Zat. 23 juni 3e LVW-fietstocht Winterswijk

Fietstocht Winterswijk – Bredevoort – Groenlo – Winterswijk

Nog een berichtje voor alle duidelijkheid, want er is in Winterswijk het laatste jaar nogal wat veranderd in de stationsomgeving.

We vertrekken vanaf de P&R parkeerplaats. De op Google Streetview getoonde parkeerplaats direct naast het station is er niet meer. Die heeft plaats gemaakt voor een tunnel in aanbouw. Nu is de parkeerplaats iets verderop te vinden, bij de overweg. Voor diegenen die een navigatieysteem gebruiken, dat is hoek Stationsstraat/Misterstraat.

Aan de andere kant van het spoor is een grote nieuwe parkeerplaats aangelegd. Hier zijn passende vakken te vinden voor auto’s met aanhanger. Stel hiervoor je TomTom (of aanverwant apparaat) in op Houtladingstraat 2.

Tot ziens a.s. zaterdag!
Sjoerd

12 gedachten over “Zat. 23 juni 3e LVW-fietstocht Winterswijk”

 1. De Grootte Transportfietstoer wordt weer verreden!

  Zaterdag 12 mei om 11.00u start De Grootte Transportfietstoer vanaf het Stationsplein in Velp.
  De toer is bedoeld als evenement voor liefhebbers van antieke en curiose transportfietsen maar iedereen die mee wil is welkom.

  De route gaat van Velp via Dieren, Doesburg, Lathum en Rheden weer terug naar Velp.
  In Velp zelf is Jan Withaar van Museum Velp zo vriendelijk geweest om een prachtig startpunt voor De Grootte Transportfietstoer te creëren.
  Daarnaast zal hij ook nog het een en ander aan historische achtergrondinformatie verstrekken.
  Over dit sympathieke en interessante initiatief is meer te lezen op de site van Rheden Nieuws http://rheden.nieuws.nl/66463
  Het gaat om het laatste stukje origineel spoorwegerfgoed dat Velp heeft. Het is schoon gemaakt door vrijwilligers en er liggen nog de zware Belgische kasseien waar wij als ludieke actie de

  “Proeve van behendigheid als illustratie van bekwaamheid van besturing en houden van evenwicht ter bevordering van het vervoeren van lasten teneinde de middenstand in de gelegenheid te stellen zijne goederen in veiligste omstandigheden en binnen de kortste tijd de plaats van bestemming te bereiken”

  ten toon zullen spreiden.

  Maurice uit Tilburg doet ook een duit in het zakje en neemt voor iedere deelnemer van de toer een prachtig en in beperkte oplage vervaardigd grafisch ontwerp mee.
  Zorg dat je er bij bent want de verwachting is dat dit niet mis te verstane aandenken een zekere populariteit zal gaan genieten.

  We gaan van dit historisch stukje erfgoed het Nationaal Park de Veluwezoom in en komen via het Herikhuizerveld langs De Posbank waar we van het uitzicht kunnen genieten.
  Vlak daarna komen we aan bij de Carolinahoeve waar we wat gaan drinken.
  Bij Dieren gaan we met de pont over de IJssel en via de dijk naar Doesburg.
  Het is inmiddels een traditie dat iedereen iets lekker te eten meeneemt om te delen zodat iedereen van een diverse maaltijd kan smullen.
  Waar en wanneer we picknicken wordt beslist in overleg maar in Doesburg houden we halt bij
  Du Midi waar we pauzeren.
  Dan naar Lathum waar iedereen in de gelegenheid wordt gesteld om in een van de betere ijssalons van Nederland een IJsels ijsje te eten waarna we weer met de pont onder Rheden de IJssel oversteken en richting Velp gaan.
  Hoe laat we daar weer aankomen hangt natuurlijk af van de snelheid waarmee we fietsen maar het zal tussen 17.00u en 18.00u worden.

  Aan dit evenement zijn geen kosten verbonden en iedereen die er aan meewerkt wordt zeer hartelijk bedankt voor de genomen moeite.
  Speciale dank gaat uit naar:

  Bas Groot die veel werk verricht om de site http://www.transportfiets.net in de lucht te houden
  Jan Withaar die ons een warm onthaal bereidt in Velp
  Maurice Faes die de grafische verassing verzorgt

  Voor geïnteresseerden hieronder wat aanvullende informatie over de bezienswaardigheden die tijdens De Grootte Transportfietstoer te bewonderen zijn.

  Aardige linkjes om te bekijken zijn;

  http://www.transportfiets.net/2012/01/22/de-grote-transporfietstour-2012-velp/#comment-69081
  http://rheden.nieuws.nl/nieuws/66109/transporterfgoed_van_trein_en_fiets_komen_op_12_mei_samen_in_velp
  http://rheden.nieuws.nl/66463
  http://oudefiets.nl/site/index.php/component/jevents/icalrepeat.detail/2012/05/12/7/20/de-grootte-transportfietstoer?Itemid=1

  De Posbank bij Rheden is de naam van een natuurmonument en een naastgelegen theehuis, op de rand van een met heide begroeide stuwwal op de zuidelijke Veluwe.?De plek heeft een hoogte van 90 meter boven NAP, van waaraf een uitzicht mogelijk is over het IJsseldal, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland. Ter vergelijking: het hoogste punt op de Veluwe is het nabijgelegen “Signaal Imbosch” (110 m). De uitspanning die vroeger op de Posbank stond is bij een brand in 1996 verwoest. In 2002 heeft Natuurmonumenten een nieuw theehuis laten bouwen volgens een bijzonder en duurzaam ontwerp. De Posbank is onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom.?[bewerken] Naamgeving
  De Posbank is genoemd naar het monument in de vorm van een halfronde stenen bank dat aanwezig is op een markant uitzichtpunt. Deze bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB. De stenen bank is gebouwd door aannemer Gerrit Bennink (1869–1936) uit Rheden ter ere van het 25 jarig jubileum (7 mei 1893-1918) van de heer Pos als de tweede voorzitter van de ANWB.
  De Posbank is in de volksmond ook de benaming van het heidegebied waarin het ligt. De eigenlijke naam van het heidegebied is echter Herikhuizerveld.

  De Carolinahoeve werd in 1765 gebouwd aan een van de koningswegen. Het doel van de hoeve was om hier even te kunnen verpozen en paarden te laten verwisselen. De hoeve werd gebouwd in opdracht van prinses Anna van Hannover, weduwe van stadhouder Willem IV en, evenals die aan de koningsweg gelegen berg, genoemd naar de dochter Carolina van Oranje, vorstin van Nassau Weilburg, die in 1743 werd geboren. Een andere heuvel in deze omgeving kreeg de naam van haar zoon: prins Willem. In de hoeve is een gedenksteen gemetseld met het opschrift M.E.M.H. 1851. In die tijd was een zekere heer Havelaar eigenaar van de hoeve. Kennelijk heeft hij in dat jaar de hoeve vernieuwd of er iets bijgebouwd. ? ?In 1862 is de Carolinahoeve, volgens de kronieken, geheel afgebrand, maar ook in de latere jaren is er nog een keer brand uitgebroken. De zwartgeblakerde balken heeft men bij een verbouwing enige tientallen jaren geleden nog aangetroffen. Omstreeks 1900 was de boerderij verpacht aan 3 broers en een zuster Pruis. De broers werkten op het land en in de bossen. Vrouw Pruis, zoals ze in De Steeg werd genoemd, zorgde voor de huishouding en verkocht toen reeds pannenkoeken aan de waarschijnlijk schaarse wandelaars. In 1922 werd de Carolinahoeve, na in 1911 eigendom van Natuurmonumenten te zijn geworden, verpacht aan de heer J. Dikker. Door hem zijn boven het stalgedeelte een aantal kamertjes voor pensiongasten gemaakt. Daarbij zijn de dakkapellen aangebracht, die het gebouw echter niet bepaald verfraaiden. In 1946 ging de pacht over van vader J. op zoon E.H. Dikker. Hij was de laatste exploitant van de boerderij en het theehuis. In 1973 beeindigde hij zijn bedrijf. ? ?Leefde men vroeger op de hoeve van de landbouw, na de crisis van 1880 was dit niet meer lonend en ging men over tot het houden van melkvee. Nog weer later werd overgegaan tot vetweiderij, het opfokken van jongvee voor de slacht. De moeilijkheid was dat men tot de sluiting in 1973, geen water, gas of elektriciteit had. Alles moest gedaan worden met butagaslampen en stallantaarns. Om het water uit de 26 meter diepe put omhoog te krijgen werd, nadat men dit jarenlang met mankracht had moeten doen, een dure pompinstallatie aangeschaft. Huishoudelijk personeel was ook een probleem want niemand voelde er wat voor om al die kamers met stoffer en blik schoon te maken. Ook de was moest op de ouderwetse manier gedaan worden. ? ?Verschillende prominente figuren hebben op de Carolinahoeve gelogeerd, o.a. prof. Gerbrandy, minister Kan en later zijn zoon Wim Kan met zijn vrouw Corry Vonk, die 26 jaar lang vaste gasten waren. In de oorlog lag de Carolinahoeve tussen 2 munitieopslagplaatsen in; evengoed waren er 7 onderduikers en ongeveer 15 vluchtelingen uit Arnhem. Ook vuurwapens werden door de ondergrondse in de kelder opgeslagen om vervolgens weer te worden doorgestuurd. De laatste maand van de oorlog werd de hoeve bezet door de Duitsers en met veel moeite mocht de fam. Dikker een kamer voor eigen gebruik houden. Later werden zij door de Engelsen bevrijd, waarbij de tanks dwars door het bos kwamen, alles wat op hun weg lag, platrijdend. ? ?Na de sluiting heeft een comite met o.a. Simon Carmiggelt en Wim Kan, geld bijeen gezameld om de Carolinahoeve te behouden. In januari 1975 was er al fl 60.000, – binnen voor de restauratie. Ook kwam het project in aanmerking voor een rijksbijdrage in het kader van de werkeloosheidsbestrijding in de bouw. Vanaf 1978 wordt de Carolinahoeve beheerd door de fam. Just de la Paisieres en vanaf 1 juni 2000 is de exploitatie overgegaan in hun handen. Dankzij dit alles kan men nu weer genieten van pannenkoeken en een drankje in dit schitterende stukje Veluwe.
  Met dank aan Mevrouw Dikker voor de verkregen informatie!

  Dus, KOMT ALLEN DEN NIEUWEN TOER TEGEMOET.?
  12 mei 11.00u, stationsplein Velp.?

  Charles Waagenaar
  fotomaan@hetnet.nl

 2. Stoere Jongens, Ferme Knapen, foei, wat sufferds staat gij daar!
  Hup! Jullie bed uit anders missen jullie de trein naar Winterswijk!
  De lanen in, de paden op.
  Tot zo,
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 3. Groot applaus voor Sjoerd.

  Een mooi rondje Achterhoek gemaakt met mooie verschilende fietsen en mensen.
  Prima geregeld.

 4. Ik sluit me bij Dick aan en zeg ‘Superdesuper mooie tocht gefietst van daag. Alle lof voor Sjoerd’.
  De omgeving waar we doorheen gekomen zijn was prachtig maar de bezienswaardigheden en de halteplaatsen waren ook goed gekozen.
  De houtzagerij op stoom was meer dan geweldig en alle vrijwilligers die er bij betrokken waren, zeer gemotiveerde enthousiastelingen deden hun best om het voor iedereen een speciale ervaring te maken om daar eens te kijken.
  Daar kwamen alle gezellige leden van Historische Rijwielvereniging ‘de oude fiets’ nog bij. Het was niet alleen erg leuk om de diversiteit aan fietsen te mogen bewonderen maar ook om te merken dat iedereen het weer supergoed met elkaar kon vinden.

  Sjoerd, hartelijk bedankt voor de goede zorgen.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi Bas,
   Fijne vakantie gehad?
   Er zijn foto’s gemaakt maar die moet ik even verzamelen.
   Dan komen ze jou kant op.
   Zal wel maandag of dinsdag worden.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *