10 gedachten aan “De bakfiets van Elian Cycles”

  1. Ik vind de aandrijving van de besturing een beetje eng. Het lijkt erop alsof het wiel met slechts een enkele kabel verbonden met stangetjes richting stuur en wiel wordt bestuurd? Dit ziet er nogal zwak en faalgevoelig uit. Ik zie hier al geknikte stangetjes of afgebroken verbindingen/kabels voor me. Een kabel zou ik zowiezo ook alleen maar op trek belasten, en niet op druk, en dus op zijn minst aan beide kanten van het wiel aanbrengen. Maar veel liever gewoon holle stangen met een ruime diameter i.p.v. kabels, die zeker niet kunnen knikken, afbreken of vastlopen. Ik weet hoe het is om plots met een onbestuurbare fiets te rijden 9afgebroken stuur op een reguliere fiets), en dat kan ik niet aanraden.

    1. je moet er niet aan denken wat er gebeurt als je er iets zwaars mee wil gaan vervoeren , het doet nog het meest denken aan een wielrenfiets met een zendmast eraan gebakken misschien wel een knappe constructie maar een onzinnig ding

      1. Ha allemaal,

        Grappig om te lezen hoe de meningen verschillen door eigen ervaringen.

        Als bouwer van de cargo heb ik veel overwegingen genomen om een sterk
        en betrouwbare fiets te bouwen.

        De kabels worden al vele jaren gebruikt in jachten bouw voor het aansturen van het roer. je hebt maar één kabel nodig omdat het een massieve duwtrekkabel is en de zelfde functie vervult als een duw/trek stang.

        Als jullie geintereseerd zijn in de ontwikkeling van de cargobike kunnen jullie me altijd vragen stellen of mij volgen op de site.

        groet,

        Elian

    2. Hoi, Jeroen
      Zelfs tegenwoordig heeft nog een aardig deel van de (pasagiers) vliegtuigen ook nog kabels in gebruik voor het bedienen van de roeren. Dus zo onveilig zijn kabels ook niet.
      Gr. Erwin

      1. Die zijn allemaal met hydraulische systemen uitgevoerd, en in het algemeen met drievoudige backup.

        Volgens de website van de fabrikant:
        “Like all great innovations, it took time and trial and error to perfect. Elian tried several versions, different cables, aiming to create a long wheel bike that rode better than a conventional version.

        Finally, the steering hub was engineered around a mechanical rake providing the brilliantly balanced, perfectly controlled ride Elian and his clients were looking for.”

        Had ik het niet gezegd 🙂 Dat had ze heel wat tijd trial and error kunnen schelen 😉 Nu nog de meerdere backup verbindingen, die zitten er nog niet in. Overigens wel in antieke bakfietsen. Daar zijn cruciale verbindingen meervoudig uitgevoerd, zodat als er iets losraakt, de boel niet uitelkaar valt. Kennelijk moeten nieuwe fabrikanten als deze zulke lessen uit het verleden weer helemaal opnieuw leren, in plaats van voort te bouwen op bestaande kennis. Dat heet “innoveren”. Dat is ook precies waarom ik geen vertrouwen heb in dit soort nieuwe constructies. Alle fouten uit het verleden worden opnieuw gemaakt, met een handjevol nieuwe erbij.

  2. Ik ben bij Elian geweest, maar helaas maakt hij de lange versie niet meer.
    Daarom ben ik het internet aan het afzoeken…en vond ik jouw post uit 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *