Sparta carrier?!?

Beste lezers,

Enige tijd geleden kocht ik via marktplaats onderdelen van een oude fietscarrier (klein model). Voor zover ik heb kunnen achterhalen lijkt het een Sparta Carrier te zijn, maar ik sluit Juncker of Germaan niet uit. De gelijkenis in frames is in mijn beleving erg groot. Aangezien ik een Sparta-liefhebber ben, hoop ik er stiekem op dat het toch een Sparta is.

Zoals bij menig bakfiets het geval, was ook deze behoorlijk versleten en veelvuldig overgeschilderd. Spatborden en voorwielen waren er helaas niet bij. Het voorzichtig wegnemen van de laklagen heeft geen nadere aanknopingspunten ter identificatie opgeleverd. Intussen heb ik het frame laten ontlakken om het te onderwerpen aan een uitvoerige restauratie. Gek genoeg ben ik na het ontlakken geen framenummer tegengekomen. De remtrommel wordt op dit moment gedemonteerd, mogelijk dat daar nog wat jaartallen uit tevoorschijn komen. Ook de trapas laat geen jaartallen of merktekens zien en lijkt uit een latere periode te zijn. De bladveren en het juk liggen op dit moment nog bij de ontlakker, zodra ik ze terug heb, zal ik ook daar foto’s van posten.

Nu hoop ik erop dat er mogelijk lezers zijn die mij verder kunnen helpen met het identificeren van het frame. Daarnaast ben ik ook op zoek naar documentatie, afbeeldingen van folders, foto’s en evt. bezitters van een Sparta Carrier . Graag lees ik uw reactie!

Met vriendelijke groet,
Marco Schuurmans

9 gedachten aan “Sparta carrier?!?”

  1. Hoi, Marco
    Een vooroorlogse Sparta zou natuurlijk wel leuk zijn, deze zijn erg zeldzaam naar mijn idee. Ik kan zowiezo mij niet herinneren uberhaupt een vooroorlogse Sparta tegen te zijn gekomen. (In de jaren 50/60 hebben ze alleen bromfietsen en motorfietsen gemaakt.) Alleen wel eens een jaren dertig licht motorrijwiel met een 74 0f 98 cc sachs inbouw motortje. Het probleem is alleen dat (net als bij transportfietsen) bakfietsen erg op elkaar lijken. Als er geen framenummer op staat is de kans ook groot dat het een product is van een plaatselijke fietsemaker of dorpssmid.
    Gr. Erwin

    1. Hoi Erwin,

      Allereerst bedankt voor je reactie! Toevallig heb ik onlangs een Sparta 74 cc bemachtigd. Intussen ben ik dat frame ook aan het vergelijken met het carrierframe. Uit nameting blijken in ieder geval de soldeermoffen identiek te zijn qua afmeting. Ook de toegepaste buisdiameter is hetzelfde en het trapashuis is ook hetzelfde. Ik ga nog wat verder op onderzoek. Het begint er toch steeds meer op te lijken dat het mogelijk toch om een sparta gaat. Echter nog niks is zeker.

      Vriendelijke groet,
      Marco

      1. Hoi, Marco
        Het is wel zo dat framebuizen altijd werden ingekocht (naar mijn weten is er geen fietsfabrikant die zijn eigen buizem maakte of maakt). De duitse firma Coppel was in de jaren dertig één van die leveranciers van buizen waar o.a. nederlandse transportfietsen van werden gemaakt. Het zal dus niet zo vreemd zijn als meerdere fabrikanten de zelfde buis diameter hebben.
        Gr. Erwin

          1. Hallo Erwin,

            Ik verwachtte al een dergelijk antwoord. Voor wat betreft de gebruikte soldeermoffen zou een dergelijk verklaring ook kunnen gelden. Kwa afmetingen komen ze exact overeen met die van mijn Sparta 74cc motorfietsframe. Ook de trapasconstructie is hetzelfde.

            Ik begrijp goed dat het lastig is om een dergelijk frame te identificeren. Mogelijk dat ik via deze weg in contact kan komen met iemand die een Sparta carrier heeft of in ieder geval duidelijk identificeerbare restanten….

            Voor nu weer bedankt voor de input en opmerkingen! Ik kijk uit naar eventuele volgende postjes!

            Vriendelijke groet,
            Marco

    1. Het frame bleek geen sparta te zijn. Inmiddels heb ik wel een sparta (motor-)carrierframe kunnen bemachtigen. Dat het met zekerheid een sparta frame betreft is te herleiden uit de vaststel inrichting van de bak. Octrooi documentatie bevestigt dat.

      Het project wacht op aanvang. Eerst e.e.a afronden alvorens ik ermee aan de slag kan.

      Momenteel de schuur aan het verbouwen, dus geen mogelijkheid om een foto te posten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *