Fongers fotomodel

Hoi Bas,

Mijn Fongers heeft gisteren de laatste cosmetische veranderingen ondergaan.
Richard van Vuren had nog een nieuwe Vredestein Transport Extra Zwaar en ik had er zelf ook nog een liggen dus daar heb ik de Fongers maar mee verblijd.
De fiets is van 1965 en de koplamp is uit dezelfde periode en komt van Simon van Erp in Den Bosch.
De dynamo, een Baby van VT (=Lucifer uit Zwitserland) zit er op ‘voor de time being’. Als ik er een tegenkom die bij de lamp hoort dan gaat die er op.
De pedalen dragen een logo van Union en er staat ’transport’ in de rubbers. De assen van de pedalen zijn vervangen want daar staat weer een ander merk op terwijl ze er ‘NOS’ uitzien.
Het zadel is van Vassad. Ik heb mijn huiswerk niet gedaan over het merk zadels wat Fongers in die tijd gebruikte en denk dat het Lepper geweest is. Als ik er nog een keer een tegenkom die aan de eisen voldoet dan komt die er op.
Achterlicht is een Koets B met kijkglaasje.
De handvatten komen uit een koopjeshal. Merk is onbekend maar ze zijn mooi bescheiden en van hard plastic.
Niet te zien maar wel belangrijk zijn een nieuwe ketting van Wippermann en een nieuw achtertandwiel. Het was niet echt versleten maar als je toch bezig bent….
De rest van de onderdelen zijn origineel.
Gerepareerd is er niets, alleen maar vervangen en toegevoegd.

De fiets is weer in topconditie ook omdat de lak en het chroom eigenlijk nog zeer mooi is voor een fiets van die leeftijd. Een paar schoonheidsfoutjes zijn er tijdens de 20 jaar dat de fiets binnen in een fabriekshal heeft gestaan ingeslopen. Dat zijn een paar deukjes in de spatborden waar ook wat lak weggebroken is maar er zijn niet zo veel fietsen in mijn verzameling die net zo mooi zijn gebleven.
Het is een redelijk hoog frame van 61cm en ik ga er aanstaand weekend in twee dagen 110km mee fietsen. Ik vermoed dat alles dan wel weer aardig ingelopen is :-o)

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

12 gedachten over “Fongers fotomodel”

 1. ja Charles ; ik had de fiets al in het echt gezien , maar inderdaad het is een waar fotomodel ! mvr grt en veel fietsplezier toegewenst !

 2. hallo Charles,

  Mijn ervaring met fotomodellen is altijd geweest dat zij in in het echte leven bar tegenvallen, maar volgens mij maakt jouw model alle beloften waar, beste fiets man!

 3. Tja Charles, klink misschien saai , maar weer een pareltje!!

  Het lijkt wel op deze site of de gerestaureerde fietsen alleen maar uit Tilburg komen!
  Er zijn toch vast en zeker wel meer restaurateurs van Transportfietsen?
  In ieder geval een mooi resultaat weer!

  Gefeliciteerd

  Maurice

 4. Hoi Iedereen,

  Ik ben benieuwd wat jullie van mijn gedachten vinden over de ‘kleine merken’.
  http://www.transportfiets.net/2013/03/06/brillant-van-juncker/#comment-71086

  Deze Fongers, een GROOT merk, is natuurlijk een mooie fiets en heeft een meerwaarde omdat Fongers een populair merk is. Daar komt nog bij dat deze, dit type en de staat waarin ie verkeerd, waarschijnlijk de enige is die nog rondfietst in Nederland.

  Kleine merken zijn interessant omdat daar niet alleen de ‘handtekening’ van de bouwer in te herkennen valt maar ook interessante oplossingen voor problemen boven komen drijven die een licht werpen op de ‘geest van de tijd’ en daarmee de geschiedenis van de Nederlandsche fiets.
  Deze, in mijn ogen meerwaarde wordt enigszins ondergewaardeerd doordat de principes van vraag en aanbod de aandacht opeisen.
  Op het forum van Historische rijwielvereniging ‘de oude fiets’ heb ik het zo verwoord.

  Het verzamelen komt natuurlijk voort uit grote interesse maar brengt het gevaar met zich mee dat ‘de jacht’ onderhevig is aan de principes van ‘vraag en aanbod’ waardoor de interesse zich versmalt en dat is jammer.
  De breedte, de diversiteit en daarmee de aandacht voor de geschiedenis en ontwikkeling van Nederland en zijn fietsen zijn wat mij betreft minstens zo interessant als de restauratie en koestering van het zeer gewaardeerde thema ‘de oude fiets’.
  Het feit dat ik me bijvoorbeeld alleen maar op transportfietsen richt heeft te maken met de hang naar diversiteit die uit de hand dreigde te lopen. Laten we het maar praktische bezwaren noemen.

  http://oudefiets.nl/forum/viewtopic.php?f=44&t=988#p5686

  Omdat zich daar meerdere mensen uitspreken over hun belangstelling voor kleine merken dacht ik dat er wel reacties zouden komen maar na deze tekst viel het volledig stil.
  Daar heb ik me over verbaasd en ben benieuwd of er op dit forum iemand iets over te zeggen heeft?

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 5. Nog even over de Fongers en zijn geschiedenis zoals beschreven door de vorige eigenaar.

  De fiets is door Pijttersen BV voorheen Singel 50 te Sneek destijds aangekocht om de pakketjes die wij dagelijs versturen naar het postkantor te brengen, de berijder was Dhr. Tjeerd Wijnia.

  De groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 6. Ja, kan geen kwaad op te letten dat je niet alles doet “zoals het hoort”, want dan wordt opknappen vaak meer afknappen, is ’t verhaal verdwenen.
  Enne, grote merken zijn al groot, hebben geen hulp nodig. Koop een fiets van Jan met de pet bij U in de straat. Heb je geen originele Gazelle of zo, maar een originele fiets.

 7. Hallo Charles. Wat een prachtig Fongers rijwiel. Mijn complimenten.

  Je zou kunnen overwegen om een nieuw Fongers-zadeldek bij Lepper te laten maken. Ik heb vorige maand twee Fongers-dames-zadeldekjes (het ouderwetse model met gebogen neusje) nieuw laten maken bij Lepper, en dat hebben ze echt fantastisch mooi gemaakt. Ze hebben nog het originele Fongers-stempel liggen, en op verzoek voorzien ze je zadeldekje dus met dat Fongers-embleem. Het kostte mij 120 euro voor de twee zadeldekjes. Je kunt een oud zadel opsturen, en dan maken ze het nieuwe zadeldek passend op het onderstel.

  Wellicht een beetje prijzig, maar dan heb je je Fongers wel helemaal compleet!

  Groeten van Tom

 8. Hoi Tom,

  Bedankt voor de tip! Ik zal eens contact met ze opnemen.
  Zou wel mooi zijn zo’n dek.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. dag charles,

   ik kom je ook overal tegen, of jij mij natuurlijk…
   over het zadel: fongers gebruikte ‘eigen’ zadels, zoals gesteld afkomstig uit dieren (lepper). ik weet niet of ze dat ook in 1965 nog deden, of dat toen (fongers was inmiddels opgegaan in pfg) genoegen werd genomen met een universeeltje. ik denk trouwens het eerste. vraag anders jos eens.
   dat brengt mij op het volgende: een nieuw maatwerkdek is natuurlijk prachtig (ik wist niet dat lepper dit deed), maar ook nieuw. george chardon heeft nog enkele oude fongers-krulzadels liggen, waaronder een transportzadel met massief frame. prijs ca € 85. vraag ‘m de 14 e in berlicum eens naar.

   hartelijke groet, arjan kloosterman

   1. Hoi Arjan,

    Er is inmiddels antwoord gekomen van Lepper. Hieronder de tekst die Betty mij mailde.
    Er bestaat nog enige twijfel i.v.m. het ‘standaard dekken’ omdat er ooit bredere dekken en dus ook bredere frames, speciaal voor transportfietsen waren van Lepper. Het is nog niet duidelijk of ze die ook nog kunnen maken.

    Aan uw verzoek om een aantal nieuwe dekken te monteren op uw onderstellen kunnen wij normaal gesproken
    wel voldoen. Wij zullen de onderstellen moeten zien om te kijken of er standaard dekken op gemonteerd kunnen worden. De stempels zullen wij moeten bekijken of die er nog zijn.

    Evt kunt u een foto sturen van de onderstellen voordat u ze stuurt. Waarschijnlijk gaat het om de
    drieveer 90 of het Primuszadel. Beiden hebben een neusveer.

    Met vriendelijke groet,

    LEPPER TRADING B.V.

    Ik ga in’t ieder geval een paar foto’s maken van het zadel en stuur ze op.
    Dan zullen we zien wat ze nog kunnen maken.
    Als ze de stempels nog hebben en ze kunnen het maken dan laat ik dat natuurlijk weten.

    En ik mail George ook nog even over het zadel.
    Dan neemt hij dat wel mee naar Berlicum.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *