Transportfiets van inferieure kwaliteit

Goedendag,
Ik heb een vraag over een transportfiets van inferieure kwaliteit.
De twee framebuizen bovenaan zitten net anderhalve centimeter van elkaar af.
Op de bovenste zadelpenlug staat het nummer: 13102V.
verder staat er op de alminium kettingbeschermer het woordje VEGE in een rondje onder de trapasbrug, of hoe dat gat ook heet waar de crank doorheen gaat, zitten twee opgelaste ogen waar twee bouten doorheen zitten.
De spatborden zijn ook van aluminium en 5 centimeter breed.
De voorvork is, voor een transportfiets, een zeer iel iets.
De voordrager is van dun materiaal en is al een keer gerestaureerd met klinknagels.
Bij de achterbrug is de pijp dichtgeknepen en het achtervorkgedeelte er zo ingesoldreerd.
De wielen die erin zaten zijn twee verschillende. Het voorwiel heeft zelfs een katoenen rol als spaaklint.
In het achterwiel zit een torpedonaaf met de cijfers 2.8 en 36.
Ik vind het een intrigerende fiets die ik probeer op te knappen. Alleen weet ik niet wat en welke onderdelen hierbij horen.
Graag uw reacties
Gegroet Peer

8 gedachten aan “Transportfiets van inferieure kwaliteit”

  1. Hoi Peer,
    Wat een uitdaging!
    Het lijkt een samengestelde fiets uit onderdelen van meerdere fietsmerken maar zeker weet ik dat niet.
    Het bagagerek lijkt “home made”.
    Het kettingscherm is volgens mij Belgisch of Duits. De balhoofdlug bestaat uit één geheel en dat heb ik alleen maar bij Fongers en Cyrus gezien. Dat zijn beide fietsen van goede kwaliteit dus die zullen het niet zijn maar wat het dan wel is…..??
    De manier om de cups van de BSA trapas op hun plek te houden met aangelaste nokken met een bout er doorheen is niet ongebruikelijk. De voorvork is denk ik vervangen door die van een toerfiets en katoenen velglinten werden in vroeger tijden vaak gebruikt. Als ik ze tegenkomen vind ik het wel leuk om ze te bewaren maar het lijken me ondingen omdat ze water vast houden zodat de stalen velgen gaan roesten.
    De spatborden zijn vermoedelijk vervangen door nieuwere.
    De manier waarop de achterpadden zijn gemonteerd heb ik wel vaker gezien maar niet bij oudere Nederlandse transportfietsen.
    Ik ga er van uit dat de fiets eigendom is geweest van een creatief iemand die de beschikking had over veel verschillende onderdelen en op zeer pragmatische wijze zijn fiets heeft onderhouden.
    Kortom, ik weet het niet.
    Als je er weer een fiets van maakt weet je zeker dat het een uniek exemplaar is in’t ieder geval.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  2. Bedankt voor je reactie, Charles, ik ga mijn uiterste best doen om dit geval op de weg te krijgen. Op de fietsbeurs in Berlicum zal ik proberen het een en ander te bemachtigen om er een echte fiets van te maken
    Groeten Peer

  3. Hoi, Peer
    Dit riekt erg naar belgisch fabrikaat. Het kettingscherm is vrij typerend voor België en Frankrijk, duitse kettingschermen lopen gewoon recht aan de achterkant en zijn wat zakelijker vormgegeven. Ook aluminium spatborden werden in België en Frankrijk veel toegepast in tegenstelling tot hier waar staal de norm was. De achtervork patten zijn hier ook niet gangbaar. Je ziet deze soms bij jaren twintig transportfietsen, maar dan is de buis niet dichtgeknepen. De patten hebben dan een uiteinde wat precies in de buis past. Het transportrek is ook wat vormgeving betreft typerend voor België en Frankrijk. Kijk maar op deze site met franse transportfietsen, je ziet dit model veel voorbijkomen.
    http://velo-porteur-ancien.over-blog.com/
    In het buitenland werden de transportfietsen nooit zo zwaar uitgevoerd als in Nederland, dat kan ook de lichte(re) voorvork verklaren.
    Pas goed op als je de trapas of balhoofdlagers gaat vervangen, er is kans dat er frans schroefdraad is gebruikt. Dit lijkt heel erg op wat hier gangbaar is. Voorvork, bracketas, freewheel e.d. hebben hier engels draad, behalve bij franse fietsen. Daar gebruikten ze (ik dacht tot in de jaren zeventig) metrisch draad wat heel erg dicht bij het engelse schroefdraad zit. Met andere woorden je kan het er een aantal slagen op/in draaien, maar dan loopt het vast. Je bent dan gauw geneigd er kracht op te zetten omdat het begin wel goed ging. Het resultaat is dan vernield schroefdraad. Opletten dus.
    Zoals ik al zei, ik denk dat je in de richting van België met denken, misschien geïnspireerd op de nederlandse transportfiets. Het is volgens mij geen nederlands fabrikaat en de franse transportfietsen waren meer sportfietsen met een rekje voorop. Heb je misschien ook nog een foto van de spatborden ? Al met al, een leuk project wat een bijzondere transporter kan opleveren.
    Gr. Erwin

    1. Hoi Erwwin,
      bedankt voor je reactie. Na het bekijken van die site vermoed ik ook dat ik in de richting van Frankrijk of belgië moet denken. Ik heb die site helemaal bekeken maar tjonge, tjonge, tjonge, wat is die langszaam! Inderdaad, wel is het voorrek er te bekijken, althans wat er erg veel op lijkt, maar geen frame met een dubbele buis. Ik heb nog maar een afbeelding gevonden van een transporter met de buizen zo dicht bij elkaar, maar die had een motor achterop.
      Gegroet Peer

  4. Hoi Peer,
    Zou het kunnen dat het toch een beetje is samengesteld uit verschillende fietsen?
    Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar de uit één stuk gegoten balhoofd- en zadellug. Dat heb ik nog niet eerder gezien of zie ik het niet goed?
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. hoi Charles,

      mijn magneet transporter heeft ook een balhoofdlug die uit een deel bestaat..
      ik dacht; ik deel het ff

      groet Terry

      1. Hoi Terry,
        Heel goed van jou.
        Door de aandacht voor balhoofdstellen en lugs kwam ik er ineens acher dat bij sommige fietsen de onderste balhoofdlugs dichter bij elkaar zitten.
        Dat is natuurlijk als het er twee zijn.
        Ik bedoel het gat van de balhofdlug van de “schuin naar beneden buis” en het gat van de onderste paralelle buis.
        Die zitten bij de ene fiets dichter bij elkaar dan bij de andere en dan natuurlijk in het geval dat het twee lugs zijn inplaats van één. Het is een manier het frame hoger of lager te bouwen
        Het kreeg mijn aandacht toen ik met de fiets van Len bezig was omdat daar drie balhoofdlugs zijn gebruikt. Dat had ik nog niet eerder gezien en toen ben ik eens gaan vergelijken.
        Op de foto staat het nog een beetje scheef maar het is duidelijk te zien.
        http://www.transportfiets.net/2012/02/25/de-mastodont-het-richten-van-het-frame/
        Ik ben toch alweer een paar jaartjes met fietsen bezig maar dat was tot nog toe niet tot mijn bewustzijn doorgedrongen.
        En dan meen ik te weten dat er ook nog fietsen zijn met twee balhoofdlugs zijn die uit twee delen bestaan maar waar het niet te zien is omdat ze precies op elkaar zitten. Krijg je dát weer.
        Het lijkt me de moeite waard om hier aandacht voor te hebben omdat het details zijn waar je een merk aan kunt herkennen.
        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *