De Durabo van Jan is klaar

De Durabo transportfiets van deze link is inmiddels zo goed als klaar. Het was een behoorlijke klus maar ik heb met plezier de hele fiets uit elkaar gehaald, geschuurd tot ik er lamme armen van had en een viertal lagen verf aangebracht. Voor de geinteresseerden: de gebruikte verf is Nelf 2 componenten primer en een 2 componenten zwarte lak, aangebracht met een kwast. Ondanks dat dit mijn eerste ‘restauratie’ klus was, ben ik erg tevreden met het resultaat. Origineel is de fiets natuurlijk niet meer, maar dat was hij ook niet in de staat waarin ik hem kocht. Wat er nog moet gebeuren: het aanbrengen van transfers op balhoofd, frame en spatbord en het aansluiten van de verlichting. Hiervoor ben ik nog op zoek naar een mooie grote dynamo: als iemand nog eentje te koop heeft hoor ik het graag! Ook voor een andere kettingkast houd ik me aanbevolen..

Groet,
Jan

26 gedachten aan “De Durabo van Jan is klaar”

  1. Hoi Jan,
    Mooi werk. Heb je goed gedaan! Hoe is het met je naven gegaan?
    Als ik het goed zie heb je er een VT of Lucifer koplamp op zitten. Daar heb ik nog wel een mooie dikke dynamo bij van VT. De Lucifer-dynamo en koplamp werden in Nederland als VT verkocht door een Amsterdamse importeur de Gebrs. van Tertholen.
    Kettingschermen zijn nagemaakt en te verkrijgen bij Toon Mensinck van Nostalgie Oirschot http://nostalgie-oirschot.nl/ die heeft ook nog dynamo’s trouwens maar het kettingscherm wat er nu op zit ziet er ook aardig uit.
    Je hebt verder leuke onderdelen gemonteerd zoals de pedalen, het zadel en het achterlicht.
    Met twee componenten lak heb ik nog niet eerder gewerkt maar het ziet er goed uit. Blijft dat spul lang verwerkbaar? Ik denk altijd dat het spul al hard wordt als je er nog mee bezig bent maar dat zal wel meevallen vermoed ik.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  2. Dank voor de complimenten! De originele Beckson naaf heb ik vervangen door een andere, mooiere Beckson naaf die ik via Marktplaats heb gekocht. Voor de voornaaf heb ik zo’n afsluitertje kunnen vinden en weer laten inspaken in het voorwiel.

    De koplamp is inderdaad een VT Charles; ik zou er graag een VT dynamo bij willen hebben! De twee-componenten lak is spul waar je even aan moet wennen..met name de primer lijkt wel een soort rubber-achtige substantie; het droogt nog net niet aan de kwast..Als je er eenmaal aan gewend bent is het echter prima spul om mee te werken, je moet alleen vrij snel werken. De lakverf was wat dat betreft makkelijker te verwerken: vloeit prachtig uit en droogt wat minder snel.

    Groet,
    Jan

    1. Hoi, Jan
      Het is een mooi fietsje geworden, hopelijk kunnen we hem bewonderen bij de toerrit. Je hebt je “nieuwe”Beckson naaf toch wel op de juiste manier gesmeerd, hé ? Het binnenwerk eruit halen en volledig onderdompelen in motorolie (zonder additieven ! ) en weer monteren. Het binnenwerk moet min of meer verzadigd zijn met olie. Bij een naafhuls met smeernippel olie erin pompen tot het er bij de lagers uitkomt. Anders kan het gebeuren (volgens de fabrikant) dat de lamellen in elkaar “vreten”.
      Gr. Erwin

      1. Hoi Erwin,

        Dank voor je compliment! Tijdens de komende toerrit zul je hem vermoedelijk niet kunnen bewonderen, maar wellicht een volgende keer. De nieuwe Beckson heb ik gesmeerd zoals voorgeschreven: heb de handleiding hier van de site gehaald! Moet helemaal goed komen..

        Groet,
        Jan

  3. Hoi Jan,
    Die dynamo mag je overnemen maar ik zal hem eerst even monteren om te kijken of ie het nog doet. Ik zou niet weten waarom niet maar je weet nooit.
    En bedankt voor de info over de lak. Ik denk dat ik het ook een keer ga proberen.
    Als de primer snel aangebracht moet worden kan ik me voorstellen dat het niet zo heel mooi vloeit. De vraag is dan weer of je het makkelijk mooi kunt schuren. Het aflakken gaat wat beter en die wordt ook knetterhard neem ik aan.
    Ik ben nog steeds op zoek naar een manier waarop ik op duurzame wijze een fiets in de lak kan zetten en wat ik tot nog toe gebruikt heb en nog het meest tevreden over ben is zinkspray met MOTIP er overheen. Dat is mooi maar niet echt “krasvast”. Van de tweecomponenten lak heb ik wat dat betreft hogere verwachtingen.
    Is dat terecht?
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  4. Dat is mooi Charles, ik hoor wel of hij nog werkt! De primer moet inderdaad vrij snel worden aangebracht, maar vloeit op zich wel redelijk goed uit. De moeilijkheid zit hem wat mij betreft in het doseren van de hoeveelheid die je op de kwast neemt en uitsmeert. Over de krasvastheid kan ik nog niet al te veel zeggen: ik gebruik de fiets momenteel nog niet echt. Mijn eerste indruk: had het harder verwacht..een kleine aanvaring met de muur leverde toch een krasje op het stuur op. Ervaring met zinkspray en Motip heb ik niet dus ik kan het niet vergelijken. Voor de verf was ik in totaal iets van 40 euro kwijt: dat lijkt me nog wel te behappen voor een experiment.

  5. Hoi Jan,
    Wat ziet je fiets er goed uit zeg! Wat een werk en tijd heb je er in zitten.
    Zelf heb ik afgelopen weekend ook een oude transportfiets gekocht en ook deze wil ik voor een groot deel weer in optische oude staat terugbrengen aangezien het merendeel van de onderdelen vernieuwd zijn. Eigenlijk is alleen mijn frame nog origineel denk ik.
    Ik wil waarschijnlijk de wielen, kettingkast en het stuur weer in originele staat terug brengen, maar ben ook nog op zoek naar een voordrager aangezien er nu een smalle steco voordrager op gemonteerd zit.
    Ik hoop via deze reactie dan ook tips te krijgen hoe ik een ouder degelijke roelewiel (-achtige) voordrager in mijn bezit kan krijgen, aangezien er op marktplaats en dergelijke sites niks aangeboden wordt.
    Mocht dit niet werken dan zou ik er zelf 1 in elkaar willen bouwen van staalstrips, maar ook dan heb ik maten nodig.
    Wie kan me helpen?

    Groet,

    Wessel

    1. Hoi Wessel,
      Als je ruim bij kas bent kan je bij Het Mannetje “remakes” van Roelewiel kopen maar die zijn nogal prijzig. Er worden wel eens voordragers op marktplaats aangeboden maar als je een “gevraagd” advertentie plaatst is er misschien wel iemand die reageert.
      Mocht dat ook niet lukken dan kan ik wel een keer de maten opmeten en een paar foto’s maken van een geklonken voorrek van bandstaal. Ik denk dat Roelewiel rekken namaken niet lukt vanwege het profielstaal wat ze gebruikt hebben.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

      1. Hoi Charles,

        Bedankt voor de tips al had ik de dragers bij het Mannetje ook al gezien. De prijs van het rek bij hen zou dan duurder zijn dan de rest van mijn fiets.
        Ik was gisteren even bij een bouwmarkt en ik zag daar staalprofielen liggen voor 7 euro per 3 meter. Ik denk dat ik best handig ben dus dan zou een nagemaakt rek me rond de 40 euro gaan kosten, al wordt het werken met klinknagels wel een enorme uitdaging.
        Bedankt voor de tip met betrekking tot het zelf plaatsen van een advertentie. Daar had ik nog niet aan gedacht.
        Mocht je foto’s willen maken en maten willen opmeten dan zou dat super zijn. Je zou dat dan mogen mailen naar wesseljurriens@gmail.com
        Alvast bedankt.

        Groet Wessel

        1. Hoi Wessel,
          Ik ga foto’s maken met de maten er bij.
          Klinken kan je ook koud doen.
          Misschien kan je hier iets mee?

          Koud klinken [A>]
          Het koud klinken gebeurt op dezelfde wijze als het klinken van stalen schepen, alleen het heet stoken van de klink vervalt. De klinken die men hiervoor gebruikt zijn van een zachter materiaal en meestal niet dikker dan zes millimeter en daardoor alleen voor lichte constructies geschikt. De afstand tussen twee klinken is meestal kleiner, dan bij de gewone stalen klink, in een gelijke situatie. Het koud klinken werd behalve voor lichte stalen constructies, ook toegepast voor aluminium schepen. De klinken waren dan eveneens van aluminium.
          Groetjes van mij,
          Charles Waagenaar

  6. Hoi Charles,

    Ik was hier niet mee bekend, maar dit schept wel weer nieuwe mogelijkheden voor mijn project.
    Alvast bedankt voor je genomen moeite.

    Groet,

    Wessel

  7. Beste Jan,

    Mooi eindresultaat! Zaten er eigenlijk gaatjes in het frame voor een Durabo balhoofdplaatje? Ga je ook de originele Durabo transfers aanbrengen?
    Wat doe je nog qua bieswerk? Mijn Durabo omafiets heeft groene biezen. Ik ben daarbij in staat gebleken een groot deel van de originele lak en biezen onder de overgeschilderde verf vandaan te halen (recovery). Was jouw fiets daarvoor te vaak overgeschilderd?

    Met vriendelijke groeten,

    Yorick.

  8. Dag Yorick,

    Ik heb geen duidelijke gaatjes voor een balhoofdplaatje kunnen vinden; wel 2 plekjes waarvan het lijkt dat daar het plaatje moet hebben gezeten..Transfers ga ik zeker nog aanbrengen, maar ik weet nog niet precies hoe en waar. Goede foto’s zijn nogal schaars dus ik heb geen voorbeeld. Biezen ga ik niet doen: ik denk dat men dat vroeger ook meestal niet deed bij transportfietsen. Mijn fiets was overigens inderdaad een aantal malen (slecht) overgeschilderd: geen originele lak te vinden helaas..

    Groet,
    Jan

  9. Beste Jan,

    Volgens mij werden alle fietsen van de betere merken (waaronder Durabo) gebiesd. Zie fietsen als de originele Fongers en Veeno transportfietsen. Het meeste wat ik aan transportfietsen zie op deze site en Marktplaats is al (vaak meerdere malen) overgeschilderd geweest of gerestaureerd zonder bebiezing en dat geeft volgens mij een vertekend beeld van wat origineel is of was.
    Zie derde foto van deze fiets:
    http://www.transportfiets.net/2007/09/30/hyper-moderne-ouderwetse-transportfiets/
    Volgens mij bleek uit de discussie dat het om een Durabo-frame ging.
    Ik kan je wel vertellen dat biezen geen gemakkelijk klusje is, wat zeker wel wat oefening op een oud frame of een partijtje buizen vergt. Het vergt een vaste hand, dus je kunt het beste geen kater hebben of te veel koffie drinken.
    Het probleem bij biezen is als je geen biezen terugvindt, dat je dan een goed specimen (voorbeeld) elders moet hebben. Nu is het probleem dat er niet zo heel veel fietsen meer van Durabo zijn overgebleven, wat het lastig maakt een origineel exemplaar te vinden. Als je geïnteresseerd bent in de biezen, dan kun je wel een keer naar mijn omafiets van Durabo komen kijken. Alleen ik weet niet of het patroon gebruikelijk of standaard is. Het gaat om een fiets met vrij dunne framebuizen. Ik heb ook een omafiets van Germaan en andere fietsen van dit merk op internet gezien en de fietsen van dit merk zijn qua opbouw al bijna transporters.
    Als je de mogelijkheid hebt om te biezen zou ik dat zeker doen, vooral groen steekt mooi tegen het zwart af. Maar dat is een keuze die je zelf moet maken.
    Heb je al originele Durabo transfers kunnen vinden dan? Zelf heb ik wel een setje voor mijn omafiets die als volgt geplakt moeten worden: Het grote ronde Durabo-transfer op het achterspatbord boven het witte stuk. Vervolgens nog een Durabo Nederlandsch Fabrikaat transfer waarschijnlijk op de staande buis en een (in mijn geval) ‘Durabo Gereviseerd Ged. Handelsmerk’ op de benedenbuis, zie http://rijwiel.net/fietsen/dur/5133.htm onderste foto (maar bij mij staat in de streep onder Durabo nog het woord ‘gereviseerd’). Helaas is bij mij niet bekend of er ook voorvorktransfers van Durabo zijn geweest.
    Het is erg jammer dat er geen gespecialiseerde verzamelaars van dit merk op internet actief zijn.

    Mvg,

    Yorick.

  10. Beste Jan,

    Ik was nog wat aanvullingen op mijn vorige bericht vergeten.
    Wat ik overigens niet ken van Durabo is een balhoofdtranfer, alleen plaatjes ken ik. Maar ‘prove me wrong’ als het ook anders is geweest!
    Nog even over achternaven, die van jouw is van Beckson. Onlangs kwam ik erachter dat hier verschillende uiteenlopende types van waren. Zoals die van jouw dus zonder smeernippel. Heeft ie wel koperen lamellen? En hoe zit dit bij het origineel? Je hebt dus vroege types met koperen en latere types met stalen lamellen. Ik heb ze beiden gezien. Daarnaast heb je de remnaaf als voornaaf uitvoering, hier ontbreekt de aandrijving en deze is vervangen door een bus die de rem in werking zet. Ik geloof dat hierbij ook op de drijfkop maar één schroefdraad zit. Hier zit dan ipv een tandwiel een remhefboom. Deze naven ken ik van hulpmotor-fietsen. Daarnaast weet ik twee (misschien zijn er meer) typen die al dan niet met smeernippel uitwendig van uiterlijk verschillen de één is puntig geribbeld en de ander is glad. De puntig geribbelde heeft afwijkende stofkappen die ook weer geribbeld langs de randen zijn. Heeft iemand hier ook catalogi-afbeeldingen van?
    Al met al hoop ik dat ik ooit de kans krijg alle remnaven de revue te laten passeren en de werking van de naven tegen elkaar kan afwegen. Uit mijn persoonlijke ervaring als hobbyist blijkt dat in tegenstelling tot wat men vroeger beweerde de Torpedo remnaaf (en kopieën) als slechtste uit de vergelijking komt. Hiervan tref ik percentueel vaker versleten exemplaren of slecht remmende exemplaren van. Ook bij niet versleten exemplaren vind ik de remkracht ver onder de maat. Volgens mij was dit ook de reden dat men ze in Amerika niet wilde importeren. Hele goeie ervaringen heb ik met Husqvarna, Bendix en Beckson. Al heb ik soms het idee dat bij het lamellensysteem van Beckson meer wrijving optreed in de vrijloop stand, dan bij de andere voorbeelden. Bendix is qua opbouw vergelijkbaar met een moderne Shimano-naaf maar lagertechnisch veel slijtvaster. Een zwaktepunt dat ik bij vrijwel alle Torpedo-naven heb gezien is de smalle conus op de as aan de tandwielzijde. Hier zit vrijwel altijd beschadigingen of behoorlijke slijtage op. Duidelijk wordt uit de vergelijking met de andere naven, dat deze conus gewoonweg te smal is uitgevoerd en slecht tegen vuil is beschermd. Bij de drie genoemde voorbeelden is in elk geval het loopvlak groter en wordt de kracht dus door meer kogels beter over het loopvlak verdeeld. Al met al vind ik het treurig dat men vroeger voor een Torpedo-naaf een behoorlijke duit meer moest betalen, dan voor een Husqvarna.
    Wat mij tot dusver bij Beckson is opgevallen, is dat de chroomkwaliteit van de naafhuls en remhevel vrij matig zijn. Hetzelfde geldt voor Bendix.

    Met vriendelijke groeten,

    Yorick.

  11. Beste mensen,

    Ik kwam de volgende Durabo fiets tegen op MP: advertentienummer 525740799. Op het balhoofdplaatje staat Durabo Nijmegen. Helaas lijkt het er wel op dat het tandwiel door een Union exemplaar is vervangen.

    Wie weet meer over Durabo Nijmegen?

    Mvg,

    Yorick.

      1. Beste Fred,

        Op rijwiel.net staat een goede beschrijving van Durabo. Ik meen dat ze voor 1920 een fabriek in Nijmegen hebben overgenomen, misschien is deze voor de opening van de nieuwe fabriek in Woudenberg gemaakt?

        Mvg, Yorick.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *