zichtbaar, kleine cijfers die niet erg diep ingeslagen waren.

   Je kunt er wel van uit gaan dat je driewieler niet uit de jaren zestig is. Tot 1975 stond op de drie- en vierwielers die in Aalten werden gemaakt nog gewoon de naam Gazelle. Kort nadat het bedrijf los kwam van Gazelle Dieren ben ik er een keer op een open dag geweest. Wat voor modellen trucks er toen gebouwd werden weet ik niet meer in detail. Wel dat er een aantal basismodellen waren maar de opbouw was meestal maatwerk voor de betreffende klant. Jammer genoeg heb ik daar toen geen foldermateriaal gekregen.

   Groeten,
   Sjoerd

 3. Ik heb nog even een folder van drie en vierwielige motorcarriers die ik had gecontroleerd, maar daar werd de naam Gazelle nog gebruikt en was de “ijzeren hond” met een villiers motor uitgerust. Dit is dus een oudere folder en er staat ook geen jaartal op. Daar kan ik je ook niet verder mee helpen.
  Gr.Erwin

 4. Hallo Marco
  Nog even over je vraag waar deze voor werden gemaakt; ze zijn specifiek voor huis-aan-huis bestel werk.
  De meeste heb ik in gebruik gezien bij melkboeren die in de stad langs de deur gingen. Gazelle prees ze ook aan met de mededeling dat je geen kenteken of rijbewijs nodig had. De oudere uitvoering was met drie verschillende motorblokken (alle drie van Villiers met Albion versnellingsbak) leverbaar. 120 cc en twee van 150 cc. De nuttige last was 800 tot 1500 Kg.
  Gr. Erwin

  1. Hoi Erwin,

   Klopt wat je zegt maar zou de motor dan niet origineel zijn.?
   Deze is met diepvriezer en 3 luitjes om bv ijsjes te pakken.
   En waar ik wel blij mee ben is dat werkelijk alles werkt.
   Nog een laatste vraagje voor nu, klopt het dat er vet in de bak zit ipv olie.
   Ik denk het wel omdat er een soort ” vilten pakking” tussen zit.

   Marco

   1. Hallo Marco
    Als het goed is werden deze voertuigen met verschillende opbouw mogelijkheden geleverd. In de oudere folder staat een melkboer uitvoering en één met een open laadbak met alleen een zweefzadel voor de bestuurder en zonder afdakje. Er zullen vast nog wel meer opbouw mogelijkheden zijn geweest. De vries installatie zal ongetwijfeld bij een extern bedrijf ingekocht zijn. Ik denk dat de motor wel origineel is. Het is de gewone gang van zaken dat er wisselingen van motor leverancier zijn. Villiers sloot in 1975 zijn deuren en jouw Apollo zou van na dit jaar zijn. Sommige versnellingsbakken hadden inderdaad vet i.p.v. olie, maar of dat ook bij die van jou hoort, weet ik niet. Soms staat er op de versnellingsbak zelf een aanduiding voor de smering eventueel met viscositeits aanduiding. Een vilten pakking bij een as wil niet zeggen dat er geen olie in hoort, voor de oorlog was dit normaal. Zit er een peilstok of andere niveau aanduiding op je versnellingsbak dan hoort er olie in. Zo niet, dan kan het beide zijn. Waarschijnlijk wordt het vet bij warme motor licht vloeibaar. Het is dus wel belangrijk dat je het juiste vet gebruikt. Albion is een schotse fabrikant en bestaat nog steeds (het is tussen 1987 en 1993 zelfs nog in handen van DAF geweest). Ze bouwden ook commerciële voertuigen en later werden dat chassis en aandrijvings delen. Misschien komt jouw bak uit de DAF periode (het bedrijf heette toen Leyland-DAF).
    http://en.wikipedia.org/wiki/Albion_Motors
    Je vindt het meest als je op Albion gearboxes zoekt, ze leverden veel versnellingsbakken aan de engelse motorfiets industrie. Ik hoop dat je een beetje engels kan. Lombardini bestaat ook nog steeds en produceren nog steeds motorblokken. Best kans dat er nog documentatie te vinden is van je motorblok.
    http://www.lombardinigroup.it/products/gasoline
    Zoek ook eens op merk en typenummers van je versnellingsbak en motor, misschien vindt zo wat documentatie. Hier in Amsterdam oud-zuid was ook een dependance/garage die Apollo trucks repareerde (of misschien nog repareert), misschien kan je die achterhalen. Misschien bestaan ze nog. Ik las trouwens op een bakbrommer forum dat Apollo onderdelen uitermate schaars zijn. Zeer waarschijnlijk werd alles op chassis en plaatwerk na bij derden ingekocht.
    Ik heb ook nog even gezocht op de naam van de fabrikant van Apollo, Truckbouw Aalten, maar dat leverde ook niet veel op. Ik las wel dat de naam Apollo vanaf 1976 werd gebruikt, nadat Accles & Pollock de truckbouw van Gazelle hebben overgenomen. Hij is dus zowiezo van na dat jaar.
    Gr. Erwin

 5. Heren,

  Ik heb net een Ijzeren Bak gekocht die als ik alles hier lees waarnschijnlijk de boeren versie is.

  Kan iemand mij de maten mailen want ik moet hem ophalen in Lunteren en hoop dat dit met een boedelbak kan.

  Obbe

 6. hoi

  ik heb ook zo iets .zelfde motor .weet je ook wat voor benzine er in moet .
  hij staat al paar jaren stil .zal binnenkort foto,s er op zeten .

  mvg rikus

 7. Mijn Vader was Monteur van Deze hmc Bakbrommers / electrotruckjes enz enz…

  Technische vragen zou ik altijd bij hem neer kunnen leggen

 8. Ik ben in het bezit van de Apollo gazelle. Ze ziet er prachtig onderhouden uit. Momenteel word ze gebruikt als ijsco verkoopwagen. Na deze zomer wil ik haar verkopen. Wat zou een redelijke prijs zijn? Groetjes Ida.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *