9 gedachten over “Bakfiets met Confidence-zadel”

 1. Hallo Anne,

  Mooi projekt! Confidence was een merk van de Afdeling Toebehoren van Fongers. De merknaam werd gebruikt voor zowel onderdelen als complete fietsen. De Afdeling Toebehoren was, als een groothandel, gericht op de levering aan de rijwielhandel.

  Over het merk van je bakfiets kan ik niet veel zeggen. Plaats eens een duidelijke foto van het framenummer. Misschien is dat een aanknopingspunt.

  Sjoerd

 2. Je kunt browsen door de vele catalogussen hier op de site:
  http://www.transportfiets.net/category/foldermateriaal/

  Maar het zal lastig zijn om hem met zekerheid te identificeren. Veel bakfietsonderstellen van verschillende fabrikanten zijn namelijk vrijwel identiek. Vergelijk dus ook details van bijv. de bladveren, het stuur, model tandwiel aan de trapas etc.

  Het achterwiel, en mogelijk ook de voorwielen zijn niet de oorspronkelijke maat te zien aan de ruimte tussen het wiel en het spatbord. Doordat veel bakfietsen met 28×2″ velgen waren uitgerust, en de banden hiervoor uit productie gingen zijn ze omgezet naar of 28 x 1.75″ of 26×2″. Het kan zijn dat het achterwiel daarom van een andere bakfiets komt, dus een eventueel merk op de naaf betekend niet noodzakelijk dat dit het merk is van de bakfiets zelf.

  De bakfiets is zo te zien vrij smal. Wellicht is het een bakkersbakfiets geweest?

 3. Beste Sjoerd en Jeroen,

  Bedankt voor jullie hulp. Ik heb geprobeerd het framenummer te vinden, maar kon ik niet vinden. Er staat wel ergens op het frame 10 ingeslagen. Misschien is dit wat? De fiets is trouwens gebruikt om piano`s en dergelijke te vervoeren. Hij is dus van een verhuizer geweest. Denken jullie trouwens dat hij vooroorlogs is of naoorlogs? Ik hoor het zeer graag!

  Met vriendelijke groet,

  Anne de Leeuw

  ps Heb het achterwiel al uit elkaar gehad, de speling verholpen en de kogeltjes schoongemaakt.

 4. Hij kan vooroorlogs zijn, maar ook na. Ik loop tegen hetzelfde probleem met een van mijn bakfietsen, die ik ook niet nauwkeuriger kan dateren dan jaren ’30-’60.

  N.b. de bovenste Maxwell in deze catalogus lijkt er bijvoorbeeld wel aardig op (catalogus uit 1939):

  http://www.transportfiets.net/foto/transportfiets_1718.jpg

  De voorscharnieren in de bladveren zijn anders in de catalogus, dus het kan een vergelijkbaar model uit een ander jaar zijn.

 5. Hoi Frits,

  Dat technisch goed mogelijk, maar ik ben dit nog niet tegengekomen in oude catalogussen en foto’s waarop de originele bakken staan afgebeeld. Hier is de bak altijd direct op de bladveren gemonteerd, dus tussen de wielen. In sommige catalogussen staat ook beschreven dat voor onderstellen de gewenste breedte en lengte door de klant gekozen kon worden. Dus het was ook niet nodig om een extra verhoging aan te brengen om zo een bredere bak te kunnen installeren. Maar met een bestaande bakfiets is het natuurlijk wel een optie om een bredere bak te installeren dan hij oorspronkelijk voor gemaakt is.

  1. Jeroen,
   ik ben nog uit de tijd van de echte bakfietsen en vroeger reden b.v groenteboeren met de door mij beschreven laadbakken.
   De vlakke en brede laadbak liep dan in de breedte boven de beide wielen door en hadden dan meestal ook geen spatborden nodig.
   Deze bakfietsen hadden geen diepliggende, maar een bovenliggende laadvloer. Hierop lag in het midden een rij voorraadkisten en hiervan, links en rechts, een rij schuinliggende groentekisten ter uitstalling.
   Om de laadbak in beladen toestand vlak te krijgen ( een kist sla was niet zo zwaar als een kist aardappelen ), werd de laadbak een voorspanning gegeven door de bladveren onderuit voor of terug te zetten.

   Dit was dus niet alleen technisch mogelijk, maar de gewone praktijk van elke dag………..toen.

 6. Hallo Anne,

  Mooi frame. ik heb bovenstaande allemaal eens doorgelezen en heb de volgende opmerkingen: de vorm van het frame zie je bij vele merken. Als er geen merkje van een leverancier of fabrikant opzit wordt het bepalen van het merk heel lastig. ik heb het ook al eens eerder op deze site vermeld dat deze frames door vele fabrikanten werden gebruikt. als je de folders goed bekijkt kan je dat zelf ook zien.
  Als ik het goed bekijk op de foto’s doet het mij denken aan mijn Phoenix bakfiets. Die staat hier ook op de site.
  De Phoenix van mij heeft een 28″ achterwiel. Ook de bladveren, en daar ben ik blij om, zien er ook zo uit. Ik dacht dat er aan die van mij gelast en gesleuteld was. Ook de remstang onder het zadel is identiek.
  Het stuur en de vergrendeling van de bak zijn niet gelijk.
  Kortom een leuke klus om er wat leuks van te maken.
  Veel plezier ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *