Nieuw oud zadel van Germaan

Marcel heeft dit Germaan-zadel gemaakt, samen met enkele oud-medewerkers van een bekende zadelfabrikant.
Bij wijze van experiment zijn zadels van verschillende rijwielfabrikanten zo waarheidsgetrouw mogelijk gereproduceerd, met gebruik van de originele machines en stempels.
De zadeldekken zijn van nieuw leer. De oude onderstellen zijn gerestaureerd, waarbij bijna alle onderdelen afzonderlijk werden gepoedercoat. Waar noodzakelijk zijn onderdelen vervangen voor nieuwe “old stock”.

Marcel, dank voor dit sieraad voor mijn fiets!

16 gedachten aan “Nieuw oud zadel van Germaan”

 1. Hoi Marcel,
  Prachtige zadels, door de speciale aandacht waarmee ze gemaakt zijn beter dan vroeger.
  Op mijn Gazelle en de Locomotief van Sandra zit er ook zo’n zadel en ik kan alleen maar zeggen dat het topkwaliteit is. Prachtig afgwerkt, zit heerlijk en is duurzaam.
  Een aanrader voor iedereen met een oude kwaliteitsfiets.
  Echt grappig is het feit dat ze ingereden moeten worden want de eerste 100km zijn ze zo hard als steen. Na een paar ritten ga je voelen dat het je eigen zadel is geworden.
  Echt fantastisch. Ik ben dan ook erg blij dat je het voor elkaar hebt gekregen. Zo’n onderstel kan ik me nog wel iets bij voorstellen maar om nieuwe leren dekjes te maken met de goede stempels er in vind ik knap.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Thanks

  Het was een experiment en erg arbeidsintensief ,sommige zadeldekken zijn geheel met de hand gemaakt ,en ook zijn de zelfde machines en orginele stempels gebruikt als vroeger .
  Wij wilden weten wat de mogenlijkheden waren omdat bij restauratie het juiste zadel vaak het probleem is .

  1. Hoi Marcel.
   Wat een geweldig mooi zadel en verhaal. Kun je er iets meer over vertellen? Ik ben heel benieuwd naar hoe je dit, met de oorspronkelijke machines, stempels etc., hebt weten te maken.
   Groeten,
   Roeland.

   1. Hoi Roeland

    Daar weet ikzelf niet zoveel van ik heb voornamelijk de onderstellen die ik had gerestaureerd , en daarvoor onderdelen bij elkaar gezocht .

    Groet Marcel.

    1. Hoi Marcel.
     Er staat me iets bij van een bezoek van leden van vereniging ‘de oude fiets’ aan de Lepperfabriek waar men een zadelparadijs aantrof. Oude machines, stempels etc. Ik dacht dat je stiekem alle machines aan had gezet om dat mooie zadel te maken. Toch een prachtige prestatie. Chappeau!
     Groeten,
     Roeland.

  2. Ha die Marcel,

   Ik heb deze Nieuwe Oude Zadels (NOZ) mogen aanschouwen tijdens de Transportfietsruilbeurs en ik moet zeggen, het zijn echt pareltjes. Topkwaliteit
   Een sierraad op iedere Oldtimer!

   Marcel, petje af.!

   Maurice

   1. Wie weet of Marcel nog zadels restaureert en ook fietsen. Ik heb een hele bijzonder Belgische Dienstfiets waar een zadel van gescheurd is en de kilometerteller moet gerepareerd worden waaronder het glas. Kortom een restauratie project waar ik iemand voor zoek die dat kan en wil doen.

    Dick Naafs
    Baarn

    1. Hallo Dick

     Ik ben daar niet meer mee bezig ,ik heb tijd en ruimte gebrek en ook nog de nodige projecten .
     Voorlopig kom ik aan veel dingen niet toe , moet eerst ook grondig opruimen .
     Misschien dat hier een andere liefhebber is die je verder kan helpen met opknappen van je dienst Rijwiel en anders probeer het op het forum van de oude fiets .

     Groet. Marcel.

 3. Dag Marcel,

  Ik ben zelf ook een zadel aan het restaureren, deze komt heel erg in de buurt van die van jou (ziet er trouwens top uit!). Vooral de opbouw van de veren en de rest van het ijzerwerk is vrijwel identiek.

  Alles werkt nog perfect alleen het deck is helemaal kapot, ik zoek iemand die dat met mij kan vervangen kun jij mij met iemand in contact brengen?

  Met vriendelijke groet,

  Luuk.

  1. Hoi Luuk

   Die meneer die het dek voor mij heeft gemaakt is met pensioen .
   Er komt ook wel het nodige bij kijken .

   [contactgegevens en verdere reactie op verzoek van Marcel verwijderd]

 4. Hallo Marcel! Het transportfiets zadel dat ik van je kocht in Tilburg is schitterend en maakt mn fiets helemaal compleet. We hadden het toen ook nog even over het verwijderen van (trapas)spieen gehad… en je vertelde me dat daar een stuk gereedschap voor is waarmee je de spie uit kan persen. Ik heb deze site afgezocht maar kwam het helaas niet tegen. Kan je me alsjeblieft een link sturen?

  Met vriendelijke groet en het allerbeste voor 2012!

 5. hoi Aleksis

  Dat vind ik GEWELDIG ! mischien kun je een foto posten bij het Germaan zadel van je Transport Rijwiel met het gerestaureerde zadel .
  Kunnen we zien hoe het eruit ziet .
  Voor de cranckspies zie :
  Losmaken van cranckspies , dat is het vervolg van de tuin decoratie
  een { Glimp uit het verleden } bij de onderdelen markt /beurs van de Vereniging De Oude Fiets werdt ook zo,n apparaat aangeboden weet niet hoe het officieel heet { iemand een idee ? } .

  Groet Marcel .

  1. Dat heet gewoon een spie pers of crankspie pers. Hou er wel rekening mee dat wanneer zo’n spie goed vast gerot zit, het ook niet met zo’n pers lukt. Ik heb vroeger ook met zo’n pers gewerkt en dat ding moest nog wel eens gelast worden omdat het holle gedeelte wat over de spie valt scheurde/barstte. Ze zijn niet gemaakt voor extreem vast zittende spie’s.
   De budget methode; de crank horizontaal zetten met ’t schroefdraad omhoog. Tussen de crank en grond een stevige holle stalen pijp zetten waarvan de binnenkant net iets groter is als de spie. Deze is om de klap op te vangen, anders beschadig je de lagers. Boven op het schroefdraad plaats je bijvoorbeeld een massieve stalen staaf en deze geef een paar flinke meppen met een mokertje. Spuit wel eerst de boel goed in met kruipolie en laat het een paar uur inwerken. En pas vooral op met je vingers. Als nu alleen het schroefdraad platter wordt en aan de onderkant is de spie geen micrometer naar beneden gekomen, wordt het tijd voor uitboren of andere destructieve methodes.
   Sterkte, Erwin

 6. Hoi Aleksis en Erwin,
  Er is nog een alternatief om cranckspieën te verwijderen maar dan moet je wel een stevige bankschroef en iemand die je helpt bij de hand hebben.
  Als je het schroefje van de draad van de spie hebt verwijderd van de linker cranck kan je met een beetje hulp de hele fiets op zo’n manier manoeuvreren dat de spie tussen de bekken van de bankschroef komt. Als je dan aan de tegenoverliggende kant van de schroefdraad van de spie een oude crank of dikke moer over het kopje van de spie schuift heeft de spie ruimte. Als je dan de (stevige) bankschroef aandraait met alles wat je hebt kan het zijn dat er nog steeds niets gebeurt. Meestal komt ie dan wel los maar als het echt erg is kan een klap op de bek van de bankschroef met een hamer van een paar kilo kan dan net genoeg zijn om de spie wel los te krijgen.
  Het is mij wel eens overkomen dat ik me na een dergelijke behandeling vertwijfeld omdraaide, een paar stappen zette en me vervolgens helemaal de tering schrok van de keiharde klap die ik achter mijn rug hoorde toen de spie na enkele seconden vertraging tóch nog loskwam. Wat een herrie!
  En nogmaals, met een bankschroefje van € 25.- van de bouwmarkt lukt zoiets niet. Je moet echt iets zwaars uit Engeland of zo hebben.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi, Charles
   Dat is inderdaad ook een goede methode. Twee personen is dan wel zo handig, gezien het gewicht van de gemiddelde transportfiets. Die bankschroeven van bouwmarkt kwaliteit ben ik ook niet zo overtuigd van, ik heb er al twee van doormidden gebroken . Hoewel ik ook een keer bij zo’n zware ouderwetse (waarschijnlijk vooroorlogs) de hele schroefdraadbus er uit gebroken heb. Ik neem aan dat daar door vele decennia lang zwaar gebruik gewoon wat scheurtjes in hebben gezeten. Bij normaal gebruik gaat zo’n exemplaar een leven lang mee.
   Gr. Erwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *