Germaan kruisframe

beste mensen van transportfiets.net

Onlangs heb ik mijn transportfiets te koop aangeboden bij museum velorama.Deze waren niet geinterresseert. Toch zou ik het leuk vinden om mijn transportfiets te kunnen verkopen aan een echte liefhebber.

Mijn naam is theo teske, en ik ben sinds mijn jeugd gefascineert door oude fietsen. Ik heb besloten mijn mooie transportfiets te verkopen, die nu voor mij iets te zwaar is geworden om te hanteren, na een tweetal hernia operaties.

Het gaat om een speciaal model van het nederlandse merk Germaan uit meppel met kruisframe.
In het verleden heb ik transportfietsen en oude bakkersfietsen gereviceert, zo ook deze transport fiets. Toen ik deze kocht was hij in zeer goed staat, en is door mij opgeknapt. Het verhaal wat ik hoorde toen ik deze fiets kocht was: deze fiets is speciaal voor mijn vader gemaakt, een kleine man, bakker uit utrecht. Deze transportfiets zou speciaal voor hem gemaakt zijn met kruisframe , omdat hij klein was, en zodoende de bovenste stang lager zou zitten. De fiets verkeerd in zeer goede staat, geen speling in trapas of wielen, of voorvork ,nergens roest. Op de voorvork zit het originele plaatje van Germaan, rijwielindustrie, F & J van Werven, Meppel, Holland. (zie foto’).

De voor en achterlamp en dynamo zijn oud maar niet van germaan, de trappers zijn nieuw. Goed en origineel lepper zadel (8 jaar oud) De rest is origineel.Ik kan de fiets natuurlijk op marktplaats zetten, maar dan loop ik het risico dat iemand hem koopt die niets om oude fietsen geeft, en hem bijv. laat verroesten voor zijn etalage.Is het een idee om deze fiets te laten zien op jullie transportfiets site?, om zo de fiets onder de aandacht te brengen van liefhebbers?.
laat het me weten.
Ik wil wel duidelijk zijn, dat ik graag, na alle revisie kosten, een prijs zou willen ontvangen die comfort de marktwaarde is, zoals op de “vrije markt”.

met vriendelijk groeten,

theo teske
Leiden, Zuid Holland


Deze fiets met framenummer O4424 (1950) is inmiddels te vinden op Marktplaats.

25 gedachten aan “Germaan kruisframe”

 1. beste Theo , wat moeten we ons voorstellen bij een ,,prijs conform de marktwaarde op de vrije markt ,,? kun je een prijs aangeven om de ,,niksgevers ,,van de echte liefhebbers te onderscheiden , dat is beter voor iedereen om wederzijdse teleurstellingen te voorkomen , mvr grt

 2. dat is een bijzondere fiets.
  wat hem extra bijzonder maakt, is dat het de eerste eigenaar betreft – heb je oude foto’s met je vader erop?
  en hoe oud is dit rijwiel?
  bestaat er nog een factuur of andere documentatie?

  dat zou de fiets meer waard maken.
  (jammer dat hij overgeschilderd is)

  zadel is ook niet origineel – wat is er allemaal aangepast?
  hoe is het balhoofdplaatje bevestigd?

  1. Misschien heb ik het onduidelijk gemaild, maar ik heb de fiets gekocht van iemand die mij vertelde dat deze fiets speciaal voor zijn vader was gemaakt.
   gr. theo teske

  2. Ik heb zonet het framenummer opgezocht. Letter O en dan 4244. In 1937 zijn ze begonnen met de framenummers bij germaan,deze komt dus uit 1951. Iemand vertelde mij dat een transportfiets in die tijd 260 gulden kostte bij germaan ( hij had documentatie uit die tijd, dat was toen de prijs die je moest betalen voor een transportfiets bij germaan, ik heb geen factuur specifiek voor deze fiets).
   gr. theo teske

   1. Hallo Theo,

    In de dateringswijzer van De Oude Fiets staat bij Germaan een tabel met een bouwjaar per letter. Framenummer O4244 zou dan uit 1950 komen (bron: Meppeler Rijwielarchief).

    Hier zijn nog wat prijzen te vinden uit de tweede helft van de jaren ’50:
    http://www.transportfiets.net/2009/11/23/germaan-transportrijwiel-jaren-50/

    Hier de brochure van deze kruisframe uit 1940:
    http://www.transportfiets.net/2007/05/01/brochure-germaan-transport-kruisframe/

    Groet,
    Bas

 3. Hoi Theo,
  Jammer dat je er zelf niet meer mee kan fietsen. Erg vervelend, zo’n hernia.
  Het is inderdaad een speciale fiets. Het ontwerp van het frame is waarschijnlijk uniek. Daar komt bij dat ie in puike conditie verkeert. Laten we hopen dat er iemand opduikt die hem koopt en goed gaat gebruiken en onderhouden. Marktplaats is misschien toch een optie alleen al om bekend te maken dat ie te koop is.
  De jasbeschermer is die ook origineel? Dat heb ik ook nog niet eerder gezien en ben nieuwsgierig naar de reden van de vorm die een gedeelte openlaat.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. de jas beschermer is niet origineel. Ik heb deze er zelf op gemaakt. Op de jasbeschermer stond de naam van een fietsenmaker bij mij in de buurt, een vriend van mij.

 4. Beste Theo,

  Na mijn eerste transportfiets gekocht en opgeknapt te hebben, begint ook mijn vriendin enthousiast te worden.
  Ze vind het een mooie fiets die je aan biedt. Daarom ben ik benieuwd wat je voor prijs in gedachte hebt.

  Groet,

  Wessel

  1. hallo wessel,

   Ik had geen idee hoeveel reacties ik via deze site zou krijgen. Binnenkort zet ik de transportfiets een tijd op marktplaats, dan zie ik wel wat er zoal geboden wordt.Hopelijk zijn er veel echte liefhebbers te vinden.
   groet, theo

   1. Hoi Theo,

    Ik vind het jammer dat mijn vraag onbeantwoord blijft en dat je over de prijs erg mysterieus blijft. Ik vraag me af of je zelf een liefhebber bent.
    Als je echt een liefhebber bent en je wilt de fiets verkopen aan een liefhebber, dan zit je hier goed, maar als je voor het grote geld wilt gaan, dan zou ik inderdaad op marktplaats gaan adverteren met de kans dat je fiets een reclameobject wordt.
    Ik stel je nogmaals de vraag: welke prijs heb je in gedachten?

    Groet,

    Wessel

    1. Wessel , Theo schrijft onderaan z,n inzending , ,, ik wil wel duidelijk zijn ,, maar dat wil ie duidelijk niet zijn want zelfs een minimumprijs durft hij niet aan te geven , de liefhebberij zijn waarschijnlijk de euro,s , vandaar dat ie ook eerst bij een museum aangeboden is , waarschijnlijk denk Theo de fiets van Rembrand in bezit te hebben …… mvr grt

 5. Wat wil je nou Theo? De hoogste prijs of een liefhebber? Je plaatst m hier en nu is er interesse en ga je hem alsnog op mplaats zetten. Je hebt vast een prijs in gedachte , maar als je het onderste uit de kan wilt moet je dat gewoon zeggen en hem lekker op mplaats zetten.

 6. Ja Theo, wat wil je nou? Dit slaat totaal nergens op. Dit is misbruik maken van dit forum. Ik hoop dat je geen enkel deugelijk bod krijgt.

 7. beste mensen,

  mijn doel is altijd geweest om deze fiets te verkopen voor een leuke prijs(ik heb zelf ook de nodige onkosten gemaakt), maar absoluut aan een liefhebber, dus ik verkoop hem niet voor bijv. 50 euro meer aan iemand die hem bijv. vervolgens laat verroesten voor zijn etalage.Ik sta dan ook op deze site onder het kopje “marktplaats”. Een ieder die serieus interrese heeft kan mij bereiken op theoteske35@hotmail.com

  1. Al de eerste vraag onder dit artikel was mijn vraag over de prijs maar daar is geen enkele reactie van jou kant op teruggekomen ,of is de prijs soms een geheim ?

 8. Beste Theo,
  Op de site transportfiets.net zag ik uw fiets die u te koop heeft staan.
  Ik heb daar al mijn vraag gesteld met betrekking tot de prijs die u in gedachten heeft.
  Graag zou ik daar via deze weg alsnog antwoord op willen krijgen.
  Ik zie uw antwoord graag tegemoet.
  Met vriendelijke groet,
  Wessel Jurriens

  Beste wessel,

  Op deze site had ik graag bepaald wat de marktwaarde is van deze fiets is, maar niemand doet een bod. Inmiddels staat de fiets op marktplaats, in de hoop dat ik daar een beeld krijg wat deze fiets op dit moment waard is.

  vr. gr. theo teske

  1. zo’n fiets is zeldzaam en heeft een marktwaarde van zo’n 700 euro. Ik het verleden heeft Toon een zelfde fiets verkocht voor 750 euro.

   wat ik erg betreur is de negatieve reacties hierboven – zeuren om een prijs en niet zelf bieden.
   ik denk dat die jongens jaloers zijn en het niet goed velen dat ze geen argeloze verkoper treffen die de fiets voor een paar honderd euro van de hand wil doen.

   wanneer ik iets op marktplaats aanbied, krijg ik ook allemaal mails van mensen die zelf niet bieden.

   Marktplaats is geschikter voor een verkoop dan deze site, toch leuk dat je hem hier eerst aanbood. Theo, veel succes met de verkoop!

   1. zeuren om een prijs en zelf niet bieden zeg je ; niemand zegt dat ie de fiets voor niets wil toch? of is vragen naar prijzen verboden tegenwoordig ? marktwaarde is de waarde die geboden wordt , alles is een kwestie van vraag en aanbod , inmiddels zijn we er allemaal wel achter dat er maar weinig echt zeldzaam is sinds de komst van internet ;of bied jij die 700 voor een ,,opgeknapte ,, fiets Mario ? want dat is het , ik weet een Germaan kruisframe transportfiets te staan een geheel orgineel exemplaar nog in de orginele lak met spekbanden die voor 500 te koop was en het is er niet op geboden dus …. ?

 9. Ik heb een probleem met stalling (teveel fietsen). Anders had ik zeker een bod gedaan. Jammer dat deze fiets je te zwaar wordt.
  Ook van mij, succes met de verkoop.

  Bas

 10. Hoi Iedereen,
  Het is een feit dat mensen op marktplaats gaan kijken of ze “koopjes” kunnen vinden. Dat is de reden dat er daar niet geboden wordt wat het waard is. Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik dat zelf ook regelmatig op koopjes jaag.
  Ik zet er af en toe ook wel eens iets op maar alles wat er verkocht wordt gebeurt bij mij in de werkplaats voor een prijs die daar bepaald wordt en niet op marktplaats.
  Als ik geen geld maar ruimte nodig heb kan het wel eens zijn dat ik iets via marktplaats verkoop maar het is toch voornamelijk een manier om bekend te maken dat ik met transportfietsen bezig ben. Niet om een goede prijs voor mijn fietsen of onderdelen te krijgen want dat gebeurt daar echt niet.
  Marktplaats is leuk maar het is geenszins de plek waar de prijs wordt bepaald. Dat doen mensen namelijk zelf.
  Er kan een hele verhandeling geschreven worden over de manier waarop een prijs dan wél bepaald wordt maar dat is in het geval van gerestaureerde en/of gereviseerde transportfietsen niet relevant omdat het, als er uren werk in is gaan zitten altijd te weinig is wat er betaald wordt.
  Wat er dan overblijft is het “gunnen” Dat gaat over vriendelijkheid, enthousiasme en het delen van een ideaal waar we warm van worden.
  Ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die de fiets van Theo graag willen hebben maar dat wil niet zeggen dat het charmant is om je frustratie te botvieren hier op de site.
  Als je het aan mij vraagt dan is de fiets van Theo meer dan € 700.- waard en ik hoop dan ook dat ie hem daar voor kan verkopen.
  Iedereen die zelf zo’n fiets voor weinig geld wil hebben heeft het geluk nodig om iets dergelijks als wrak te vinden om vervolgens de tijd, moeite,geld voor onderdelen en niet in de laatste plaats het geduld te vinden om er iets moois van te maken.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 11. ach ieder moet zelf maar weten wat ie iets waard vind, of niet , daar is geen discussie over mogelijk maar geen antwoord geven op de vraag wat je voor prijs in gedachten hebt , terwijl je de indruk wilt wekken dat je de fiets aan liefhebbers wilt verkopen werkt frustrerend dat is ook begrijpelijk mvr grt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *