Torpedo naaf 1927 met enkele nok

hoi Bas

Hier wat foto,s van het binnenwerk van een F & S naaf uit 1927 de remhevel conus heeft 1 nok .
Dit kom je niet vaak tegen echter ik had ook een naaf uit 1940 die dit ook had .
Ik stuur je deze foto,s want er zijn zelfs fietsenmakers die dit niet kennen .
En ik vind het ook vreemd dat ik dit ook in een naaf uit 1940 aantrof terwijl de meesten andere naven de constructie hebben met 2 nokken die we allemaal kennen .

groet Marcel .

9 gedachten aan “Torpedo naaf 1927 met enkele nok”

 1. Hoi Marcel,
  Nou snap ik wat je bedoelt! Toen je bij mij was vroeg je er naar en snapte ik wel wat je bedoelde maar ik dacht dat er een nok afgebroken was. Leuk om te zien dat het zo gemaakt is. Er werd ook wel ander profiel, andere vorm van de uitsparing en andere stoppers op de remvoeringen gebruikt.
  Ik heb een naaf waar de nokken, ook de gebruikelijke twéé, niet in de remvoering zitten maar net als bij jou één aan de hevelconus.
  In de remvoering zitten twee uitsparingen waar die dan weer invallen. Net andersom als gebruikelijk. Dacht dat dat wel vaker voorkwam maar nu ik jou foto’s zie bedenk ik dat ik dat ook maar één keer gezien heb.
  Ergens in een reclamering heb ik gelezen dat er meer dan 70 miljoen Torpedo naven zijn gemaakt dus ik kan me bij zulke aantallen voorstellen dat het een lucratieve zaak was om te zoeken naar de goedkoopste manier om te produceren. Kleine veranderingen hebben dan grote economische gevolgen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi Charles

   Je hebt veel verschillende naven ging het bij die van jouw ook om een F&S naaf ? .
   De NSU heeft ook een ander systeem de remmantel bestaat daarbij uit 2 messing schalen waartussen de nokken van remhevel conus en aandrijf kop vallen .

 2. Beste Marcel en Charles,

  Interessant onderwerp die Torpedo remnaven. Als ik het zo zie is dit duidelijk een transporter of hulpmotorfiets-naaf met de langere remmantel. De uitstekende nok is inderdaad een frappant onderdeel. Ik kan mij herinneren dat ook de normale gebruiksfietsnaven in de beginperiode van Fichtel en Sachs één uitstekende nok aan de conuskant hadden, maar heb hier nog geen uitgebreide studie naar kunnen maken. Leuk dat ze ook in twee uitstekende noks versie gemaakt zijn!
  Wat mij ook opvalt en even wil aansnijden is de uitzetter van de remmantel. Ik weet niet wat de reguliere naam hiervoor is, maar het gaat om dat geval met de twee minicilindertjes die door de drijfkop in de remmantel gedrukt wordt. Ik heb wel het één en ander aan verschillen in dit specifieke onderdeel gezien, waaronder deze. Het leuke is dat de twee bladveren hier aan de houder zijn geklonken. Dit ben ik één keer tegengekomen. Meestal is het één koperen of stalen geheel waar de bladveren als uitgesneden flappen als ’t ware uitgestoken zijn gebogen. Ik meen dat ik ditzelfde ook wel eens in een stalen uitvoering heb gezien.
  De remmantel en de cone op de as zijn in elk geval duidelijk aan vervanging toe, zoals op de foto te zien is. Wat is eigenlijk die vreemde spiraalvormige groef op de as? Is dit slijtage of een onnauwkeurigheid van de draaibank?
  Verder vraag ik me af of je voor deze naaf een bredere achtervork nodig heb dan voor een reguliere Torpedo-naaf? Het is mij niet echt duidelijk welke naven gebruikelijk waren op Transporters, soms zie ik op deze site Torpedo-naven met een reguliere opbouw. Zijn de assen dan extra gehard of versterkt?

  Mvg, Yorick.

  1. hoi Yorick

   Deze Naaf is van een Juncker JCR dames rijwiel uit 1927 dit is de gewone standaard remnaaf qua breedte .
   Die uit 1940 was een brede en die was ook uit gevoerd met 1 nok .
   Die heb ik gemonteerd in ” De Glimp “zie een Glimp uit het verleden lll .
   De staat van dit binnenwerk is redelijk goed en nog bruikbaar het remde ook nog .
   de groeven in de as lijken er in gedraaid bij de produktie .
   Dat onderdeel met die meenemers die in de remmantel komt zijn typisch jaren 20 begin 30 daar heb ik er meerdere van liggen en andere merken hebben ze volgens mij ook zo geproduceerd .
   Er was van Torpedo een Transport / hulpmotor remnaaf die net als de Durex Transport / hulpmotor remnaaf opvallend groter en zwaarder was uitgevoerd zie Goud Haantje .
   Deze hadden ook hele grote remhevels met een extra oog eraan waarvan ik me afvraag waarvoor die diende .

 3. mooi ding!
  kijk maar ook deze, torpedo typ 07 met 7 pallen, gemaakt tot eind jaren 20. deze is uit 1928.

  http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=115822061&t=9119822

  grotere remhevel met of zonder gaatje – transport torpedo en motortorpedo. vastzetapparat. zie fotos.

  https://picasaweb.google.com/117764568097234238784/FUndS#5704130231520407058

  en motortorpedo remhevel
  https://picasaweb.google.com/117764568097234238784/FUndS#5704130381601305378

  groetjes uit hongarije

  1. Hoi Lev

   Bedankt nu weet ik eindelijk waar dat oog voor diende aan de grote carrier remhevels , mooi materiaal , thanks ! .

   groet Marcel .

   Vastzetapparaat

  2. Da’s ook toevallig. Ik heb net een transportfiets opgehaald in Emmen met zo’n remhevel maar dan van DUREX. Ik vond deze foto’s van exact de zelfde naaf.
   http://thecabe.com/vbulletin/showthread.php?14398-FS-Durex-coaster-brake-hub
   Er zitten bij mij ook spaken in met dikte 10. Het is een 26″ fiets.
   Ik heb het net uit elkaar en nog geen foto’s gemaakt maar die komen nog.
   Het was nog niet eerder voorbijgekomen dus ik zat me al af te vragen waar dat oog aan die remhevel goed voor was.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.