De Grootte Transportfietstoer 2012: Velp

De ontvangst op het emplacement te Velp was hartelijk. Er was ruim parkeerplaats voor de fietsen..

..er werd koffie geschonken en en waren oude foto’s van de historie van dit voormalig perron.

Voor vertrek werd een plaquette onthuld, met informatie over deze plek.
Over deze speciale ontvangst, het rijklaar maken van dit emplacement (voor de gelegenheid uitgegraven!) en de historie is meer te vinden in de Velpsche Courant.

Toen de bossen in, de heuvels. Niet alleen de beklimmingen bleken zwaar, ook de afdalingen boden uitdaging, menig achteras werd gloeiend heet! Doortrappers waren overigens niet in het voordeel.

Het uitzicht vanaf de top was de beloning. Uitzicht over de onzalige bossen. Toen de lucht betrok, doken we het bos weer in.

De lunch in De Steeg was weldadig. Pannenkoeken, Hoornse broeder, versgebakken appeltaart en biologische cola. Zie dat maar eens in een restaurant te krijgen.

Ook tijd voor het verwisselen van een Selle Royal-zadel voor een van Germaan.

De groepsfoto werd natuurlijk bij de Gazelle fabriek in Dieren gemaakt. Gazelle-fietsen waren in de meerderheid.

Na de oversteek met de pont veranderde het landschap. Het was vlak, weidegebied en zelfs de koeien hadden een andere kleur. De avond viel (en een van de deelnemers, gelukkig niets bezeerd). Het was inmiddels te koud voor een ijsje maar de stoelen waren onweerstaanbaar. De pont terug bood een mooi uitzicht over het water. Ter herinnering werd een poster met de aankondiging van de tour uitgereikt. Bedankt, organisatie en deelnemers!

30 gedachten over “De Grootte Transportfietstoer 2012: Velp”

 1. Beste Transportfietsliefhebbers,

  Ook ik vond het een geslaagde en gezellige dag en heb genoten van de aanwezigheid van iedereen:
  Sjoerd,Frits, Ad, Sandra, Charles, Bas, Erwin, Erik, Erik en zijn vrouw, Wim, Jan,Ad, Dick,Yorick, Marcel,Peer, en een vriend van Marcel, de niet te vergeten de mevrouw met het rode hoedje:allemaal bedankt!
  Mijn bijdrage aan de foto’s op Flickr staan hier:

  http://www.flickr.com/photos/69040822@N04/sets/72157629719957208/

  met vriendelijke groet

  Maurice

 2. Beste mensen,

  Ja was zeker een super tocht, dankzij alle gezellige mensen en redelijk gunstig gestemde weergoden.
  Op mijn geamputeerde trapper/stompje ben ik met veel pijn en moeite toch thuis gekomen. Inmiddels beide pedalen vervangen door een oudere versie, zonder reflectie. Overigens bleek het lager van het vervangen hele pedaal ook niet zo best te zijn.
  Als ik tijd over heb duik ik de asjesbak weer eens in, wie weet zit er één bij, die met sleuteltje 15 ook past.

  Groeten, Y.

 3. Hoi Yorick,
  Blij je geholpen te kunnen hebben.
  De rechterpedaal hoef ik in’t ieder geval niet meer “in te fietsen”.
  Ik heb overigens nog nooit meegemaakt dat een as van een pedaal brak zonder dat ie eerst verbogen is geweest.
  ‘k Heb er wel eens eentje proberen recht te buigen nadat ie verbogen was maar dat ging bij het allereerste begin van de poging mis.
  Dat spul is gehard en niet buigbaar.
  Was die van jou ook al krom van te voren?
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Beste Charles,

   Ja hij was inderdaad van te voren verbogen, ben er een keer op een ijzelig weggetje mee gevallen.
   Heb je mijn mailtje ontvangen?

   Met vriendelijke groeten,

   Yorick.

    1. Beste Charles,

     Dat is dus even de vraag. Lagertechnisch misschien wel, maar dan is het de vraag of hij stofdicht afsluit. Ik heb geen idee of op het topje van de as afwijkende draad zit.
     Helaas zijn originele assen ontzettend duur, omdat de handel in handen van een beperkt aantal broodhandelaren is. In Zwitserland betaal je 25 a 45 Franc voor één asje. Ikzelf heb het liefst meteen even een klein bakje liggen, voor later ongemak.

     Groeten, Y.

     1. Hoi Yorick,
      Ik heb nog assen liggen maar die zijn niet allemaal voor sleutel 16. Ik kan wel even kijken of er iets bij ligt.
      Heb ik al gevraagd hoe lang ie moet zijn?
      De dikte van de schroefdraad aan het uiteinde is van minder belang als er een koontje en een contramoertje bij de vervangende as zit. Meestal is dat wel werkend te maken zonder problemen.
      De asjes die ik heb liggen zijn meest van Union en daar zitten de koontjes en contramoeren bij maar het zijn dus assen voor sleutel 15.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

 4. Beste transportfietsers
  Het was een fantastische tocht. Het was af en toe wel afzien met de heuvels, maar het met hoge snelheid weer naar beneden rijden was een fijn goedmakertje. Het was wel een aanslag op je remmen, de zwarte (verbrande ?) olie en gesmolten vet liep via de smeernippel en het linker lager de naaf uit. De Torpedo naaf was kokend heet en verspreidde de geur van hete olie. Er hing beneden ook een geur van verbrand rubber, deze bleek van Yorick’s bandrem afkomstig te zijn. Mijn complimenten voor Marcel die de heuvels op een doortrapper heeft weten te volbrengen. Ondanks het wisselvallige weer bleek toen de rode kleur van het inspannen weg was er toch ook nog een rode kleur was van de zon. Ik was zelfs op mijn kruin verbrand. Al met al een leuke gezellige dag met leuke gezellige mensen.
  Gr. Erwin

  1. Thanks Erwin

   Ja dat was een uitdaging ,ik wilde het graag op een Doortrapper proberen maar voor een ieder die het ook op een doortrapper wil gaan doen { Postbank af } het is geen aanrader ! { met een Doortrapper } .

   1. Vandaag bedacht dit gedeelte “nog eens” te gaan proberen { is toch wel erg spannend } met een Doortrapper de Postbank af .

  2. Beste Erwin,

   Er is niks beter dan fietsen met een geur van verbrand rubber, dat je aan het racecircuit doet denken. Remnaven hadden inderdaad ook last van de hitte. Ik was blij dat ik de hitte op de achternaaf kon spreiden tussen de trommel en de remhuls.
   Volgende keer maar eens een vergelijking maken tussen koperen en stalen remmantels.

   Met vriendelijke groeten, Y.

 5. Ook bij mijn, gloednieuwe, SA Duamatic was het vet er als olie uitgelopen.
  Voor diverse merken hebben we dus een ideale testbaan gevonden!

  nb.
  Leeuwarden is voor mij geen optie.

  Frits

  1. Mijn Torpedo naaf had bij de afdaling ook last van het verschijnsel wat “fading” wordt genoemd. Oftewel slechter gaan remmen als de rem (te) heet worden. Hij remt nu nog steeds slechter als voor de rit, ik denk dat ik hem maar weer uit elkaar moet halen. Waarschijnlijk is het lagervet gesmolten en zit nu op plaatsen waar het niet hoort, anders wordt het een andere remmantel.
   Gr. Erwin

   1. Hoi Erwin

    Cito in amsterdam verkoopt ook nieuwe old stock remmantels .
    Of weet iemand hier nog andere adressen voor ? .

     1. Hoi Erwin en Marcel,
      Ik kan ook aan nieuwe messing en stalen remmantels komen maar als ik jou was zou ik eerst een keer proberen om de oude op te ruwen met zeer fijn schuurpapier nadat het zeer goed ontvet is zodat het schuurpapier niet meteen volloopt. Dan weer lekker in de olie en weer monteren.
      Het is het proberen wel waard.
      Overigens is het een mysterie waarom de ene naaf wel goed remt en de andere niet.
      Die van mij is ook behoorlijk belast maar remt nog steeds goed.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

      1. Hoi, Charles
       Dat jouw naaf ook zwaar werd belast was te zien, de zwarte olie c.q.vet was er bij jou ook uitgelopen. Het kan zijn dat bij zo’n slecht werkende rem er een kleiner contact oppervlak is tussen remmantel en naafhuls. Je zou zo’n naaf eens vetvrij kunnen maken en de messing remmantel met b.v. een stift o.i.d. zwart kunnen maken. Dan met de hand het (gedemonteerde) wiel draaien en remmen door een hefboom op het kettingwiel te zetten. Dan weer uit elkaar halen en kijken waar de stift weg is. Bij een goed werkende rem zou de stift grotendeels weg moeten zijn, bij een slecht werkende een stuk minder. Anders is misschien de naafhuls een beetje ovaal (komt ook voor) of ligt het toch aan de smering.
       Gr. Erwin

       1. Hoi Erwin,
        Het lijkt me dat door de grote krachten die er op een remmantel komen te staan het niet echt heel erg belangrijk is dat de remmantel niet meer helemaal rond is. Die voegt zich wel naar de binnenkant van de huls/naafhuis.
        Misschien werkt het wel zo dat het metaal het vet in zich opneemt als het verbrandt omdat de moleculen dan zo klein worden dat het in het staal kruipt.
        Ik weet van oude geklonken scheepjes dat die moeilijk te lassen zijn omdat het ijzer de teer opneemt. Dat kruipt er echt helemaal in en daarom roest het niet. Je weet maar nooit of die zwarte verbrandde olie op teer gaat lijken en de zelfde eigenschappen gaat vertonen.
        Als dat zo is en het staal raakt verzadigd van het vet of olie dan kan het zijn dat er geen of minder wrijving ontstaat tussen de remmantel en het huis.
        Ik heb al met verschillende naven gemerkt dat ze beter gaan remmen als er sloten olie doorheen gaan. Ik denk dat dat komt doordat de verse olie de oude min of meer oplost of dan toch een film vormen die meer wrijving oplevert.
        Het wordt bevestigd door verschillende gebruiksaanwijzingen van F&S die unaniem adviseren om voor iedere rit of een keer in de maand olie toe te voegen aan de naaf. Ik kan me niet voorstellen dat ze niet weten waar ze het over hebben dus ik doe dat braaf. Alles wordt vies en zwart maar het loopt wel als een naaimachientje.
        Ik weet niet of je zin hebt in een experiment maar je zou kunnen proberen om je naaf rijkelijk van olie te voorzien om te kijken of dat iets verbetert aan de remwerking.
        Bij mij werkte het maar dat is geen garantie dat het dat bij ook doet maar je kunt het proberen.
        Als je toch van plan bent om de zaak uit elkaar te halen verlies je er alleen maar een beetje olie mee.
        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

      2. Beste heren,

       Misschien eens een idee om oude remmantels op een staaldraaibank een nieuw leven te doen geven. Even nieuwe groeven in het staal/koper maken.

       Mvg, Y.

       1. Hoi, Yorick
        De messing remmnantels gaan net zo makkelijk met een vijltje of een ijzerzaagje. Daar heb je geen draaibank voor nodig. De stalen kan je met een dremel o.i.d. weer groeven geven. Waar je wel rekening mee moet houden is dat als de groeven weg zijn, dat het ook betekent dat de diameter van de remmantel kleiner is geworden. Dit heeft tot gevolg dat de hevelconus en remconus verder in de remmantel geperst moeten worden bij het remmen. Je hebt kans dat het remmen meer kracht zal kosten, waardoor je ook de olie film tussen remmantel en naafhuls moeilijker wegdrukt.
        Gr. Erwin

        1. Beste Erwin,

         Klopt helemaal, het beste is gewoon NOS en niet te kritisch op het ingeslagen jaartal zijn. Alleen als ze niet meer verkrijgbaar zijn, zou ik voor hergebruik gaan. Je kunt de oude natuurlijk altijd bewaren voor de zekerheid.

         Mvg, Yorick.

         1. Hoi, Yorick
          Ik bewaar (vrijwel) altijd het origineel, alleen het jaren later weer terug zien te vinden wil wel eens een probleem zijn (bij mij althans). Vermijd alleen die favorit/velosteel/velamos delen, ze zijn bar slecht. Als ik ze bekijk lijkt het er op dat het staal nadat het in vorm van de remmantel geperst is niet is nabewerkt. De stalen Sachs/Torpedo remmantels zijn zo te zien nog nabewerkt (afgedraaid/geslepen). ik vermoed dat ze daardoor beter contact maken met de naafhuls.
          Gr. Erwin

    1. Hoi Marcel,
     Ik ben de naam en de maat van je banden kwijt. Ik ga aanstaande dinsdag naar België en wilde daar even bij de fietsenmaker informeren of hij mij kan helpen aan zulke banden.
     Groeten Peer

 6. Hoi Tran-sportfietsfietsliefhebbers,
  Op woensdag 6 juni is er in Café Boulevard aan de Noordstraat in Tilburg een avond georganiseerd voor fietsverhaalvertellers. Meerdere schrijvers komen daar hun literaire producten voordragen.
  Speciaal voor de gelegenheid is er door mij een column geschreven over De Grootte Transportfietstoer.
  De zaal is open om 20.00u en iedereen is welkom om van dit voorgedragen werk te komen genieten.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *