Geweldige hoop roest met stuuras

Hoi,

Allereerst maar even een complimentje voor jullie mooie pagina.

Sinds 2 weken ben ik de trotse bezitter van een geweldige hoop roest wat ooit eens (en hopelijk in de toekomst weer) een prachtige gazelle bakfiets was.
Het is mijn allereerste bakfiets en ook meteen dus een hele grote uitdaging, waarbij ik nu al meteen tegen een groot probleem aanloop.

Na het demonteren van de fiets krijg ik met geen mogelijkheid de stuuras uit elkaar.

Nu is mijn vraag of het mogelijk is om dit soort vragen op jullie pagina te stellen?
Ik heb er een foto bijgevoegd van de fiets en een van de stuuras.

Mvg. Andrea

10 gedachten aan “Geweldige hoop roest met stuuras”

  1. Hoi Andrea,

    Als inweken met WD-40 niet werkt, dan is er nog de optie om de moer te verhitten met een gasbrander. Zo heb ik de meest vastzittende delen van mijn bakfietsen los kunnen krijgen.

    P.s. weet wel waar je aan begint met zo’n ver afgetakeld frame. Ik heb er twee in betere staat dan die gerestaureerd, en ik was er respectievelijk 1000+ en 1300+ euro aan kwijt (de tweede is not niet geheel af). Je kunt beter een paar honderd extra besteden aan een frame dat nagenoeg compleet is en in betere staat verkeerd (goede velgen, banden, spatboarden), dat kan veel geld schelen.

    Groet,

    Jeroen

    1. tja , alle begin is moeilijk maar als je van een uitdaging houd kom je hier de wintermaanden wel mee door ; er lijkt veel werk aan de winkel , zelf een van de voorste velgen lijkt gebarsten op de foto , maar goed oefening baart kunst en een hobby kost nou eenmaal geld ;[ een drankverslaving kost ook veel toch ?] en als het lukt kun je trots zijn dat is ook veel waard mvr grt

  2. Ja, het is natuurlijk wel zeer tot grote tevredenheid stellend, maar lang niet altijd rendabel om die ene fiets of bakfiets weer geheel en al tiptop op poten proberen te krijgen.

    Enerzijds allicht de kosten van alle te vervangen onderdelen, zowel nieuw als gebruikt, en anderzijds de verkrijgbaarheid – hetgeen onvermijdelijk kan leiden tot schier eindloos moeten wachten en uitstellen van de gewenste wederopstanding van het gewielde wonder.

    Zo is het ook helaas bepaald niet lonend om bijvoorbeeld een 3-speed naaf geheel van nieuwe onderdelen te voorzien teneinde zo een naaf weer vrolijk draaiend te krijgen.
    Een blik op de kassabon vormt daarbij een goede remedie voor genezing van overmatig enthousiasme.

    Welbeschouwd blijft er eigenlijk maar een methode over en dat is dus het welbekende kannibaliseren.
    Oftewel het van drie of vijf restantexemplaren 1 functionerend exemplaar op poten zetten.
    Dan kun je ook nog interessante combinaties maken, waardoor er vanzelf ongetwijfeld een uniek rijwielexemplaar ontstaat.

    Maar ja, ik heb weleens vernomen dat dat zoiets is als vloeken in de kerk, althans voor sommige ware rijwielgeschiedkundige puristen die onverbiddelijk strak in de leer zijn.
    Uniciteit en creativiteit vormen aldus geen onderdeel van die leer.

    Gelukkig beschikken enkele gelukkigen daarentegen over een vrije wil en eigen denkvermogen.

    The choice is up to you.
    Mvg
    Menno

    1. Helaas is het zo dat niet iedere bakfiets gered kan worden omdat bepaalde onderdelen alleen beschikbaar komen door oude frames op te offeren. Met name de wielnaven en stuurpen, inclusief moeren moet je heel zuinig op zijn, dus wees heel voorzichtig met de schoefdraden hierop.

      Delen als banden, spaken, velgen, spatborden etc. zijn nog wel voorhanden. Maar dat tikt natuurlijk snel aan als je die allemaal stuk voor stuk moet aanschaffen. De spatborden die je hebt zijn misschien nog redden door recht te hameren, en scheuren te lassen.

      P.s. ik kan eventueel wel tips geven die het e.a. aan uitgaven kunnen beperken/voorkomen. Met de kennis die ik nu heb had ik zeker wel wat geld hier en daar kunnen besparen. Je kunt ook kijken op mij blog, waar je de restauratie van mijn bakfietsen kunt zien: http://projectbakfiets.blogspot.nl/

  3. Uiteindelijk komt alles los, al is dat soms met een slijptol….
    Ik zeg: gewoon beginnen, proberen, ook al komt ie nooit dan af leer je er genoeg van voor een volgend project.
    Mochten de lagers te ver heen zijn kunnen er, met kunst en vliegwerk, ook andere lagers ingezet worden.
    Voor vragen:
    cs@zijspanfiets.nl

    1. Hoi Andrea,

      Ik had met mijn te restaureren bakfiets hetzelfde probleem. Ik heb zelf ook even geworsteld omdat ik mijn goede stuuras niet wilde vernielen.
      Ik heb het als volgt gedaan:
      -Maak eerst alles superschoon en vetvrij. Een paar zandkorrels en aangekoekt vet doen het lossen van de moer geen goed. Gebruik een staalborstel voor het hardere vet icm remmenreiniger of een andersoortig ontvetter.
      – Nu alles schoon is, de boel inspuiten met een penetratie-olie, bijv. WD40 of kruipolie en wachten geblazen (dag of wat)
      – Na wat te hebben gewacht heeft de olie zijn werk gedaan en kan je met een stel goede ringsleutels proberen de moer als volgt te lossen: Draai deze eerst wat vaster en probeer vervolgens de moer los te draaien.
      -Indien voorhanden zou je ook een goed passende dop en een slagmoersleutel kunnen gebruiken. Wellicht kan je bij het plaatselijke garagebedrijf om een gunst vragen en zijn zij bereid dit voor je te doen.
      -Wanneer dit niet lukt: de boel goed heetstoken en vervolgens de moer wederom los proberen te draaien. Heetstoken en vervolgens werderom inspuiten met penetratie-olie wil ook wel eens werken, omdat de olie dan beter kan indringen (vlam wel uit de buurt houden!!)
      -Wanneer het echt niet anders kan, zou je voorzichtig kunnen proberen met een klein boortje gaatjes in de moer te boren en vervolgens het overgebleven materiaal tussen de gaatjes met een metaalbeitel weghakken. Vervolgens kan je de moer wat openbuigen, maar zal je wel een nieuwe moer moeten draaien of moeten zoeken. Deze methode is net wat veiliger dan slijpen met een slijptol.

      Heel veel succes.

      Groet,
      Marco

  4. Hoi ,

    Heel erg bedankt voor alle reacties.

    Ik was zelf al met WD 40 en ringsleutels aan de slag geweest zonder enig effect.
    Dus ga ik nu maar voor de nog grotere uitdaging: de gasbrander! (heb wel even mijn brandverzekering gecheckt 😉

    Een dop en slagmoersleutel gaat denk ik niet omdat er nog zo’n 7 cm boven de moer uitsteekt, dus de volgende optie wordt boren.

    Mvg. Andrea

    1. Hoi, Andrea
      Als je met de brander aan de gang gaat, neem dan een wat kleinere brander en beweeg hem steeds rondom de moer. Probeer zo de moer te verhitten zonder dat de as te warm wordt. Met een beetje geluk wordt de diameter van de moer wat groter omdat deze door de warmte uitzet, terwijl da as z’n oorspronkelijke diameter houdt. Spuit dat ook gelijk een flinke dosis kruipolie op de moer/as overgang en verhit het eventueel nog wat verder. Mocht je nog een idee hebben hoe je de as kan afkoelen terwijl je de moer verhit; nog beter. Veel sterkte.
      Vergeet trouwens niet te controleren of het schroefdraad toevallig niet links is i.p.v. rechts. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand op een bout of moer zit te zwoegen en dat later bleek dat hij de andere kant op los ging (mijzelf incl.).
      Gr. Erwin

      1. Beste Erwin,

        De as afkoelen terwijl je de moer verhit is vrij eenvoudig.
        Daartoe neme men een bescheiden spons en een pannetje met ijswater (ijsklontjes vanuit het vriesvak dus).
        Het is aldus wel een kwestie van om en om werken, want als de vlam in het sponsje slaat dan is het niet echt vrolijk arbeiden natuurlijk.

        Aanvullende tip – als je op enig moment een standaard ringsleutel wilt tranformeren tot een zogeheten leidingsleutel (open ring sleutel) dan kun je met dezelfde koelingsmethode een deel uit de ring slijpen.
        Als je het namelijk in 1 keer tracht door te slijpen, dan is de kans groot dat de sleutel aan het uiteinde blauw van de hitte wordt, waardoor de materiaalsterkte definitief beneden het vereiste niveau gedaald is.
        En dat, terwijl het materiaal van een open ring sleutel juist extra sterk dient te zijn.
        Maak overigens de opening niet groter dan strikt noodzakelijk.
        Je hebt dan namelijk meer aangrijpingspunten vanuit de ringsleutel.

        Toepassingsvoorbeeld – openringsleutel 14 voor het aan de voorzijde spannen van een Brooks zadel.

        Mvg
        Menno

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *