Transportfietsruildag Tilburg 15 oktober

Charles, Frits, Marcel, Lander, Sjoerd en andere marktkooplieden, dank voor de goede organisatie. Zeker voor herhaling vatbaar!

Workshop wielen spaken van Charles.

Workshop wielen spaken van Frits.

Proefritje met de Hirondelle van Maarten.

Brede spatborden, Roelewiel-kettingkasten, brede velgen, transportsturen, nieuwe oude transportzadels, melkbushouders, Torpedo-naven, transport-crankstellen, Vredestein Transport Extra Zwaar-banden, grote handvatten, alles wat normaal uiterst moeilijk verkrijgbaar is, werd vandaag bijna te geef van de hand gedaan.

Meer foto’s hier (met dank aan Herman).

Meer info hier!

65 gedachten aan “Transportfietsruildag Tilburg 15 oktober”

  1. Mischien een idee voor iedereen die al lang of speciaal iets zoekt en ook naar die dag komt , omdat nu al aan te geven zodat anderen het dan kunnen zoeken en meenemen .
    Zo moet m,n Rat Bike plaats maken voor een ander Rijwiel en neem ik het frame mee met daarin een trapas en cranckstel .

  2. Wielen spaken op 15/10?

    Als er liefhebbers zijn die moeite hebben met het spaken van een wiel….

    Laat het even weten, dan kan ik wel wat gereedschap meenemen om ter plaatse wat uitleg te geven of om een wieltje te spaken.

    Zorg wel voor de juiste spaken en nippels.

    Frits

    1. Hoi Frits,
      Leuk idee, workshop wielen spaken!!
      Mag ik ook meedoen?
      Misschien kunnen we nog iets leren van elkaar.
      Ik zal mijn spaaksleutel meenemen. Niet lachen maar dat doe ik met een Bahco, Made in Sweden. Als je hem ziet snap je het wel.
      Kan jij trouwens iets zeggen over het verschil in kwaliteit? Vroeger-nu, RVS-staal, Sapim of andere merken?
      ‘k Zie je de 15e
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

      1. RVS-spaken werden blijkbaar al in de jaren dertig gebruikt. Ik vind echter dat ze te “mooi” zijn in mijn zwarte fietsen, dus gebruik ik geen rvs.
        Mijn leverancier heeft alleen Sapim, dus ik ook!
        Wel bewaar ik (bijna) alle spaken van de wielen waarvan de velgen naar de schroot gaan, gewoon omdat ik wegkieperen kapitaalvernietiging vind.
        Nieuwe verzinkte spaken van Sapim behandel ik , voor het invlechten, met azijn en staalwol/schuurspons. Hierdoor krijgen ze een NOS uitstraling en ziet je wiel er perfect uit.
        Charles, workshop wieltje spaken kan in het programma!
        Ik zal kijken of ik een linkse en rechtse velg (jazeker!) mee kan nemen om het verschil in vlechtpatroon te laten zien. Verloop nippels 13-14 en 14-13 heb ik ook nog liggen.
        Ik probeer ook enkele antieke gereedschappen mee te nemen voor de workshop, succes verzekerd…..
        Als er mensen zijn met veel gebroken spaken, vaak met het “kopje”aan de binnenzijde: de oplossing is nabij!

        Frits van den Wittenboer

        1. Hoi, Frits
          Bedoel je soms de “roest vrije” spaken uit de jaren dertig (en eerder) ? Dat is namelijk geen roest vrij staal. Deze spaken hebben een soort chemisch bad gehad waardoor er een roestwerende zwarte oxide laag op zit. Dat roestwerend moet je ook met een korreltje zout nemen, want je moest er af en toe wel een doekje met olie overheen halen om ze roestvrij te houden.
          Gr. Erwin

        2. Hoi Frits,
          Het lijkt me interessant om eens uit te diepen hoe het komt dat spaken breken.
          Het is mij echt nog nooit overkomen dat er een spaak brak tijdens het fietsen. Alleen maar als ik ze probeer te spannen of te demonteren. Het valt me daar bij op dat spaken bijna altijd breken in het stukje van de nippel waar geen schroefdraad zit. Mijn gedachte daarover is dat er, tijdens het stallen na een regenbui water in de nippel loopt waardoor de spaak op die plek gaat roesten en dus materilaal verliest en verzwakt.
          Er wordt veel geschreven over het breken van spaken maar ik omdat het mij nog nooit overkomen is kan ik me niet voorstellen dat het door normaal gebruik kan komen.
          Ander ding wat ik kan bedenken is dat spaken na het “inrijden” niet nagespannen worden waardoor er te weinig spanning op blijft waardoor er materiaalmoeheid optreed.
          Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen is dat spaken ook onderhoud behoeven en dat een goed gespaakt wiel geen last heeft van gebroken spaken.
          Daarom lijkt het me leuk om daar op de ruilbeurs eens aandacht aan te besteden.
          En Frits, wat kosten de spaken bij jouw fietsenmaker? Sapim is over het algemeen wat duur maar misschien is jouw fietsenmaker wel goedkoop met die dingen.
          Groetjes van mij,
          Charles Waagenaar

          1. Hoi, Charles
            Spaken breken ook bij de nippel als de spaken een te grote hoek maken t.o.v. de velg. De nippel kan dan niet voldoende meegeven en je krijgt dan een lichte knik bij de overgang nippel-spaak. Of je moet natuurlijk een linker nippel in een rechts velggat hebben gedaan (ben ik wel eens tegengekomen). Spaakbreuk bij de kop is in het algemeen een normale “vermoeidheids” breuk. Bij iedere omwenteling krijgt de spaak afwisselend duw en trek belastingen te verduren en na verloop van tijd zal er bij het bochtje metaalmoeheid optreden en breekt de spaak daar. Bij te los zittende of zware belasting (zoals mensen achter op nemen) zal dit eerder gebeuren. Trouwens als je spaken te los zitten breekt je velg op een gegeven moment ook in stukken. Als je spaken te strak zitten krijg je scheuren bij de spaakgaten. Bij sommige naven met een dunne (stalen) flens (zoals de rechter kant bij Sturmy Archer 3 versnellings naven met trommelrem) is het verstandig een ringetje achter de spaakkop te doen. Anders willen de spaakkoppen bij deze flens wel eens voortijdig breken. Zorg ook dat je spaken hebt van een goed merk, b.v. Sapim, Alpina, DT-Swiss. Oudere merken zoals Lemet of Indian (is Sapim) zijn ook goed. Als laatste; bij oude velgen moet je nippel plaatjes gebruiken. Het schijnt dat deze gesoldeerd zijn terwijl moderne gelast zijn. Ik weet niet wanneer de overgang is van gesoldeerd naar gelast, wie het weet mag het zeggen. Het lijkt mij zowiezo niet onverstandig om bij een transportfiets nippelplaatjes te gebruiken. De belasting van de velg bij het spaakgat wordt dan wat beter verdeeld.
            Gr. Erwin

          2. Even snel gerekend komen de SAPIM spaken op 15 cent, de nippels ook op 15 cent per stuk.
            De beide plaatjes kosten 1 cent per stuk……

            Voor 15/10 komen daar de bezorgkosten nog bij…..een kopje koffie.

            Frits

  3. Hallo Frits,

    Het is wel iets dat ik graag wil leren voor dat ik dood ga!! Ik heb een 26″ bakfiets/transportfiets velg die gespakt moet worden. Spaken en nippels heb ik al. Misschien is wel een boormachine nodig om de gaten van de naaf groter te maken, i.v.m. de spaak dikte.

    Groet,

    Lander.

    1. En die boortjes van extra hard materiaal breken erg snel, dus zal je ook een boorstandaard of kolom boormachine moeten gebruiken. Het hangt trouwens ook van de naafhuls af of het boren makkelijk gaat. Het kan zijn dat hij alleen bij de kogelbanen gehard is, maar ook dat de volledige huls een oppervlakte harding heeft ondergaan. Ik vermoed dar de oude naven geheel waren gehard en de latere plaatselijk (Wie het zeker weet mag het zeggen).
      Gr. Erwin

    2. Spaak 13 is waarschijnlijk de normale dikte voor je naaf. Dit moet je uitgangspunt zijn. Als dan de gaten in de velg iets te groot zijn kunnen we nippel-plaatjes gebruiken om dit verschil op te vangen. Het opboren van naaf en/of velg heeft voor mij geen voorkeur.

      Frits.

  4. Hoi Erwin en Lander,
    Je vermoeden wordt door mij bevestigd omdat ik het al eens geprobeerd heb. Ik kwam er niet doorheen. Ook niet met een kolomboormachine en de naaf was niet zo heel oud. Uit de jaren vijftig.
    Er is hier al een keer iets voorbij gekomen over dit onderwerp waarbij er iemand vertelde dat het wel gelukt was. Ik ga er maar van uit dat de suggestie van Erwin dat er verschil in hardheid bestaat klopt.
    Het aardige van het verhaal is dat de ene naaf de andere niet is en dat er een duidelijk verschil van kwaliteit bestaat ook al zien ze er het zelfde uit of zijn de onderdelen uitwisselbaar.
    Het is moeilijk te zeggen of je de spaakgaten op kan boren voor dikkere spaken. Kwestie van uitproberen.
    Ik moet er wel bij zeggen dat de mogelijkheid bestaat dat je door de harde laag heen komt of door het chroom of nikkel en dat je dan meer kans op oxidatie hebt.
    Ik bedoel maar te zeggen dat als je een mooie naaf hebt en je wil hem mooi houden dat je dan beter niet kan gaan boren.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  5. hallo allemaal,

    Ook in het transportfietstijdperk waren ze technisch niet van gisteren. Het niveau van materialenkennis was zover ontwikkeld dat vitale onderdelen (en dan bedoel ik geen bel, verlichting o.i.d.) alleen werden gebruikt voor het doel waarvoor zij waren gemaakt. Dus geen spaak 10 in een naaf monteren waar eigenlijk spaak 12 in hoort, door die dikkere spaken wordt er meer kracht op de naafhuls uitgeoefend waarop deze niet is berekend. Om die reden kon je bijv. het grote tandwiel voor de overbrenging van een JLO alleen op een F&S carriernaaf schroeven en niet op de standaard F&S-naaf. Ik sluit me dus aan bij Charles: beter niet gaan boren.

    groeten,
    Arnold

  6. Spaken voor de ruilbeurs in Tilburg,
    Nu we het toch over gaten en spaken hebben, als er iemand spaken nodig heeft dan kan ik ze meenemen.
    Ze kosten dan € 0,37 per spaak + nippel.
    Voor nippelplaatjes komt er een paar cent bij.
    Even de dikte en de lengte en hoeveel je er wilt hebben doorgeven en ik zorg dat ik ze bij me heb. info@fotomaan.nl
    Sapim heeft een handige tool op haar website staan om de spaaklengte te berekenen.
    http://www.sapim.be/index.php?st=spokelength&taal=nl
    De spaken zijn van het merk Alpina uit Italië.
    Als ik maandag weet wat ik mee moet nemen zijn ze er zeker.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Beste Charles, Frits( heb beide gepost)….,

      ben nog op zoek naar de spaken en nippels, dikte spaak 13 lengte 29.4mm. Ik heb 2 paar fietsen, die ik wel wil voorzien van nieuwe spaken en nippels.Totaal spaken 72 + 76=148 st. Ik vermoed dat deze as zaterdag niet allemaal opnieuw gespaakt kunnen worden tijdens de workshop? Wat is mogelijk?Graag hoor ik van je of jij deze kunt leveren en wat de mogelijkheden zijn. (bijvoorbeeld deze wielen door derden laten spaken tijdens workshop?) Ik hoor het graag van een van jullie,
      Maurice

      1. Hoi Maurice,
        Ik zal kijken of ik ze heb (weet ik morgen) maar als Frits ze ook meeneemt zitten we met een dubbele hoeveelheid.
        Als Frits even laat weten of ie ze wel of niet meeneemt dan weet ik ook weer wat ik mee moet nemen.
        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

        1. Ik ga morgen kijken in m’n voorraad.
          Maar 148 zal ik er zeker niet hebben.
          Wel zal ik div. nippels 13 meenemen, deze liggen al klaar….

          Frits

          1. Hoi Frits,
            Zal ik dan maar spaken meenemen voor Maurice? Ik koop ze overigens met nippels dus die komen dan ook mee.
            Nippelplaatjes doe ik dan ook maar. Die kan ik zelf ook nog wel gebruiken als niemand ze nodig heeft dus dat maakt niet uit.
            Groetjes van mij,
            Charles Waagenaar
            Groetjes van mij,
            Charles Waagenaar

          2. Beste Frits, de plannen zijn gewijzigd ik kan geen 4 wielen leveren voor as zaterdag, 2 stuks wel voor de workshop. Maten en aantallen zijn gewijzigd . Charles regelt de spaken
            toch bedankt, tot zaterdag

            Maurice

  7. Hallo Charles, Frits en de rest,

    Bedankt voor jullie advies! De spaken die ik heb zijn nummer 12. Bij Cito gehaald. Ik ga dan van de week kijken of ze nog spaken heeft van nummer 13 en in de juiste lengte.
    Marcel, ik neem de dynamo wel voor je mee! Daar was ik al van plan.
    Charles, weet jij of Toon Mensinck ook komt met zijn spullen? Ik heb 26″ spatborden nodig, en dat heeft hij wel.

    Groet,
    Lander.

    1. Hoi Lander,
      Het is mij niet bekend of Toon Mensinck ook komt. Hij is welkom maar ik ben niet bezig geweest om wie dan ook persoonlijk uit te nodigen. Alles wat ik heb gedaan is de ruilbeurs hier op de site bekendmaken en verder iedereen waar ik van weet dat ze op een of andere manier geïnteresseerd zijn in transportfietsen een mail gestuurd.
      Ik zal Toon ook nog een mail sturen en als hij iets laat weten dan vermeld ik dat hier op de site.
      Verder is iedereen vrij om zijn eigen netwerk te gebruiken om de ruilbeurs wereldkundig te maken.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

    2. ik heb wel 26″spatbordensets bij me, maar dat zijn wel “gewone”voor 26×13/8. Wel NOS.

      En Lander, als je de lengte even doorgeeft kan ik even kijken of ik je spaken heb liggen.

      Frits

      1. Beste Frits,

        ben nog op zoek naar de spaken en nippels, dikte spaak 13 lengte 29.4mm. Ik heb 2 paar fietsen, die ik wel wil voorzien van nieuwe spaken en nippels.Totaal spaken 72 + 76=148 st. Ik vermoed dat deze as zaterdag niet allemaal opnieuw gespaakt kunnen worden tijdens de workshop? Wat is mogelijk?Graag hoor ik van je of jij deze kunt leveren en wat de mogelijkheden zijn. (bijvoorbeeld deze wielen door derden laten spaken tijdens workshop?) Ik hoor het graag van je,
        Maurice

  8. Hoi Lander,
    Nog even over gaten en spaken.
    De schroefdraad van een spaak is gewalst. Dat wil zeggen dat er geen materiaal weggehaald is zoals bij draad snijden waardoor de diameter op het gedeelte van de schroefdraad dikker is dan de rest van de spaak.
    Het is mij wel eens gelukt om spaak 12 door gaten die eigenlijk voor spaak 13 zijn te krijgen door de spaak als het ware door het gat heen te “schroeven”.
    Als je dat gaat proberen moet je even oppassen dat je de draad niet beschadigd anders loopt de nippel er niet meer soepel overheen met alle gevolgen van dien. Het is meer een noodmaatregel (verkeerde spaken gekocht en geen kosten meer willen maken) dan een aanrader maar het is mij wel eens gelukt met een positief resultaat.
    En nog even dit als aanvulling. In Duitsland was het niet gebruikelijk om andere mensen achter op je bagagedrager mee te nemen. Daar bestond dan ook geen belasting op spaken van achterop springende mensen. Vandaar dat het in Duitsland gebruikelijk was om de lichtere spaak G14 in het acherwiel te gebruiken. Ik heb twee naven, een F&S Torpedo en een Perry (Made in England) waar alleen maar spaak G14 in kan en wat ik dus ook gedaan heb.
    Ik heb gemerkt dat als zo’n wiel goed gespaakt is (in alle bescheidenheid) het best flink belast kan worden zonder dat het kapot gaat. Die van mij zijn beide nog heel.
    De flens waar de gaten in zit is bij naven van F&S voor spaak G14, G13 en G12 net zo dik. De in de naaf ingeslagen getallen die er bij horen zijn respectiefelijk 2,4 2,8 en 3,2. Het vermoeden is dan ook dat de flens enige overcapaciteit heeft en sterk genoeg is.
    Bij voornaven wil het wel eens anders zijn. Als je daar de gaten groter wilt maken wordt de flens echt verzwakt en omdat er bij transportfietsen daar de grootste belasting op komt is in zo’n geval een wiel sterker met dunne dan met dikke spaken.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  9. Hoi Erwin,
    Als ik een wiel van een transportfiets spaak leg ik bij nippels voor spaak 13 een revetje van 5mm onder de nippel inplaats van een nippelplaatje. Dat vormt zich eningszins naar de velg maar net niet genoeg om het randje van het gat in de velg te belasten. Daardoor kan je de spaken mooi op spanning zetten (bij spaak 12 bijvoorbeeld) zonder dat je bang hoeft te zijn dat je velg bij het gat gaat scheuren. Volgens mij is het net even iets sterker dan een nippelplaatje. Ik weet het niet zeker maar volgens mij zijn ze ook nog goedkoper.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  10. Hallo Frits,

    Bedankt voor je aanbod. Ik ga morgen kijken of Cito open is, en of ik de spaken kan ruilen. Als ze niet de juiste maat heeft, dan laat ik je even weten.
    Groet,
    Lander.

  11. Voor iedereen die naar de ruilbeurs komt kan ik brede dikke velglinten meenemen. Die neem ik sowieso mee maar als iemand er meer nodig heeft dan moet ie dat ook maar even laten weten.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Spaken 294 had ik al bijbesteld….en komen via spoedbestelling binnen.

      Doe mijn best om extra spakenlineaals en spaaksleutels mee te nemen.

      Charles, kun jij zorgen voor een of twee tafels voor onze workshop?

      Frits.

      1. Hoi Marcel,
        Ze zijn van Zwarte rubber maar niet van die dunne van tegenwoordig.
        Voor de maat 26 én 28 dus op 28 zitten ze lekker strak.
        Ik neem ze zaterdag mee dus dan kan je even kijken.
        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

  12. Hallo Charles en Frits,

    Gisteren bij Cito langs gefietst, maar het was gesloten. Ik weet dus tot vrijdag niet of ik de spaken kan krijgen. Daarom wou ik vragen of jullie spaken voor mij hebben liggen voor zaterdag. Ze zijn 26,5 cm lang en dan G13.
    En Charles, heb jij brede velglinten voor 26 inch?
    Ik hoor het wel,
    Groetjes,
    Lander.

  13. Hoi Charles,

    Neem maar dan die spaken alsjeblieft voor mij mee, want bij Cito heb ik ze niet kunnen ruilen.
    Ik krij ook de kriebels!
    Tot morgen!
    Groet,
    Lander.

  14. Ook dit was weer reuze gezellig ! heb veel gelachen .
    Bedankt Charles voor het organiseren TOPPIE petje af ! .

    Groeten aan iedereen Marcel .

  15. Hoi Herman, Marcel, Bas, Maurice, Lander, Erwin, Cees, Frits, Sjoerd, Maarten, Jim, Tinus en iedereen die ik nog vergeet,
    Hartelijk bedankt voor de superdag!!
    Ik heb me uitstekend vermaakt en weet nu dat we het vaker moeten doen. Dus op naar volgend jaar.
    Eerst nog even de toerrit van Sjoerd en De Grootte Transportfietstoer en dan weer een ruilbeurs.
    Super!!
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi Charles,

      Wij vonden het heel leuk om eens mee te maken. Ook het spaken van wielen was heel leuk om te zien en doen. Super georganiseerd. Zeker voor herhaling vatbaar.

      Groetjes Cees.

      1. Hoi Cees,
        De volgende keer is al in de maak. Ik ga volgende week foto’s maken van de locatie voor volgend jaar 6 oktober.
        We gaan er dan ook wat meer werk van maken en hebben verschillende vrijwilligers nodig. Iedereen die mee wil werken is welkom.
        Concrete info komt spoedig.
        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

  16. Beste Charles,

    bedankt voor het organiseren van deze ruilbeurs en workshop spaken samen met Frits , dank hiervoor !
    Ik vond het leuk om kennis met eenieder te maken, en heb er van genoten! Zeker voor herhaling vatbaar

    grieten

    Maurice

  17. Hoi Erwin en Marcel,
    Die rode loper daar hebben we nog héél véél meters van en die kunnen we overal neerleggen. Het Nachtburgemeesterbureau is er volgend jaar niet meer dus dan zullen we iets anders moeten verzinnen maar dat is waarschijnlijk al geregeld als jullie het niet erg vinden om weer naar Tilburg te komen.
    Deze keer was duidelijk een “try-out” en als er iemand ideeën heeft om voor volgend jaar mensen uit te nodigen, publiek én standhouders dan kan dat want ik zet het licht op groen voor volgend jaar.
    Weer in oktober en wel op zaterdag 6 oktober 2012
    Schrijf het maar vast in je agenda want het veranderd deze keer niet meer.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  18. Beste mensen,

    Dopen jullie de schroefdraad van de spaak ook eerst in de rauwe lijnolie, zoals dat vroeger ging?

    Groeten, Yorick.

  19. Hoi Yorick,
    Ik gebruik daar Owatrol voor wat ik een beetje verdun met gekookte lijnolie. Is te koop voor € 5.- bij de doe-het-zelf-zaak.
    Bij veel velgen is er bij het ventiel gat meer materiaal weggeroest dan elders in de velg. Vroeger werden er ook katoenen velglinten gebruikt. Die houden vocht vast wat langs de spaaknippels door de spaakgaten naar binnen sijpelt. Als je daar ook wat lijnolie of Owatrol in laat zakken dan sluit dat de ruimte tussen de nippel en de velg af zodat er geen water meer in kan komen. Het blijft ook lang flexibel.
    Je moet daar natuurlijk we zin in hebben. Het is onderhoud waar je even voor moet gaan zitten maar als je het er voor over hebt om regelmatig met vet, rijwielolie en lijnolie of Owatrol onderhoud te plegen dan komt dat de levensduur van je fiets wel ten goede.
    Het zadeltasje met gereedschap werd ooit standaard bij een fiets geleverd. Een van de dingen die er in zaten was een oliespuitje. De olie die gebruikt wordt om de bewegende delen van een fies te smeren heeft niet alleen een smerende funtie maar verdunt het vet wat de neiging heeft om te hard te worden om in de lagers zijn werk te kunnen doen.
    Door de olie blijft het smeuïg zodat het blijft smeren. Daarom zeiden mensen van twee generaties ook altijd “een druppeltje olie doet wonderen”. Het moet namelijk niet te veel zijn anders verdwijnt het vet te snel.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  20. De Ruilbeurs voor Transportfietsen en Onderdelen daarvan heeft groen licht gekregen.
    Het gaat gebeuren op zaterdag 6 oktober 2012 in Tilburg.
    De Hall of Fame in Tilburg is verhuist naar het terrein van de voormalige NS werkplaats in het hartje van Tilburg.
    Prachtige gebouwen van meer dan 100 jaar oud waar weinig tot niets aan verkloot is. Alleen het meest noodzakelijke is aangepast aan de eisen van de tijd zodat de sfeer mooi aansluit bij de nostalgische romantiek die door én het gebouw én de antieke fietsen wordt bevestigd.
    Er is een binnenlokatie, een buiten lokatie en een patio van 50 bij 50 meter.
    De gebouwen die de vriendelijkheid van voorbije tijden ademt sluiten mooi aan bij de intentie van de organisatie die er naar streeft de ruilbeurs een symphatiek karakter te geven en probeert dat te bewerkstlligen door iedereen te vragen initiatieven te ontplooien ter meerdere eer en glorie van deze luisterijke dag.
    Het zou wel eens kunnn zijn dat de organisatie een kleine bijdrage moet vragen aan de bezoekers maar omdat er op dit moment van de ontwikkelingen nog geen overzicht is i.v.m. eventuele kosten kan daar alleen maar over gezegd worden dat het nooit echt veel kan worden. We denken in “één of enkele euro’s”.
    Dit is slechts een aankondiging. Verdere informatie wordt via deze site en de nieuwsbrief verspreid.
    Mocht u de nieuwsbrief willen ontvangen dan volstaat een mailtje naar info@fotomaan.nl met de mededeling “nieuwsbrief Ruilbeurs”
    Groetjes van de organisator,
    Charles Waagenaar

      1. Hoi Maurice,

        Jazeker! Maar niet in oktober omdat Simon van Erp, Antieke Fietsen in Den Bosch op 14 oktober ook een beurs heeft georganiseerd.

        http://www.oudefiets.nl/index.php/component/jevents/icalrepeat.detail/2012/10/14/26/20/fietsen-verzamel-beurs?Itemid=1

        Ik had de mijn op 6 oktober gepland dus dat doen we maar wat later.
        Het voorjaar lijkt mij een goed tijdstip.
        Ik heb er genoeg ruimte voor en we kunnen er misschien ook nog wel De Grootte Transportfietstoer aan koppelen. Ik moet nog iets verzinnen over de manier waarop.

        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

  21. hoi charles,
    leuk initiatief voor de liefhebbers ben er graag bij 6.10.2012 en een bijdrage voor entree is tegenwoordig gewoon kijk maar naar al die vlooienmarkten van tegenwoordig.

    gr.koos

  22. Hoi Koos,
    Bedankt voor de geruststellende woorden wat betreft de bijdrage maar we willen niet op een commerciële markt gaan lijken vandaar dat ik er graag duidelijk over wil zijn.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  23. Beste lieden,

    Het is mij duidelijk geworden dat U allen het nodige af weet van transportfietsen. De torpedo naaf van mijn transport fiets is gesneuveld. Het apparaat zat er nog maar anderhalf jaar in. Hoe zou dit kunnen komen en voor mij belangrijker. Hoe lang hoort zo’n naaf mee te gaan?

    Alle ideeën hierover stel ik zeer op prijs.

    Groet Maarten

    1. Hoi Maarten,
      Langer dan anderhalf jaar in’t ieder geval. Wat is er kapot gegaan?
      Het is zo niet echt gemakkelijk te zeggen hoe dit zou kunnen komen.
      Heb je het wiel en de naaf al gedemonteerd?
      Kan je er een paar foto’s van maken.
      Trapt ie door?
      Remt ie niet meer?
      Is de as gebroken?
      Zit er veel speling op?
      En héél belangrijk, maak je niet druk, die wordt wel weer gerepareerd. Onderdelen genoeg maar dan moet wel even duidelijk zijn wat er mee is.
      En nog even over de levensduur, er fietsen op dit moment mensen rond met Torpedo naven van voor de jaren 30 die nog origineel zijn. Niet gereviseerd dus.
      Die van jou zou het nog wel even moeten doen.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *