Trommelrem voor Douglas transportfiets

Een goeiedag,

Ik ben Frederik uit Asse, Belgie en ben bezig met de restauratie van een douglas transportfiets.

Voor de verdere opbouw zoek ik nog een trommelrem, zware uitvoering voor op transportfietsen.
Ik heb een foto bijgevoegd van welke er nu opzat maar die is helaas te ver heengegaan.
Wie me kan me hier aan helpen?

Bedankt voor de hulp,

mvg,

Frederik

13 gedachten over “Trommelrem voor Douglas transportfiets”

 1. misschien bied een rem trommel van een oude tandem uitkomst ? ; in bijna geen transportfiets zit een trommelrem ; behalve wanneer er een hulpmotor op gemonteerd werd mvr grt

  1. hoi, Frederik
   Als ik het goed zie is dit zeer waarschijnlijk een Sturmey Archer tandem trommelrem. Kom je niet vaak tegen, maar ik heb ze wel eens op beurzen gezien. Kijk eens op de remtrommel, misschien is het merk en bouwjaar nog leesbaar. Als deze rem origineel is zou de fiets van ongeveer hetzelfde bouwjaar kunnen zijn. Er zou dan ook een engelse terugtraprem in moeten zitten van ongeveer het zelfde jaar. Je heb ook kans dat dit een latere modificatie is, de meeste engelse transportfietsen die ik heb gezien hadden allemaal velgremmen van het “stijgbeugel” model. Wat is er trouwens mee gebeurd ? Het lijkt wel of er een tractor overheen is gereden.
   Gr. Erwin

   1. Haha, Ik had hem toen al gedemonteerd.
    Voorvork en de rest zit er gewoon los in om een beeld van het totaal te kunnen geven. Woensdag kan ik de trommelrem wat afschuren op zoek naar een serienummer, dan ben ik bij men ouders waar de “fiets” staat. Wil graag de spaken voor het voorwiel bestellen maar dan moeten we eerst op zoek naar de correcte naaf met eventueel bijhorende trommel…

   2. Ik heb vanavond eens gekeken naar de naven.
    In de voorste trommelrem helaas niets kunnen vinden, torpedo achteraan is van het duitse systemsachs, F&S scheinfurt.

    In de trapas staat het nummer 57.

 2. gegroet,

  Bedankt voor de reacties al.
  Ondertussen heb ik de mand, velgen en het voorvork en het frame al laten poedercoaten.
  Achterwiel heb ik al terug ingespaakt, zat een torpedo achternaaf op.
  Momenteel volop bezig met onderdelen verzamelen. Onderweg nog een mooie site tegengekomen:
  http://www.sella-berolinum.de/

  Persoonlijk weet ik weinig van transportfietsen, hou me voornamelijk bezig met oldtimer motoren.
  Het is dus handig om weten wat origineel hoort op een transportfiets. Hoorde de trommelrem op de douglasfiets?
  Ik woon in Brussel, daar is aardig wat niveauverschil in de stad, zal enkel de torpedonaaf genoeg remkracht bieden?

  Ivm met de trommelrem, ik heb exact dezelfde trommel gezien op een oude tandem in Nederland, maar zou niet weten waar te beginnen zoeken. Het liefste had ik hetzelfde type gevonden als nu gemonteerd, maar als ik deze niet vind spoedig ga ik graag in op je aanbod Charles.

  mvg,
  Frederik

  1. Hallo Frederik,

   Wat remmen op transportfietsen betreft, Nederlandse transporters hadden tot in de jaren veertig standaard geen remmen. Zulke doortrappers waren in ons vlakke land wel te beheersen. Een terugtraprem was alleen verkrijgbaar tegen meerprijs . In de jaren vijftig verdwenen de doortrappers. Een rem op het voorwiel werd hier niet aangeboden op transportfietsen. Alleen wanneer een hulpmotor gemonteerd werd was een tweede rem verplicht.

   Engelse transportfietsen hadden wel twee remmen, meestal velgremmen zoals Erwin hier al schreef. Dat was omdat daar twee remmen verplicht waren. Niet onverstandig, ze hebben daar behoorlijke heuvels.

   Ook in België zijn twee remmen verplicht, of vergis ik me? En Douglas is dacht ik een Belgisch merk. In elk geval heeft het frame van jouw fiets een model dat in België gangbaar is. Dus de combinatie (Sturmey Archer?) trommelrem en Torpedo achterrem is waarschijnlijk origineel.

   Of een terugtraprem in heuvelland voldoende is hebben een aantal transportfietsers vorig jaar uitgeprobeerd bij de fietstocht vanuit Velp over de Posbank (zie verslag op deze site). De Posbank is een van de weinige ‘bergen’ in Nederland en en bij de afdaling liepen de terugtrapremmen zo heet dat de olie er kokend uit kwam. Alleen de deelnemende doortrapper had daar geen last van…..

   Heb je trouwens al een jaartalcode ontdekt in de naven? Zowel Sturmey Archer als Fichtel & Sachs sloegen een jaartal of een lettercode in de naafhuls of remtrommel.

   Groeten,
   Sjoerd

   1. Halo allemaal, in Duitsland zijn voorremmen ook verplicht. Ik ken iemand die Nederlandse fietsen verkoopt aan Duitsers, maar dat mag alleen als er een extra voorrem op zit. Er komt b.v. een knijprem op het voorwiel bij omafietsen. Hij woont 100 meter vanaf de grenspost Ter Apel /Rutenbröck.
    Groeten uit Ter Apel

  1. Verzamelaar is veel gezegd, voor mezelf gesproken dan.
   Er zit niet echt een logica in de reeks moto’s die ik heb. Bijna altijd waren het motos die gewoon blijven hangen zijn na surfen op het net of het lezen van boeken. Als het maar oud is en speciaal eruit ziet boeit et mij. Het leukste vind ik het restaureren, nog meer dan het rijden eigenlijk.
   Deze heb ik momenteel nog, al dan niet rijdend, soms zelfs als pakket in enkele doos, klaar om elk moment in elkaar gezet te worden, je kent het wel:
   – dkw 136, dkw 166, dkw hobby, honda amigo hardtail en één met achtervering, honda cb500f k2, moto guzzi le mans 2, fn m70, amf sx 250

   1. Als je die motorfietsen maar niet ook gaat poedercoaten, die fiets is al erg genoeg. Ziet er strak uit uit maar is voornamelijk optisch, ’t hecht niet echt aan ’t staal. Ter conservering kan je de fiets beter in ’t vet zetten, al denkt kleding daar anders over.
    Onthoudt: poedercoaten is GEEN moffelen, niet te vergelijken.

    Goed, gedaan met de geheven wijsvinger. Mooie fiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *