Lager

Hallo Charles en iedereen,

Ik heb de trapas van mijn Juncker uit elkaar gehaald, dezelfde als die van jou Charles (de Bayliss-Wiley). Ik zou er nog een foto van de lager sturen die erin zit, bij deze.
Ik kan geen naam op de trapas en lager huizen vinden dus misschien is het niet meer origineel. Zijn deze lagers origineel voor een Juncker? En wie kan mij aan twee nieuwe lagers helpen, want deze twee die erin zitten zijn op. Op het lager staat FAG LB 536490. De fietsenmaker zegt dat ze niet meer geleverd kunnen worden. De maten zijn: as maat (binnenring) 16mm, buitenring 32mm en 9mm dik.
Ik hoop dat iemand ze nog heeft liggen of weet waar ze te koop zijn anders heb ik een probleem.

Groetjes Cees.

11 gedachten aan “Lager”

 1. Hallo Cees,

  Meet het lager nog eens goed na, bij voorkeur met een schuifmaat. Als de asmaat 15 i.p.v. 16 mm is, gaat het om een gangbaar lager, namelijk een 6002.

  Groeten,
  Sjoerd

 2. Hoi Cees,
  Da’s weer een nieuwe. Nou ja, onbekend moet ik zeggen. Trapassen met zulke industrielagers in transportfietsen heb ik nog niet eerder gezien. Wél in toerfietsen van Simplex bijvoorbeeld en ik meen dat er ook andere merken zoals Gazelle dit toegepast hebben. Het kan natuurlijk altijd origineel zijn maar ik vermoed dat er iemand creatief is geweest. Heb je overigens goed gemeten? 32mm binnendiameter van het trapashuis is erg klein. Meer iets voor een Thompson trapas van een sportfiets. ’t Is een beetje raadselachtig. Meestal komt het meer in de buurt van 45mm of bij Gazelle 45,4mm. Soms 43mm.
  Ik ga in’t ieder geval even naar de groothandel vandaag om te vragen of zij iets kunnen bakken van het type FAG LB 536490 wat je aangegeven heb. Ik zou het vreemd vinden als ze het daar niet hebben. Mocht dat niet het geval zijn dan kan je er misschien een Thompson as in bouwen. Dat lijkt me niet zo’n probleem gezien de 16mm van de as.
  Kun je er nog een paar foto’s van maken? Ook van het trapashuis? Ik ben er eigenlijk wel benieuwd naar. Als je dat wilt doen kan je ze opsturen naar fotomaan@hetnet.nl
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi Cees,
   Ik ben net bij de groothandel geweest en zoals Sjoerd al zei, 15mm bij 32 is een standaard maat. 16 bij 32 kennen ze niet.
   Het vreemde daarvan is dat een kleinere asmaat dan 16mm ongebruikelijk is voor kranckstellen.
   Het lager met een binnenmaat van 15mm zou niet over het dikkere gedeelte geschoven kunnen worden om zijn plek te komen dus ik zou het nog maar eens opmeten met een schuifmaat. Laat maar weten.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. Hoi Charles en Sjoerd,

    Ik heb het wel vier keer opgemeten maar het klopt toch echt, de as is 16mm dik, de binnenkant van het lager ook. De as is ook niet zelf gedraaid want er zitten ook ribbels, inkepingjes op de as om het lager vast te houden. Ik zal er nog wat foto’s laten plaatsen.

    Groetjes Cees.

    1. Hoi, Cees
     Ga eens uitgebreid zoeken op internet, ook naar andere fabrikanten zoals SKF. Ik kwam van deze fabrikant lagers tegen voor 15,88 en 16 mm as. Deze had alleen een buiten diameter van 35 mm, dus voor jou niet zo geschikt. Op het net vindt je meerdere leveranciers van (zoals ze officieel heten) éénrijige groefkogellagers. Er zijn honderden maten verkrijgbaar. Waar je wel mee moet oppassen is dat je de uitvoering neemt met een klein beetje speling, de C3 uitvoering (deze heeft iets meer speling dan de standaard uitvoering. De C4 heeft nog meer speling. De C2 heeft minder speling dan de standaard uitvoering). De trapas zit namelijk nooit onbeweeglijk in een frame, De trapas/lagers/frame zullen altijd wat bewegen/wrikken t.o.v. elkaar, door wat speling in het lager kan dit beter opgevangen worden. Een standaard uitvoering kan dit minder goed opvangen en zal daardoor een hogere slijtage en kortere levensduur hebben. Veel lagers zijn ook in een afgedichte versie te krijgen, dan is één of beide kanten afgedicht met rubber of metalen plaatje. Bij een trapas lijkt het mij niet onverstandig om een lager te nemen wat aan een kant een rubber afdichting heeft. Dan wordt het vocht en vuil van de straat goed buiten gehouden en kan je, als je er behoefte aan hebt, het lager ook nog smeren. Ik vrees dat je een tijdje achter de computer zal moeten doorbrengen om wat te vinden. Als je leverancier bij je in de buurt hebt, leg ze het probleem eens voor. Misschien dat zij een oplossing weten voor een afwijkende maat. Er worden heel veel afwijkende maten gemaakt voor industriele toepassingen. Ik ben ook wel eens vulbussen tegengekomen voor tussen as en lager, deze waren afkomstig van de lagerfabrikant. Er zal vast wel iets passend te vinden/maken zijn.
     Gr. Erwin

 3. Hoi Iedereen,
  Cees heeft me een paar foto’s van de naaf zoals ie heel creatief door iemand geïmproviseerd is.
  Het is inderdaad dezelfde Bayliss Whiley als in mijn Junkcer.
  http://www.transportfiets.net/2011/09/20/bayliss-wiley-mooiii/
  Iemand heeft de lagerdelen van de as afgedraaid en daar industrielagers overheen geschoven. Die zijn vervolgens weer in de originele cups geschoven.
  Die zaten er nog bij dus er hoeft alleen maar een andere BSA trapas in en Cees kan weer fietsen! Nou nog even kijken of er een as te vinden is met de goede lengte en waar de lagerdelen op de goede afstand zitten. Dan kan ie er zo in. En een paar nieuwe cups heb ik ook nog wel liggen. Dat BSA spul is relatief makkelijk aan te komen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 4. hoi Cees

  Het is mij bekend dat fietsenmakers dergelijke trapassen repareren/reviseren door in de BSA cups industrie lagers te monteren het is een goede manier om de trapas weer voor lange tijd draaiend te houden .

 5. Hallo,

  Bedankt voor de tips en info. Ik heb lopen zoeken op internet en ben inderdaad lagers tegekomen die in een behuizing van een Honda Quad zitten. Kosten rond de € 30,- per stuk.
  Daar heb ik ook al van iemand gehoord dat deze waarschijnlijk ook niet passen, iets andere maat dan ze opgeven, maar daarin tegen toch ook erg prijzig.
  Maar ik heb mijn hoop op Charles gevestigd want die had misschien een andere as voor mij liggen.

  Groetjes Cees.

 6. Beste Cees,

  Zijn er geen naaldlagers in een passende maat te vinden of is de ruimte niet met (metalen of PVC) bussen op te vangen? Ik heb begrepen dat naaldlagers een zeer lange levensduur hebben. Kan iemand mij iets vertellen over de wrijving? Ik heb het idee dat deze lagers die met cilinders werken misschien meer wrijving hebben (groter raakoppervlak).
  Ik heb wel eens gehoord dat je vrij gemakkelijk naaldlagers in de cups van oude SA voornaven kunt schuiven. Heeft iemand hier ervaring mee?

  Mvg,

  Yorick.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *