Fongers TR 1940

Onlangs ben ik eindelijk in het bezit gekomen van een Fongers transportfiets (de derde in het land die ik ken). Hij stond op Marktplaats, maar bijna niemand heeft hem gezien want ik heb gelijk ‘toegeslagen’ omdat ik dit model perse in mijn collectie wilde hebben (die inmiddels een 20 modellen omvat vanaf 1901). Ca. vijf jaar terug is deze fiets ook al eens verhandeld via MP, daar had ik nog de foto van die ook op deze site staat (rubriek Fongers).

Hoewel ik geen ‘transportfietsman’ ben heeft het absoluut iets om met zo’n machine rond te rijden; wat een massa, wat een wegligging (kan zelfs met losse handjes rijden) en toch licht trappend door het kleine verzet. Maar vooral de looks van deze m.i. zeer zware fiets doen het : wat een compositie van rek, spatbordenstangen, zadel en banden (26 x 2) ! Alles aan deze fiets is nog origineel, dat zie niet veel bij dit soort werkpaarden. Aan de slijtage van de pedalen is te zien dat de fiets niet meer dan ca. 4.000 km heeft gereden en waarschijnlijk al lange tijd ‘op het droge’ staat. Kortom het mag duidelijk zijn dat ik er zeer ingenomen mee ben.
Als leden van club nog opmerkingen of tips voor revisie hebben hoor ik dat graag. Meer foto’s op aanvraag beschikbaar.

Groet,
Jos Rietveld,
Groningen

17 gedachten aan “Fongers TR 1940”

 1. Hoi Jos.
  Gefeliciteerd. Het is echt een heel mooie. Ik zou ‘m mooi schoon maken en fixeren. Verder niets meer aan doen. Laat de geschiedenis spreken.
  Groeten,
  Roeland.

 2. Hoi Jos,
  Van mij ook de felicitaties. Het gebeurt niet heel vaak dat je een fiets in dergelijke staat aantreft en als er inderdaad maar zo weinig mee gefietst is zou ik de goede raad van Roeland opvolgen en er verder niet te veel aan veranderen.
  Het is mij een keer overkomen dat ik een Juncker http://www.transportfiets.net/2011/07/15/weer-een-mooie-fiets-de-weg-op/ heb gevonden die nog steeds het zelfde is op de banden na omdat er weer veel mee gefietst wordt en de koplamp omdat ie er niet meer op zat.
  Ik zelf vind het leuk om te sleutelen en heb de fiets volledig gedemonteerd en alle draaiende delen schoongemaakt, opnieuw in het vet gezet en afgesteld waardoor ie nu weer fietst als een nieuwe.
  Verder heb ik er niets aan gedaan omdat ik het met Roeland eens ben dat je best mag zien dat het een oude fiets is.
  Als er dan mensen zoiets vragen als “Fietst dat niet zwaar meneer?” moet ik altijd een beetje lachen.
  En verder ben ik natuurlijk stikjaloers dat ik hem niet heb gevonden maar hij is gelukkig goed terecht gekomen.
  Ga je mee met De Grootte Transportfietstoer dit jaar?
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 3. Hallo Jos

  Dit is de Fongers waar ik me ook altijd aan vergaapt heb sinds die foto uit de rubriek Fongers .
  Ik vind het een PRACHT machine ! heel bijzonder en ben blij dat het bij een liefhebber terecht gekomen is .
  hoop echter ook dat die niet zo maar ergens op een zolder wordt gestald maar dat die bij evenementen Van de Oude Fiets e.d. ook gebruikt gaat worden zodat we ons allemaal aan deze machine kunnen vergapen .

  Groet Marcel .

   1. Ik heb de fiets net een paar dagen binnen; hij staat in mijn kelder; over een maand of twee hoop ik ermee aan de slag te gaan (ik heb nog twee Fongers fietsen die voorgaan…) en zal ik de as opmeten.

 4. Hoi Jos en Isa,
  Misschien een goed idee voor een familiereünie tijdens De Grootte Transportfietstoer?
  Kunnen wij jullie, Fam. Fongers ook allemaal leren kennen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Wanneer is die toertocht weer?
   NB ‘Grootte’ kan echt niet, dat betekent omvang; als het woord ‘oud-nederlands’ is bedoeld kun je het hebben over over ‘groote’.

 5. “De Grootte Transportfietstoer” is een naam. Heeft niets met oud Nederlandsch te maken.
  Er is een mail naar Bas onderweg over De Grootte Transportfietstoer met een paar voorstellen over de datum en de route. Staat waarschijnlijk vandaag of morgen op deze site.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 6. Hoi Jos,
  Een hele leuke met veel humor.
  Maar ook mooie fietsen en mensen die er graag gebruik van maken. Veel eten wat iedereen voor elkaar meeneemt en een hoop mooi weer.
  Voorbeelden genoeg.
  Kijk maar even naar de voorgaande edities.

  http://www.transportfiets.net/2010/06/18/de-grote-transportfietstoer-nr-2/

  http://www.transportfiets.net/2011/07/13/fotos-rondje-van-skik/

  http://www.transportfiets.net/2011/05/15/de-grootte-transportfietstour-2011/

  http://www.transportfiets.net/2011/05/12/route-zondag/

  http://www.transportfiets.net/2010/12/13/zondag-15-mei-2011-grootte-amsterdamse-transportfietstoer/

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 7. Jos gefeliciteerd met je prachtig en monumentale aankoop! Twee jaar geleden was dit geweldige trekker geweest in de Fongerstocht door ‘Stad’. Hoop dat geweldige deze tocht ooit een deel 2 krijgt. Reed samen met mijn dochter mee met een toen nog ongerestaureerde herenfiets met bruine fietstassen.
  Groeten René

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.