Bayliss Wiley, mooiii!!

Hoi Bas,
Omdat het stuur van mijn Juncker vast zat heb ik de hele fiets maar gedemonteerd zodat het wat makkelijker manouvreren was voor George Chardon van Fietsverzet om het stuur los te solderen zodat er wat makkelijker heetgestookt kon worden.
Ik moet hem nog terug krijgen maar daar komt ook nog wel bericht van.
De spieën zijn er met mijn bankschroef uitgedrukt wat verrassend makkelijk ging.
en toen kwam de prachtige trapas tevoorschijn. Het is een Bayliss Wiley type en van het type “BSA” dus met geschroefde cups. De as is nog in zeer goede staat en zeer zwaar uitgevoerd ondanks de dikte van 16mm. Er zit een bus in het trapashuis die wordt vastgezet met de cup aan de kettingkant. Aan de ander kant zit de contramoer die met een flens in het frame valt en aan de andere kant de bus vast zet. Hij heeft door de flens ook wat meer schroefdraad. Erg mooi uitgevoerd en door en door hard.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

8 gedachten aan “Bayliss Wiley, mooiii!!”

 1. Hoi Charles,

  Heb je toevallig ook nog foto’s met de lagers/cups en hoe het in elkaar zit. Ik heb nml. detzelfde fiets maar volgens mij zit er een andere as in met een vaste lager wat niet echt werkt.

  Groetjes Cees.

 2. Hoi Cees,
  Als het frame terug is van Fietsverzet zal ik nog wat foto’s maken. Bedoel je een industrielager zoals ze die bij SKF maken?
  Ik heb nog een Juncker staan in Tilburg en daar zit een type “Thompson” trapas in. Dit is type “BSA”.
  Industrie- of vaste lagers werden niet veel gebruikt. Volgens mij waren dat experimenten. Bij een Simplex toerfiets heb ik het wel eens gezien. Is het te doen om er foto’s van te maken en ze naar mij te mailen. Dan kan ik een keer kijken of ik er iets voor heb liggen.
  fotomaan@hetnet.nl
  ‘k Zie ze wel komen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 3. Hoi Charles, het as systeem wat je hierboven laat zien is exact hetzelfde als wat ik heb in mijn Gazelle Transport. Ik heb er ook een Bayliss Wiley 3 in zitten.

  Nu ben ik op zoek naar deze onderdelen om mijn huidige te vervangen. Ik heb een slag in mijn tandwiel wat komt omdat de as krom is en de lagercups versleten.

  Weet jij waar ik een vervangende set zou kunnen krijgen?

  Bedankt, Peter.

 4. Ik heb zojuist een opmerkelijke vondst gedaan!
  Iemand in Engeland bood een Bayliss Wiley trapas nr.3 aan op Ebay. Ongebruikt!
  Ik had nooit gedacht tijdens mijn leven ooit nog zo’n ding tegen te komen.
  Die heb ik uiteraard meteen gekocht.
  Het is een ongebruikelijke maat die in Engeland niet of nauwelijks gebruikt wordt. Dat is waarschijnlijk de reden waarom hij niet gebruikt is en daar ben ik dan weer blij mee.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. En nu, precies een week later breekt niet alleen mijn trapas maar ook mijn klomp!
   Nooit gedacht zo’n as te vinden, nooit gedacht dat ik hem nodig zou hebben, nooit gedacht dat hij zou breken en al helemaal niet net nadat ik een nieuwe heb gekocht!!
   Nou ja, ik zal mezelf maar gelukkig prijzen want ik zat niet op een steile helling naar beneden, ‘k zit in de heuvels van Limburg. Dus er zijn geen ongelukken van gekomen en het kan weer gerepareerd worden.

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 5. mijn Juncker fietst weer 🙂
  Vorige week is de as aangekomen maar we moesten eerst nog even naar de kamping.
  Net weer terug, nieuwe spie gevijld en weer gemonteerd. Het is net of de fiets nooit kapot is geweest.
  De as was overigens drie millimeter korter terwijl het wel hetzelfde merk en type is maar ik heb de as gemonteerd en zie of merk geen verschil.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.