Het kruisframe van Michael

hallo

ik ben in bezit van transportfiets.
maar het merk staat nergens vermeld en sommige weten ook niet van.
vandaar dat ik me hulp vraag aan jullie of er iemand van site meer vanaf weet.
meer info is welkom.

framenummer: 184168 kan zijn dat de laatste niet 8 is maar B.

hartelijk dank.

groeten
Michael de Vet

46 gedachten aan “Het kruisframe van Michael”

 1. Hoi Michael,

  Dat is inderdaad een apart frame.
  Daar moet even wat huiswerk voor verricht worden.
  Het trapashuis lijkt wel zo’n ‘excentrische’ trapas te huisvesten maar ik weet niet zeker of ik nu wel weet waar ik het over heb.
  Eerst even opzoeken.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Zo’n excentrische trapas was gangbaar bij tandems om de de ketting te kunnen spannen tussen de twee crankstellen. Het lijkt er inderdaad op of iemand nog wat tandem onderdelen had en daar een fiets van heeft gemaakt. Of een tandem ingekort heeft. Misschien een product van een lokale fietsenmaker ? Zo te zien is bij de bracket as aan de rechterkant ook het spievlak vergroot. Misschien is dit gedaan om het dubbele kettingwiel van een tandem te kunnen monteren ?
  Gr. Erwin

 3. Er is wel een mooie transportfiets van te maken.
  De ketting kan gespannen worden met gangbare kettingspanners.

  Hoe zit de staande achtervork eigenlijk vast bij de zadellug?
  Het lijkt of daar iets omheen zit. Kan dat nog gewoon met een zadelpenbout vastgezet worden?

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi, Charles
   De eerste link werkt niet, is te lang (bij zowel Firefox als IE).
   Het lijkt er erg op dat iemand lugs voor een kruisframe en tandem door elkaar heeft gemengd. Maar het resultaat mag er best wel wezen.
   Gr. Erwin

 4. Hoi Erwin,

  Ja, is best leuk gedaan.
  Er stonden een paar foto’s van tandems op Google afbeeldingen. Zoeken naar ‘antieke tandems’. Dan vind je ze vanzelf.
  Daar zouden ze wel eens van gemaakt kunnen zijn.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 5. op zich wel mooi gemaakt maar bij het zien van het bakken en braden aan het frame doet het me het nog meest aan CROMA denken mvr grt

  1. Bakken en braden ??
   Dat zou je hoogstens kunnen zeggen als er buizen gelast zijn. Dit frame is met lugs in elkaar gesoldeerd zoals het hoort. Het is afwijkend is van “de norm” , wat maakt dat uit.
   Gr. Erwin

  1. Het is niet hatelijk bedoeld hoor want zoals gezegd vind ik het mooi gemaakt , maar als het een verbouwde versie is van een tandem zijn ze toch flink aan het bakken en braden [croma] met het frame geweest om dit resultaat te bereiken bedoel ik ; heb je nog foto,s van de rest van de onderdelen ? dat zou een beter licht op het merk/afkomst kunnen werpen mvr grt

 6. Hoi Michael,

  Ik ben er eigenlijk zeker van dat dit ooit een tandem was, jaren ’30. Kort na de oorlog hebben fietsenmakers (die toen nog allemaal moesten kunnen solderen) bij gebrek aan beter soms frames omgebouwd, b.v. tot kinderfiets. Plaats eens een foto van het framenummer, ik heb zo’n vermoeden welk merk (en bouwjaar) het zou kunnen zijn. En hoe zit het met de achterkant van de lugs waar de twee “bovenbuizen” op de zadelbuis uitkomen – zijn die plekken netjes? Ook achter de trapas en bij de zadellug moet je het tandemframe gaan veranderen om er zo’n transportframe te krijgen, en op die twee plekken zit bij jou zilververf.

  1. Wat natuurlijk ook zou kunnen is dat de tandemfabrikant, om de een of andere reden, over ging tot het bouwen van transportfietsen met onderdelen die voorradig waren.

  2. effe voor duidelijkheid 2 plekken zilver is geen verf maar metaal zelf. was naasrtig op zoek naar frame nummer. er is eerlijk niks laswerk en slijpwerk aanwezig. Alles is puur orgineel

   1. Hoi Michael,

    Ik vind het een prachtig frame en hoop het dat het snel op zijn wielen te bewonderen is.
    Ben je er al mee begonnen?

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

 7. het lijkt me net wat Herbert zegt in andere bewoording een geval met roeien met de riemen die je hebt , en eerlijk is eerlijk waarom alles weggooien en niet hergebruiken ? mvr grt

  1. zo te zien klopt er weinig meer van ; het lijkt me een ,,bijmekaar geraapte,, maxwell met gazelle tandwiel en spatborden; en je vind dat voor 250 euro ook nog n goede prijs ????

  1. HAHAHA ;t,is weer dezelfde als hierboven echter nu met zwart gespoten gazelle tandwiel en een kettingrandje erover

      1. mooie ,,graffiti,, op de band ; toen het tandwiel zilverkleurig was zat er zilververf op de band en nu is de reflectie rand mooi zwart meegespoten ! ;dus wie iets ECHT ,,orgineels zoekt….

 8. dit kruisframe is een omgebouwde tandem , hij is verbouwd (een paar jaren geleden} door een ware kunstenaar op dat gebied uit de Wilp van wie ik al meerdere werken heb mogen bewonderen.
  het is dus een niet origineel maar wel uniek rijwiel
  zo is het en niet anders
  groetjes

    1. klopt qua verhoudingen ook niet ; deze,, oogt lang,, vooral doordat het achterwiel zo ver van de trapas lijkt te staan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *