Burgers’ dienstkar en transport-driewieler, 1899

Carriër uit 1899

De Burgers driewieler van 1901 was hier al eerder te zien. Laatst kreeg ik bij Velorama inzage in nog oudere catalogi. Het bleek dat deze driewieler al in 1899 werd aangeboden. Daarnaast was er het “Model D” als tweewielige ‘dienstkar’. Zoals in de catalogus-tekst vermeld, gaat het bij de “D” om een verouderd model rijwiel. Vòòr 1890 was een dergelijk model gangbaar, maar werd toen niet specifiek voor transportwerk aangeboden. De gebruikte afbeelding komt ook uit een oudere catalogus. Jammer genoeg is het transportrek voor de mand niet afgebeeld.

Kruisframe uit 1899 met cushionbanden

Een drager voor bevestiging aan het stuur is al te vinden in de Burgers catalogus van 1889. Zo te zien nog niet echt geschikt voor zwaar transport.

Slot en bagagedrager uit 1889

Het lijkt er op dat pas eind jaren ’90 in Nederland fietsen aangeboden werden die speciaal geschikt waren voor transportwerk, zowel twee- als driewielige. In 1901 biedt Burgers nog steeds het “Model D” aan, in 1903 alleen de driewielers. In 1906 zien we bij Burgers het model met dubbele bovenbuis als zogenaamde “Slagersmachine“.
Dit model bleef 55 jaar in het Burgers-programma!

Groeten,
Sjoerd

Eén gedachte over “Burgers’ dienstkar en transport-driewieler, 1899”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *